Ulft, Netherlands

Noodweer in de Achterhoek, streep door traditionele Trekkertrek in Anholt

Foto: REGIO8
De overvloedige neerslag van donderdag en vrijdag zorgde voor een heus waterballet in grote delen van de Achterhoek. Op sommige plaatsen viel meer dan 75 millimeter regen. Het is voor de Trekkertrek in Anholt reden om een streep te zetten door het evenement van zaterdag, er is simpelweg teveel blubber.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 3 mei 2024 16:24 | Aangepast op 3 mei 2024 16:24
“Dat is voor de deelnemers balen, voor ons natuurlijk ook”, schetst Jan Peters van de organisatie. “We hebben hier drie weken hard voor gewerkt met honderd vrijwilligers, en nu staan we met de handen in de broek en hopen we op 2025.” Aan de Trekkertrek zouden 150 rijders deelnemen. De organisatie had gerekend op ongeveer vijfduizend bezoekers in Anholt. Het was volgens Trekkertrek-organisator Peter geen optie om in welke vorm dan ook door te gaan: “Nee absoluut niet, tractorpulling is een echte motorsport en er zijn trekkers die 150.000 euro kosten en daar ga je niet mee in de modder rijden.”

In de grensplaats kwam ongeveer 45 millimeter neerslag naar beneden. Dat is minder dan in delen van de Achterhoek. Zo viel er in Hengelo bijna 80 mm regen, hetzelfde geldt voor Didam. Ook in Zelhem, Keijenborg en Doetinchem viel veel neerslag. Bijzonder, vindt weerboer Gerrit Vossers. "Deze combinatie was natuurlijk ook heel uniek, we hadden de warmste dag van het jaar en er zat een portie koude lucht aan te komen", zo schetst Vossers. "Op die scheiding ging het behoorlijk te keer, vandaar ook die grote hoeveelheden neerslag."

Boeren
Een piekbui zoals donderdag ziet de weerboer voorlopig niet in zijn voorspellingen. Goed nieuws voor de boeren, want volgens Vossers kunnen ze door de overvloedige regenval voorlopig niks. "Dit moet je niet al te vaak hebben. De boeren, vooral de akkerbouwers, hadden het al moeilijk", laat Vossers weten. "Ze kunnen nu weer een dag of veertien op de lauweren rusten, iets wat ze liever niet doen."

Weersextremen
Uniek is de neerslag die de afgelopen 24 uur viel zeker niet. Volgens de weerboer komen dit soort weersextremen de laatste jaren veel voor, toch vond hij de neerslag van donderdagavond wel bijzonder. “Ik heb wel binnen gezeten, het zou ook dom zijn als weerboer als je de bui niet aan ziet komen", vertelt hij lachend. "Het was wel heel interessant hoe het zich allemaal ontwikkelde, er ontstaat dan opeens een bui. Het is dan vooral spannend waar het gaat gebeuren en deze keer zat er ook goed onweer bij."

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Oranjekoorts verspreidt zich zichtbaar over de grens in Duitsland

Met het EK Voetbal op het punt van beginnen komt de Oranjekoorts langzamerhand steeds meer op in Ned...

Weerboer Gerrit voorspelt een nat weekend met weinig zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Weerboer Gerrit voorspelt een koel en wisselvallig weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Zomer begint, maar écht zomers weer laat op zich wachten in de Achterhoek

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Flink wat regen boven Achterhoek, maar weerboer ziet ruimte voor zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...