Ulft, Netherlands

Wethouder Janine Kock is dé Maestro van de grensstreek

Foto: Martijn Roes
Zeven bekende inwoners uit de gemeentes Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik mengden zich om de strijd om de beste dirigent van de fictieve gemeente EMOJI te worden. Wethouder Janine Kock van de Oude IJsselstreek trok zondag tijdens de finale in de DRU aan het langste eind.
Bart Sollman | 29 april 2024 13:41 | Aangepast op 29 april 2024 13:41
"Ik vind het ontzettend leuk dat ik heb gewonnen, maar daar gaat het voor mij niet om. We hebben het vooral met zijn allen heel leuk gehad", zegt Kock. Ze mocht zondagmiddag het spits afbijten bij de finale. Dit deed ze met het stuk 'Fanfare for the Common Man'. "Echt een stuk om een concert mee te beginnen heb ik me laten vertellen", aldus de winnaar. Vooral honorair consul Freddy Heinzel was een geducht concurrent volgens Kock: "Die man staat echt fantastisch voor het orkest, als een echte dirigent, dat heeft hij gewoon."

Of ze in de finale zou staan was ook nog even spannend. Vrijdagavond was de voorronde in het theater in Emmerik. "Toen was ik niet tevreden met het optreden, ik ben daar met de hakken over de sloot doorgegaan." Het tweede muziekstuk dat ze tijdens de finale moest dirigeren was 'The Eve of the War', bekend van 'The War of the Worlds'. Met datzelfde stuk was ze door de voorronde gekomen. Kock: "Het ging in de finale dan ook een stuk beter, maar ik had niet verwacht dat ik ermee zou winnen"

Dwarsfluit
Wethouder Kock is geen onbekende met muziekstukken. "Ik heb vroeger dwarsfluit leren spelen. Ik kan dus noten lezen en maat houden." Toch is dirigeren volgens haar andere koek. "Op de video's is te zien dat ik wel lekker in meega. Bij de pam pam poem maakte ik verschillende sprongetjes. Zeker toen ik als winnaar nog een keer het stuk moest dirigeren was het veel relaxter."

Nog een concert
De winnaar van de dirigeerwedstrijd mag op 5 mei nog een optreden verzorgen. Het EMOJI-orkest treedt dan weer op, op het marktplein in Emmerik onder leiding van Maestro Kock. "Gelukkig moesten we die dag allemaal in de agenda zetten, zo wisten ze zeker dat de winnaar aanwezig kon zijn." Ze zou eigenlijk de lopers ontvangen die het vrijheidsvuur die dag vanuit Wageningen naar haar gemeente brengen. Die taak wordt nu overgenomen door waarnemend burgemeester Maasdam.

Meest gelezen

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Nieuw minimabeleid Oude IJsselstreek aangenomen, wethouder complimenteert raad

Eind 2023 werd het plan door het college al gepresenteerd, nu gaat het er ook definitief komen: een ...

Wegdek van Duitse snelweg A3 aangepakt in 'grootste project van het jaar'

De komende maanden neemt de Duitse wegbeheerder het asfalt op de snelweg A3 tussen de knooppunten Em...

Duitse grensplaats herleeft middeleeuwen met Hanzefeest

De middeleeuwen komen komend weekend tot leven tijdens het Hanzefeest in de Duitse grensplaats Emmer...

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moete...

Nederlandse vrouw overleden bij ernstig ongeval in Emmerik

Een 67-jarige Nederlandse vrouw is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een frontale botsing in de...

Bejaarde Duitser betrapt met pakket vol cocaïne bij controle

Een 74-jarige Duitser is maandagavond laat bij Emmerik betrapt met een flinke hoeveelheid cocaïne. H...