Ulft, Netherlands

 

Zorgen in Achterhoek over sluiting van ziekenhuisafdelingen en gebrek aan invloed

De Achterhoekse gemeenten vinden dat ze onvoldoende zijn meegenomen in het besluit om de afdeling verloskunde in Zutphen te sluiten en de Spoedeisende Hulp (SEH) af te schalen. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. De gemeenten willen graag vertegenwoordigd zijn in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), waarin beslissingen als het sluiten van een ziekenhuisafdeling worden genomen.
Davie Klein Gunnewiek | 24 mei 2023 18:48 | Aangepast op 24 mei 2023 18:48
Onlangs ging de kraamafdeling van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen per direct dicht. Naast het sluiten van de kraamafdeling wil het ziekenhuis per 1 september ook de SEH alleen nog tijdens kantooruren bemannen. “Dit kan ons in de toekomst ook zomaar gebeuren”, zegt wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre. Op dit moment zijn er geen signalen dat de twee ziekenhuizen in de Achterhoek, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, afdelingen willen sluiten. “Gelukkig hebben we nog twee financieel gezonde ziekenhuizen in onze regio”, aldus Hoenderboom.

Niet goed vertegenwoordigd
Door deel te nemen aan het ROAZ willen de acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) mee kunnen praten over de acute zorg in de regio. In het ROAZ zitten de ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsen, de veiligheidsregio, verzorgingshuizen en verloskundigen gezamenlijk aan tafel.

Op dit moment worden de gemeenten in het ROAZ vertegenwoordigd door de Directeur Publieke Gezondheid van de GGD. “De verantwoordelijkheden van gemeenten gaan echter verder dan specifieke focus op publieke gezondheid en de adviserende rol die de GGD heeft in het ROAZ”, zo valt in een brief van wethouder Evert Blaauw van Bronckhorst namens de Achterhoekse gemeenten te lezen.

'Aan de zijlijn'
“Door aan dit overleg deel te nemen voorkomen we niet meteen dat een afdeling van een ziekenhuis in de toekomst alsnog wordt gesloten”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. “Die beslissing wordt op een ander niveau gemaakt, maar we kunnen wel meepraten als gemeenten en we worden gehoord. Nu staan we aan de zijlijn en hebben we geen enkele invloed”, aldus Bronsvoort.

Volgens Hoenderboom sluit het verzoek van de Achterhoekse gemeenten goed aan op het Integraal Zorgakkoord, waarin gemeenten, zorgorganisaties en zorgverzekeraars al samenwerken om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen. “Daarin doen we er alles aan om de gezondheid van mensen te bevorderen, zodat ze langer mee kunnen doen in de samenleving”, zegt Hoenderboom. “Als we integraal werken zo belangrijk vinden, dan moet het over en weer zijn, en moeten we als gemeenten ook kunnen aansluiten.”

Motie bij VNG
De Achterhoekse gemeenten dienen binnenkort in de vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten een motie in. Daarin wordt opgeroepen om met de ministers in gesprek te gaan, zodat de gemeenten ook een plek krijgen in het ROAZ. “We hopen natuurlijk dat ons verzoek gehonoreerd wordt”, aldus Bronsvoort.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Achterhoek|Zorg|Ziekenhuis|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Toch een kerstgevoel op de covid-afdeling

De kerstdagen vieren in het ziekenhuis, dat is misschien niet de eerste plek waaraan je denkt om Ker...

Berkelland positief over zorgwoningen bij villa La Tour in Neede

Berkelland is positief over de bouw van woonzorgeenheden met een dagbesteding in de bestaande villa ...

Aantal paasvuren in de Achterhoek stuk lager dan vorig jaar

Het aantal meldingen voor paasvuren in de Achterhoek is dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. Dat ...

Geen enkele coronapatiënt meer in het SKB

Het aantal coronapatiënten in de Achterhoekse ziekenhuizen is de afgelopen tijd flink teruggelopen....

Eerste Achterhoekse statushouders hebben zorgdiploma

De eerste groep Achterhoekse statushouders heeft donderdag hun zorgdiploma in ontvangst genomen. Met...

Personeel Slingeland Ziekenhuis sluit aan bij landelijke stakingsdag

Medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis sluiten volgende week donderdag aan bij de landelijke stak...