Ulft, Netherlands

Weer een nieuw plan voor cultuurkwartier Winterswijk

Er komt een nieuw cultuurgebouw aan de Spoorstraat in Winterswijk waarin muziekschool Boogie Woogie, de bibliotheek en vrijwilligersorganisatie de Winterswijkse Uitdaging (WUh) een plek moeten krijgen. Al jaren wordt er in de Winterswijkse politiek over gesproken en nu ligt er wederom een nieuw plan op tafel.
Davie Klein Gunnewiek | 25 mei 2023 16:51 | Aangepast op 25 mei 2023 16:51
Winterswijk zit al flink wat jaren met het verpauperde gebied in de maag dat inmiddels de naam ‘WoooW’ heeft gekregen. Het gebied ligt ingeklemd tussen het Weurden, Dingstraat, Roelvinkstraat en Spoorstraat. Zo is het pand van muziekschool Boogie Woogie, dat midden in het gebied ligt, sterk verouderd en nodig aan vervanging toe. Ook winkelpanden aan het Weurden zijn aan het verpauperen en sterk verouderd. Hoe het gebied een nieuwe impuls kan krijgen en wat het mag gaan kosten, daarover is al heel vaak gesproken, maar de meningen in de politiek lopen flink uiteen.

In december gaf de gemeenteraad opdracht om diverse oplossingen voor huisvesting van muziekschool Boogie Woogie, de bibliotheek en de WUh naast elkaar te leggen. Dit in combinatie met de ontwikkeling van WoooW. Zo onderzocht het college drie andere mogelijke plekken voor het cultuurgebouw. Het onderbrengen in theater De Storm was één van de opties, maar dit bleek niet haalbaar. Ook ging er een streep door de uitbreiding op de huidige locatie van Boogie Woogie.
De huidige locatie van muziekschool Boogie Woogie

Na een half jaar onderzoek ligt er nu een nieuw plan op tafel. Een nieuw cultuurgebouw aan de Spoorstraat is volgens wethouder Sandra Metaal – ten Dolle de beste optie. Aan het Weurden moeten nieuwe winkels komen met daarboven plaats voor veertig appartementen voor jongeren. Op de plaats van de huidige muziekschool Boogie Woogie moeten 26 luxe appartementen voor senioren komen. Daarbij is het nog niet zeker of het huidige pand kan worden gesloopt, omdat er aanvraag ligt om het gebouw een monumentenstatus te geven. De tachtig parkeerplaatsen aan de Spoorstraat verdwijnen.
De parkeerplaatsen aan de Spoorstraat die verdwijnen voor de nieuwbouw van 'WoooW'

Ter compensatie komt er naast de supermarkt aan de Dingstraat een extra parkeerdek.
“Het was een enorme puzzel, maar de puzzelstukjes lijken met dit plan op hun plaats te vallen”, zegt wethouder Metaal – Ten Dolle. “Een plan met moderne winkels, een prachtig nieuw cultuurgebouw inclusief poppodium, een bibliotheek die terugkomt in het centrum en woningen voor jongeren en senioren. Er moet wat gebeuren in dit gebied, waarbij niets doen geen optie is”, aldus de wethouder.

In een eerder stadium zouden de plannen 15 miljoen euro gaan kosten. Hoeveel het nieuwe plan gaat kosten, kan de wethouder op dit moment niet zeggen. “Veel kosten zijn in deze fase alleen geraamd”, zegt Metaal-Ten Dolle. “Ze zullen steeds preciezer begroot worden naarmate het proces vordert.” Zo verwacht de wethouder nog subsidie van het Rijk te krijgen. De nieuwe plannen worden komende maand aan de gemeenteraad voorgelegd.

Foto: REGIO8

Lees ook

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Bij een ongeluk achter de schermen van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde is donderdagmiddag een perso...

Winterswijker cel in na mishandelen vrouw en aanranden van jongen

Een 67-jarige man uit Winterswijk heeft een celstraf van drie jaar opgelegd gekregen, waarvan zes ma...

Ambtenaren Montferland krijgen een 'kantinetuin' voor lunch en ontmoeting

Montferland wil het de ambtenaren in het gemeentehuis in Didam meer naar de zin maken. Zo komen er t...

Eerste campinggasten zetten hun tent op bij de Zwarte Cross

De eerste gasten van de Zwarte Cross-camping zijn donderdagochtend druk bezig geweest met het opzett...

Poorten zijn open, de camping van de Zwarte Cross is geopend

De poorten van de camping van de Zwarte Cross zijn donderdagochtend om 08.00 uur open geopend. Duize...

Automobilist botst op boom tussen Laag-Keppel en Wehl

Een automobilist is woensdagavond laat op een boom gebotst langs de weg tussen Wehl en Laag-Keppel. ...