Ulft, Netherlands

 

Woningcorporatie: 'Flat aan Bergherveld voldoet aan brandveiligheidseisen'

De flat aan het Bergherveld in 's-Heerenberg, waar afgelopen zondag drie woningen werden beschadigd door een felle brand, voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Dat zegt woningcorporatie Plavei die eigenaar is van de portiekflat. Op sociale media ontstonden na de brand veel reacties over de brandveiligheid, nadat bewoners via het trappenhuis van de flat door de rook het gebouw moesten verlaten.
Davie Klein Gunnewiek | 25 november 2022 11:55 | Aangepast op 25 november 2022 11:55
“Er is geen vluchtroute en/of brandtrap in deze flats”, zegt Briggitta Van Velsen op Facebook. Volgens woningcorporatie Plavei is dat bij portieksituaties, zoals deze flat in ’s-Heerenberg inderdaad het geval. “In het bouwbesluit uit 2012 is het toegestaan woongebouwen in de vorm van portieken te bouwen”, aldus een woordvoerder van Plavei. “Het balkon dient in deze situatie als alternatieve vluchtroute. Deze bevinden zich zowel aan de voor- en achterzijde van de woningen.” De brand ontstond zondagochtend in de flatwoning op de derde verdieping van het gebouw, dat in totaal vier verdiepingen telt. De breind breidde zich snel en sloeg ook over naar de woning erboven. Bewoners werden tijdelijk ondergebracht in sporthal Laco, waarna de meeste bewoners later die dag weer terug konden naar huis.

Ook hangen in alle woningen en trappenhuizen van de flat rookmelders. “Deze hebben goed gefunctioneerd”, aldus een woordvoerder. “Hierdoor werden de bewoners gealarmeerd en hebben ze bijtijds het pand kunnen verlaten.” Volgens de woningcorporatie weten bewoners van de flat aan het Bergherveld wat ze moeten doen bij een noodsituatie. “Er hangen bordjes met noodverlichting die de vluchtroute aangeven. Ook is er dagelijks een huismeester aanwezig die er specifiek op toeziet dat er geen obstakels en spullen in het gebouw en in het trappenhuis worden geplaatst die de vluchtroute kunnen blokkeren.”

Oorzaak onbekend
Hoe de brand is ontstaan valt niet meer te achterhalen. Volgens een woordvoerder van de brandweer kan zowel brandstichting als kortsluiting worden uitgesloten. Plavei denkt op dit moment met de bewoners mee in een oplossing voor de (tijdelijke) herhuisvesting. “Dat is vanuit Plavei nu prioriteit”, aldus een woordvoerder. Ook voor de terugkerende bewoners heeft Plavei zoveel mogelijk geprobeerd de overlast te beperken door onder andere de omgeving en het trappenhuis te reinigen.

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

Lees meer over:

's-Heerenberg|Montferland|Brand|

Meest gelezen

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Lees ook

Anderhalf miljoen voor zwembad Meekenesch

Oost Gelre wil bijna anderhalf miljoen euro steken in de renovatie van overdekt zwembad Meekenesch i...

Keukenbrand in woning in Doetinchem

In de keuken van een woning in Doetinchem is donderdagavond een brand ontstaan. Een pan met vet op h...

Brand in vuilniswagen Doetinchem geblust

Bij afvalverwerkingsbedrijf in Doetinchem is dinsdagmiddag brand ontstaan in een vuilniswagen. De sc...

Brand bij een agrarisch bedrijf in Aalten

In een werkplaats bij een agrarisch bedrijf in het buitengebied van Aalten is vrijdag een brand onts...

Huisdieren komen om tijdens woningbrand

Bij een brand in een woning in Varsseveld zijn zaterdagmiddag een hond en enkele cavia's omgekomen. ...

Brand in berm langs N18 bij Lichtenvoorde

In een berm langs de N18 nabij Lichtenvoorde is zondagavond brand ontstaan. Het verkeer ondervond de...