Ulft, Netherlands

Overpompen van 1300 gifvaten gestart

Het Rotterdamse Ecoloss is begonnen met het overpompen 1300 gifvaten met brandblusschuim op het industrieterrein aan de Voltastraat in Doetinchem. Door de inhoud van de lekkende gifvaten op te slaan in vier vloeistofdichte silo’s moet verdere schade aan het milieu worden voorkomen.
Davie Klein Gunnewiek | 6 januari 2021 18:09 | Aangepast op 6 januari 2021 18:09

“We zijn hier echt aan het ‘spelen’ op de vierkante meter”, zegt Willem van Keulen van Ecoloss. “We moeten zorgen dat we heel gestructureerd werken. Daarbij scheiden we de afvalstromen: hout, ijzer en plastic. Het blusschuim komt terecht in de stabiele opslagtanks van 325 kuub.” Voor het gespecialiseerde bedrijf uit Rotterdam is het een bijzondere klus. “Dit kom je niet elke dag tegen in Nederland”, zegt Van Keulen. “Met name de hoeveelheid van 1300 vaten is bijzonder. Er zijn instabiele vaten bij die ter plekke moeten worden leeggezogen. Het overpompen van de vloeistoffen is ons daarentegen zeer bekend.”

Het opslaan van het brandblusschuim is een eerste stap om ergere schade aan het milieu te voorkomen. Waar de rekening voor het opruimen terecht komt, is nog onbekend. Ook is er nog geen definitieve oplossing voor het vernietigen van het blusschuim. Daarvoor bekijkt de gemeente meerdere opties, waaronder het verbranden of filteren van de vloeistof. “Op basis van monsters die we nu nemen, gaan we op zoek naar de beste oplossing”, zegt gemeentewoordvoerder Maike Weenink. “Dat gaan we de aankomende maanden onderzoeken.”

Kamps is opgelucht
De heikele kwestie werd in 2019 door Karen Kamps op de Doetinchemse politieke agenda gezet, nadat er negen jaar niet werd gehandhaafd door de gemeente en de Omgevingsdienst Achterhoek. De gifvatenkwestie kostte Kamps zelfs haar zetel in de gemeenteraad, nadat ze uit de lokale fractie van GroenLinks werd gezet. De voormalig fractievoorzitter is blij dat nu eindelijk wordt ingegrepen: “Ik ben ontzettend opgelucht. De burgemeester heeft zich aan zijn woord gehouden, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan.”

Onafhankelijk onderzoek moet antwoorden geven
Het opslaan van de vloeistof in lekvrije silo’s is voor Kamps een eerste stap in de goede richting, maar volgens haar blijft de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Een onderzoek van onderzoeksbureau Pro Facto uit Groningen moet daar begin maart uitsluitsel over geven.

Foto: REGIO8

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Beste streekboek is bekend, deze week veel aandacht voor dialect

‘Vastberaden en veelbelovend’ is zondag uitgeroepen tot Boek van het Jaar van de Achterhoek en Lieme...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...