Ulft, Netherlands

Sanering van giftige grond in Doetinchem uitgesteld tot volgend jaar

Het schoonmaken van de grond op de Voltastraat in Doetinchem duurt langer dan verwacht. Er stonden jarenlang lekkende vaten met gevaarlijk blusschuim met daarin de schadelijke stof PFAS. De sanering zou eigenlijk volgende maand beginnen, maar het wordt uitgesteld omdat er extra onderzoek nodig is om het grondwater schoon te maken.
Davie Klein Gunnewiek | 2 november 2023 13:49 | Aangepast op 2 november 2023 13:49
De vervuiling op het terrein van het voormalige bedrijf Rutgers Milieu ontstond nadat er jarenlang 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim stonden. Daarbij zijn schadelijke stoffen in de grond terechtgekomen. In december 2020 begon de gemeente met het wegpompen van het blusschuim naar grote opslagtanks en werd het blusschuim verwijderd. Uiteindelijk heeft de gemeente een jaar geleden een plan gemaakt om de grond schoon te maken. Dit kost meer dan acht miljoen euro. “De eisen van het waterschap voor het lozen van PFAS-houdend water op het oppervlaktewater worden steeds strenger”, laat de gemeente in een verklaring weten. “Daarom vindt er aanvullend onderzoek plaats naar methoden waarbij de hoeveelheid te zuiveren grondwater wordt geminimaliseerd.”

Voordat de grond wordt schoongemaakt, gaat de gemeente dit jaar wel bomen kappen in het bosje achter het vervuilde terrein. De kap van de bomen is nodig om de bodemvervuiling op te ruimen. “Nadat de bodemvervuiling is opgeruimd, planten we nieuwe bomen terug”, aldus de gemeente. Ook worden de dieren in het bosje beschermd. “We hebben steenmarterkasten, marterhopen, takkenrillen en eekhoornhuisjes geplaatst in een niet-vervuild deel van het bosje. Daarnaast zijn er amfibieënschermen geplaatst om de dieren te beschermen tijdens de werkzaamheden.”

Rechtszaken om kosten te verhalen
De gemeente probeert de kosten voor de opslag van het gif (ongeveer 370.000 euro) en het verwijderen ervan (één miljoen euro) nog altijd te verhalen op de vroegere eigenaar van Rutgers Milieu. Er lopen meerdere rechtszaken. De voormalige eigenaar van Rutgers Milieu is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, er staat een nieuwe zitting gepland voor december. Er loopt ook een strafzaak tegen de voormalige eigenaar van Rutgers Milieu. Een nieuwe zitting voor die zaak is gepland voor februari 2024.

Meerdere vervuilde locaties
Er zijn nog twee andere locaties in Doetinchem waar de bodem vervuild is door activiteiten van Rutgers Milieu. “Op één locatie is de grondsanering al afgerond en zal de grondwatersanering op korte termijn starten. Op de andere locatie moet nog gestart worden met bodemsanering”, aldus de gemeente.

Foto: REGIO8

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Beste streekboek is bekend, deze week veel aandacht voor dialect

‘Vastberaden en veelbelovend’ is zondag uitgeroepen tot Boek van het Jaar van de Achterhoek en Lieme...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...