Ulft, Netherlands

 

Zonnige toekomst voor voetbalveld in Baak

De voormalige voetbalvelden van de Baakse Boys hebben een nieuw leven gekregen als zonnepark De Baakermat. Meer dan vijfduizend zonnepanelen wekken vanaf deze week energie op, op de plek waar het Baakse voetbal ooit floreerde.
Jasper Hazelaar | 17 november 2021 14:50 | Aangepast op 25 november 2021 17:51

“Ik denk dat Baak hiermee echt een groen dorp is geworden”, zegt de trotse wethouder Paul Hofman van Bronckhorst. De plaatselijke voetbalvereniging is samen met SV Steenderen opgegaan in SV Basteom, waarna het voetbalveld sinds 2015 leeg stond. Het zonnepark heeft 5.300 zonnepanelen en voorziet op jaarbasis ruim zevenhonderd huishoudens van energie. “Dat ze dit nu hebben gedaan met het oude veld is op zich heel leuk”, vindt Annet Harenberg, bestuurslid van Baakse Boys toen de voetbalclub stopte. “Maar ik had er persoonlijk nog liever wat huizen onder zien staan (zon op dak, red.). Dat zou voor Baak beter zijn geweest qua inwonersaantal.”

Het voetbal is al jaren verdwenen uit het dorp, evenals het basisonderwijs. Inwoners maken zich zorgen over de leefbaarheid. “Ik denk niet dat we hier met z’n allen op zondagmiddag een kopje koffie gaan drinken”, geeft Harenberg aan. Wethouder Hofman herkent de zorgen: “Wij proberen de voorzieningen die er nog zijn zo goed mogelijk te behouden. We zijn op dit moment gelukkig in de omstandigheid dat we weer wat woningen kunnen toevoegen. Dat zal niet op deze locatie zijn, maar dat zou anders ook niet zijn gebeurd.”

Bord over Baakse Boys
Hoewel er nog de nodige planten ingezaaid moeten worden, is voormalig bestuurslid Harenberg wel te spreken over het eindresultaat: “Er loopt een wandelroute langs, waardoor Baakse mensen ook hier kunnen lopen. Er is een bord neergezet van de geschiedenis van de Baakse Boys. Dat hebben ze heel mooi ingevuld.”

‘Dit is de eerste’
Hofman ziet het park in Baak als voorbeeld voor andere initiatieven. “Dit is de nu eerste die gerealiseerd wordt, maar ook bij Vorden, Zelhem en Halle zijn we aan het werk met kleine zonnevelden die goed ingepast zijn”, vertelt de wethouder. “Zodat we energie opwekken, maar ook ons landschap mooi houden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Brand|

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Vrachtwagen vol met aardappelen kantelt in Ruurlo

Redactie REGIO8 | 27 mrt 2023 14:15

Lees ook

Onderzoek naar basisscholen in Zelhem

De toekomst van het basisonderwijs in Zelhem wordt de komende tijd onderzocht voor de gemeente Bronc...

Brand bij een sloopbedrijf in Winterswijk

Bij een bedrijf in Winterswijk is donderdagmiddag een buitenbrand ontstaan. De omgeving is ruim afge...

Auto brandt uit na parkeren bij woning

Een geparkeerde auto is maandagochtend in brand gevlogen in het buitengebied van Doetinchem. De bran...

Schoorsteenbrand in woning in Gendringen

In een woning in Gendringen is maandagavond een schoorsteenbrand ontstaan. De brandweer moest ter pl...

Scooter afgebrand bij bushalte Dinxperlo

Een scooter is donderdagavond brandend aangetroffen in de berm naast de Terborgseweg in Dinxperlo. H...

Platte wagen met hooi in brand in Aalten

Een stapel hooi die werd vervoerd door een trekker is zaterdagmiddag in brand gevlogen. De bult is u...