“We hebben in de voorbereiding de jongerenorganisaties in de Achterhoek betrokken”, zegt Sarien Shkolknik van het Graafschap College. Het Diner Pensant, dat ieder jaar wordt georganiseerd, heeft dit jaar het thema ‘Onderwijs in een krimpregio’. “We willen graag samen met de jongeren nadenken over hoe we het beste kunnen anticiperen op de toekomst.” Tijdens lezingen en verschillende gespreksvormen wordt er gediscussieerd over diverse onderwerpen binnen het onderwijs.
Leden van alle Achterhoekse jongerenorganisaties zijn naar Winterswijk gekomen om te luisteren en te spreken over onderwijs in de regio. Zo gaf Suzanne Ruesink, voorzitter van Gelders Agrarisch Jongeren Kontact, een lezing over onderwijs en passie. “Een krimpgebied hoeft geen nadeel te zijn voor onderwijs”, stelt Ruesink. “Ze zeggen dat de vergrijzing toeslaat en er zijn veel ouderen. De kennis zit bij die ouderen dus misschien moet je een koppeling maken tussen oud en jong.” Want jongeren zijn volgens haar heel belangrijk binnen het bedrijfsleven. “Betrek de jongeren”, is haar boodschap. “We willen inderdaad de jongeren er wel bij betrekken want dat vinden we leuk, maar als het echt op beslissingen aankomt, dan doen we het nog zelf. Want de jeugd, misschien weten die toch niet waar ze het over hebben”, besluit Ruesink.
Onderwijs over burgerschap
“Ik denk dat het belangrijk is om altijd vernieuwend te zijn in het onderwijs”, zegt Daan Haverkamp van Plattelandsjongeren Gelderland. Hij heeft zelf moeite gehad om een geschikte opleiding te vinden. “We gaan naar school, dat is een systeem”, zegt Haverkamp. “Dan ben je klaar met het schoolsysteem en dan moet je zelf uit gaan zoeken wat je met je vaardigheden doet.” Hij pleit voor meer lessen over burgerschap. “Maak jongeren niet klaar voor werken, maar maak ze ook klaar om gewoon een burger te zijn.”
Foto: REGIO8