Ulft, Netherlands

Zorgen over lekkende vaten in Doetinchem

De GroenLinks-afdeling in Doetinchem heeft bij monde van fractievoorzitter Karen Kamps schriftelijke vragen gesteld over de risico's voor de volksgezondheid rond het failliete bedrijf Rutgers Millieu. Volgens de coalitiepartij is de situatie op het terrein schrijnend.
Regio8 | 28 juli 2020 09:49 | Aangepast op 28 juli 2020 09:49
"Ik heb de bedrijfslocatie vorige week driemaal bezocht en ben me rot geschrokken", aldus Kamps. "De stank is ondraaglijk, overige bevindingen - waaronder de hoeveelheid IBC-containers en de erbarmelijke staat hiervan - inclusief scheuren en vreemde vloeistoffen op het terrein kan ik bevestigen. Inmiddels ontvang ik steeds meer bezorgde geluiden vanuit bedrijven en personeel die op en rond het terrein werken en van omwonenden." De schriftelijke vragen richten zich volgens de fractievoorzitter op het met spoed veiligstellen van de vaten met chemisch afval.

"Een voorlopige oplossing zou rond de 150.000 euro kosten en is volgens de gemeente binnen een maand te realiseren", aldus Kamps. "Dat is goed op te brengen voor betrokkenen, laat staan als deze kosten door vieren worden gedeeld." Daarmee doelt de fractievoorzitter op de vier partijen - Provincie Gelderland, gemeente Doetinchem, Omgevingsdienst Achterhoek en het Waterschap Rijn en IJssel - die in overleg zijn over de situatie bij het failliete bedrijf.

Tot een miljoen euro
Eerder liet Doetinchem al weten dat sanering van het terrein tot een miljoen euro kan kosten. Toen gaf burgemeester Mark Boumans aan dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Op het terrein van het bedrijf staan onder meer duizend vaten met giftige PFOS.

Opslagtanks
Tijdens de raadsvergadering van 25 juni werd ook gesproken over het plaatsen van twee grote opslagtanks op het terrein. Dit zorgt er volgens de gemeente voor dat het lekkagegevaar verdwijnt en de stof wellicht via het water gefilterd kan worden. Over dat laatstgenoemde is Doetinchem in overleg met het Waterschap Rijn en IJssel. De kosten hiervan zijn aanzienlijk lager, namelijk 150.000 tot 200.000 euro.

Foto: Karen Kamps

Lees ook

Verhalen verzetsstrijders vertelt vanuit cellen De Kruisberg

Op 2 maart 1945 werden 46 mannen 's ochtends vroeg uit gevangenis De Kruisberg in Doetinchem gehaald...

Halfvasten in Netterden groter dan ooit: ‘Meer kan het dorp niet aan’

Halfvasten leeft in Netterden, dat staat als een paal boven water. Duizenden bezoekers kwamen zaterd...

Beste streekboek is bekend, deze week veel aandacht voor dialect

‘Vastberaden en veelbelovend’ is zondag uitgeroepen tot Boek van het Jaar van de Achterhoek en Lieme...

Twintigste editie van Hart van Loil TV op REGIO8

Streekomroep REGIO8 zendt de twintigste aflevering van het door inwoners van Loil geproduceerde ‘Har...

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...