Tegelijkertijd met dit initiatief is in Ulft het Regionaal Mediacentrum Achterhoek van start gegaan. Het doel van dit bedrijf is om de journalistiek in de regio een nieuwe impuls te geven. Het bedrijf heeft de ambitie om op termijn dagelijks een uur televisie te verzorgen, maar begint voorlopig met een journaal van 7 minuten.
"Het is een nieuwe, maar belangrijke stap", vertelt Peter Berendsen. De directeur van Optimaal FM is een van de drijvende krachten achter het nieuwe project. "Als streekomroep in de Achterhoek en de Liemers hebben wij de afgelopen jaren al geïnvesteerd in onze redactie en zij vormen nu de basis van het Regionaal Mediacentrum Achterhoek."
Televisie
Berendsen kiest bewust voor een nieuwe stap. "Het is een uitdaging om in onze regio televisie te maken, maar wij zijn niet de enige die in het Regionaal Mediacentrum Achterhoek geloven. We hebben vooraf uitgebreid gesproken met scholen, instellingen, gemeenten en provincie en een aantal van hen zijn nauw bij ons project betrokken. Op die manier hebben wij ons verzekerd van een brede steun, een basis voor de toekomst."
Voor de realisatie van het mediacentrum en het televisiestation heeft Berendsen regionale bedrijven ingeschakeld. "Instore Broadcast en HPU uit Doetinchem hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Beide bedrijven hebben veel ervaring met dit soort projecten en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt."
Optimaal FM
De start van REGIO8 betekent niet dat Optimaal FM verdwijnt. "Zeker niet", aldus Ron Hell, mede-oprichter van het radiostation. "Op de radio blijven wij gewoon Optimaal FM. Natuurlijk veranderen er wel zaken nu de redactie een grotere rol gaat spelen, maar daarnaast blijft onze vaste programmering overeind."
Berendsen knikt: "Sterker nog, het ene medium moet het andere medium gaan versterken. Geen enkel medium is zo snel als radio, maar met bewegend beeld, internet en tekst-televisie kleuren we het plaatje nu verder in. In dat kader zoeken wij ook nadrukkelijk samenwerking met anderen, zoals Radio Ideaal in de gemeente Bronckhorst en ook met dagblad De Gelderlander."
Invalshoeken
Volgens Berendsen kunnen de verschillende partijen elkaar versterken. "Elke redactie benadert het nieuws op de eigen manier, maar wat is er mis om die verschillende invalshoeken op eenzelfde webpagina te tonen? Waarom kan een door ons gemaakte videoreportage geen aanvulling of juist een tegengeluid zijn van het verhaal dat een andere journalist op een website zet? Volgens mij is dat alleen maar goed, geeft dat nu juist een impuls aan de regionale journalistiek, die al een tijdje in de hoek zit waar de klappen vallen."