Ulft, Netherlands

Mysterieus bordje waarschuwt voor vossenschurft in grensdorpje

Hondeneigenaren die hun viervoeter uitlaten in het grensdorpje Praest, in de gemeente Emmerik, moeten oppassen voor vossenschurft. Althans, daarvoor waarschuwt een geel bordje. Opvallend is dat zowel district Kreis Kleve als de Duitse natuurbeheerder Naturschutzzentrum geen idee hebben wie dit heeft geplaatst.
Anton Adelaar | Ruben Dales | 26 maart 2024 15:14 | Aangepast op 26 maart 2024 15:14
'Pas op voor vossenschurft! Zeer besmettelijk voor honden! Houd uw hond aan de lijn om het niet in gevaar te brengen!', valt er op het gele bordje te lezen. Dat hondeneigenaren hierop moeten letten, vindt Joost van Herten van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde niet gek. “Vossenschurft komt ook in Nederland weleens voor. Je ziet het hier en daar wel, vooral in de grensregio.”

Maar wat houdt de ziekte precies in? Van Herten: "Vossenschurft/scabiës-schurft is een aandoening veroorzaakt door een Sarcoptes mijt (schurftmijt, red.). Dat is een zeer vervelende huidziekte. Het is een kruipend beestje dat zich kan nestelen in de opperhuid van mensen en dieren. Ze planten zich voort. Heb je er één, dan kun je er dus meerdere krijgen."

'Besmettelijk en dodelijk'
In het ergste geval kan je geliefde viervoeter eraan overlijden, zegt de dierendeskundige. “Het is een besmettelijke aandoening. Honden kunnen het oplopen door direct contact, bijvoorbeeld door aan een dode vos te snuffelen. Als een hond vossenschurft oploopt, krijgen ze vaak jeuk en schilferige plekjes op de huid. Als je vermoedt dat je hond dit heeft, raadpleeg dan de dierenarts", zegt Van Herten.

Voorkomen beter dan genezen
Zijn advies is dan ook om naar het advies van het bordje te luisteren. "Probeer het zoveel mogelijk te voorkomen”, aldus Van Herten. “Vossenschurft is wel te behandelen, maar het zijn vaak lastige behandelingen. De vossen zelf worden niet behandeld, want die leven in het wild. Als zij schurft hebben, kunnen ze daaraan sterven. Sowieso is het niet verstandig als je hond aan andere dode dieren snuffelt. Ze kunnen dan natuurlijk ook andere ziektes oplopen.”

Geen meldingen in de Achterhoek
Dierenkliniek Het Lamprei in 's-Heerenberg en Slingeland Dierenartsen in Ulft laten weten vooralsnog nog geen meldingen te hebben ontvangen van vossenschurft in de Achterhoek. "We zijn het nog niet tegengekomen en we hebben er ook nog geen berichten over ontvangen. Mocht dit wel het geval zijn, dan melden wij dat onderling", laat een woordvoerder van de dierenkliniek in Ulft weten.

Onderzoek naar plaatsing van bordje
Naturschutzzentrum Kreis Kleve laat weten niet op de hoogte te zijn van vossenschurft in Praest. "Tot nu toe is bij ons niet bekend dat vossen met deze ziekte in de regio rondlopen”, meldt een woordvoerder. “We hebben de bordjes gezien maar weten niet wie ze er heeft neergezet. We zijn op zoek naar de mensen die dit hebben gedaan." Ook het district doet onderzoek naar degene die het bordje heeft geplaatst. "Overigens hoeft vossenschurft in Duitsland niet gemeld te worden", aldus een woordvoerder van Kleve.

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Kanaries overleden na brand in Lichtenvoorde, vuur slaat over naar kringloop

Bij een schuurbrand in Lichtenvoorde zijn donderdagavond meerdere kanaries om het leven gekomen. Bra...

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Brandweer redt weggevlogen papegaai uit boom in Westendorp

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt om een papegaai te vangen die was ontsnapt uit een huis in Va...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...