“Vanuit mijn positie als raadslid moest ik dit doen”, vertelt Scheinck, die een dag later geen spijt heeft van zijn bijzondere betoog. “Mijn collega-partijleden had ik van tevoren niet op de hoogte gebracht en zij wisten niet dat ik het woord zou nemen.” Tijdens zijn betoog gaf het OOG-raadslid aan het plezier in de politiek te zijn kwijtgeraakt. Scheinck doelt daarmee op het doorlopen informatieproces na de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA, met zeven zetels de grootste partij, wil samen met de VVD de formatie starten. Daarbij volgt het CDA het advies van informateur Cees Oosterwijk. Beide partijen waren ook de afgelopen jaren aan de macht in Oost Gelre. OOG, met zes zetels één van grote winnaars van de verkiezingen, lijkt daarmee opnieuw buiten de boot te vallen. Scheinck had liever een coalitie van drie partijen gezien: “We zouden als raad toch meer gaan samenwerken? Er liggen zware opgaven voor ons, waarbij een breed gedragen coalitie een logische keuze zou zijn geweest.”
Scheinck is teleurgesteld, maar wil zich alsnog beschikbaar stellen als kandidaat-wethouder voor OOG: “Ik wil mij best voor vier dagen per week inzetten voor Oost Gelre. Ik ken de gemeente goed en wil graag iets betekenen. Ik zal dan ook mijn sollicitatiebrief namens OOG in de brievenbus van de formateur doen. Formateur Niek Bragt (CDA) zat tijdens het betoog van Scheinck op de publieke tribune en was verrast door zijn inbreng. “Als mens snap ik zijn boodschap, maar we zijn nog niet bezig met wethoudersfuncties", zegt de formateur. "De formatie gaat nu pas beginnen.” Bragt hoopt voor de zomer een nieuwe coalitie in Oost Gelre te kunnen presenteren. Scheinck weet nog hoe zijn politieke toekomst er in Oost Gelre er uit ziet, mocht hij geen wethouder worden. "Daar moet ik nog goed over nadenken", zegt Schenck. "Ik moet eerst mezelf terugvinden."
'Persoonlijke kwestie'
OOG-fractievoorzitter Ronald Willering wil woensdag niet inhoudelijk reageren op de actie van zijn partijgenoot. “Het gaat hier om een persoonlijke kwestie zoals de heer Scheinck dinsdagavond in zijn betoog ook aangaf”, zegt Willering. “We het laten als partij nog even rustig bezinken." OOG probeerde tijdens de raadsvergadering middels een amendement alsnog de formateur te overtuigen om met drie partijen aan tafel te gaan, maar deze werd weggestemd. “Daarin zijn we teleurgesteld”, zegt Willering. Wel werd een motie van OOG, de Onafhankelijke Lijst Wallerbos en de PvdA unaniem aangenomen. Daarin riepen de drie partijen op om een achtste punt aan het zogenoemde raadspamflet toe te voegen, waarin versterking van de biodiversiteit, natuurherstel en landschapsontwikkeling wordt benoemd.
Raadspamflet
Dit raadspamflet was een idee van informateur Oosterwijk, waarin alle punten staan beschreven waarbij de partijen niet ver uit elkaar liggen. Het informatiestuk moet de komende vier jaar door de toekomstige coalitie en oppositie gebruikt worden als basis voor inhoudelijke discussies. OOG stemde uiteindelijk als enige tegen dit pamflet. “We staan achter de inhoud en zijn voor samenwerking met andere partijen”, zegt Willering. “Alleen als vervolgens blijkt dat wij worden uitgesloten om mee te praten over een nieuwe coalitie, dan vinden wij een raadspamflet symboolpolitiek."
Foto: REGIO8