Ulft, Netherlands

 

Weer een nieuw plan voor cultuurkwartier Winterswijk

Er komt een nieuw cultuurgebouw aan de Spoorstraat in Winterswijk waarin muziekschool Boogie Woogie, de bibliotheek en vrijwilligersorganisatie de Winterswijkse Uitdaging (WUh) een plek moeten krijgen. Al jaren wordt er in de Winterswijkse politiek over gesproken en nu ligt er wederom een nieuw plan op tafel.
Davie Klein Gunnewiek | 25 mei 2023 16:51 | Aangepast op 25 mei 2023 16:51
Winterswijk zit al flink wat jaren met het verpauperde gebied in de maag dat inmiddels de naam ‘WoooW’ heeft gekregen. Het gebied ligt ingeklemd tussen het Weurden, Dingstraat, Roelvinkstraat en Spoorstraat. Zo is het pand van muziekschool Boogie Woogie, dat midden in het gebied ligt, sterk verouderd en nodig aan vervanging toe. Ook winkelpanden aan het Weurden zijn aan het verpauperen en sterk verouderd. Hoe het gebied een nieuwe impuls kan krijgen en wat het mag gaan kosten, daarover is al heel vaak gesproken, maar de meningen in de politiek lopen flink uiteen.

In december gaf de gemeenteraad opdracht om diverse oplossingen voor huisvesting van muziekschool Boogie Woogie, de bibliotheek en de WUh naast elkaar te leggen. Dit in combinatie met de ontwikkeling van WoooW. Zo onderzocht het college drie andere mogelijke plekken voor het cultuurgebouw. Het onderbrengen in theater De Storm was één van de opties, maar dit bleek niet haalbaar. Ook ging er een streep door de uitbreiding op de huidige locatie van Boogie Woogie.
De huidige locatie van muziekschool Boogie Woogie

Na een half jaar onderzoek ligt er nu een nieuw plan op tafel. Een nieuw cultuurgebouw aan de Spoorstraat is volgens wethouder Sandra Metaal – ten Dolle de beste optie. Aan het Weurden moeten nieuwe winkels komen met daarboven plaats voor veertig appartementen voor jongeren. Op de plaats van de huidige muziekschool Boogie Woogie moeten 26 luxe appartementen voor senioren komen. Daarbij is het nog niet zeker of het huidige pand kan worden gesloopt, omdat er aanvraag ligt om het gebouw een monumentenstatus te geven. De tachtig parkeerplaatsen aan de Spoorstraat verdwijnen.
De parkeerplaatsen aan de Spoorstraat die verdwijnen voor de nieuwbouw van 'WoooW'

Ter compensatie komt er naast de supermarkt aan de Dingstraat een extra parkeerdek.
“Het was een enorme puzzel, maar de puzzelstukjes lijken met dit plan op hun plaats te vallen”, zegt wethouder Metaal – Ten Dolle. “Een plan met moderne winkels, een prachtig nieuw cultuurgebouw inclusief poppodium, een bibliotheek die terugkomt in het centrum en woningen voor jongeren en senioren. Er moet wat gebeuren in dit gebied, waarbij niets doen geen optie is”, aldus de wethouder.

In een eerder stadium zouden de plannen 15 miljoen euro gaan kosten. Hoeveel het nieuwe plan gaat kosten, kan de wethouder op dit moment niet zeggen. “Veel kosten zijn in deze fase alleen geraamd”, zegt Metaal-Ten Dolle. “Ze zullen steeds preciezer begroot worden naarmate het proces vordert.” Zo verwacht de wethouder nog subsidie van het Rijk te krijgen. De nieuwe plannen worden komende maand aan de gemeenteraad voorgelegd.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Mañana Mañana in zwaar weer maar gaat wel door

Redactie REGIO8 | 27 mei 2023 19:50

Lees ook

Rustigere Arriva-treinen rijden gewoon door

Ondanks de landelijke staking bij NS, blijven de treinen van Arriva dinsdag gewoon door de Achterhoe...

De Graafschap huurt aanvaller Valencia van Brentford

De Graafschap heeft woensdag op de laatste dag van de Nederlandse transfermarkt alsnog de gewenste a...

Bestuurder bestrijdt aanrijden verkeersregelaar

Sander van Keulen was vorige week dinsdag onderweg naar Langerak, toen hij bij de afsluiting van de ...

Vluchtelingenwerk in Ulft zoekt vrijwilligers

Vluchtelingenwerk in Ulft komt handen tekort om vluchtelingen te helpen om hun plek te vinden in de ...

Doetinchemse school wil meer kinderen op de fiets

Op vijf Gelderse scholen is deze week een project gestart dat kinderen en hun ouders moet stimuleren...

't Hart van Loil officieel geopend met diner

’t Hart van Loil, een thuisbasis voor alle verenigingen en inwoners in de voormalige kerk van het ...