Ulft, Netherlands

Vrouwen hebben de toekomst bij Waterschap Rijn en IJssel

Vrouwen hebben deze waterschapsverkiezing prominente plekken op kieslijsten voor het Waterschap Rijn en IJssel in de Achterhoek. Vijf van de negen lijsttrekkers van de deelnemende partijen zijn geen man, waarmee het bestuursorgaan op weg lijkt naar een meer divers bestuur.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 13 maart 2023 14:57 | Aangepast op 13 maart 2023 14:57
“Volgens mij is het bij alle verkiezingen belangrijk dat we een mooie afspiegeling hebben van de samenleving”, zegt Antoinet Looman, lijsttrekker van Water Natuurlijk en huidig heemraad. “Als vijf van de negen dan vrouw is, is dat prima. Zoals het hoort.” Naast de partij van Looman, hebben ook de VVD, CDA, PvdA en 50PLUs een vrouwelijke lijsttrekker. Collega-heemraad Floor Wissing -Kunst, zelf lijsttrekker van de VVD, vult aan: “Het is bijzonder en ik hoop dat de vrouwen het waterschap ontdekt hebben.”

Looman zit sinds 2009 in het bestuur van het waterschap en is vanaf 2013 heemraad. Zij ziet dat er sindsdien al sprake is van een cultuuromslag. “Ik maak af en toe nog wel eens een vergadering mee waar wij als enige vrouw zitten, maar volgens mij gaat het om een goede balans, een divers bestuur.” CDA-lijstrekker Danielle Robbertsen-Boon zit nu vier jaar in het bestuur. Van het ‘mannenbolwerk’, zoals het waterschapsbestuur weleens wordt genoemd, zag zij weinig: “Dat weet ik niet, ik heb er absoluut niets van gemerkt.”

Opkomst
Aan de verkiezing in het Waterschap Rijn en IJssel doen naast CDA, Water Natuurlijk en de VVD nog zes partijen mee: PvdA, Vrienden van de Berkel, 50PLUS, AWP, Ondernemend Water en de BBB. In vergelijking met andere verkiezingen is de opkomst vaak laag, de partijen hopen dat ditmaal veel mensen een stemformulier invullen. “Ik hoop het wel”, zegt Robbertsen-Boon. “Maar je merkt op straat wel het verschil, mensen die niet weten wat ze met het waterschap moeten.”

Speerpunten van partijen
De standpunten van de deelnemende partijen zijn terug te vinden in een stemwijzer die zelf door het waterschap online is gezet. In aanloop naar de verkiezingen waren bijna alle lijsttrekkers te gast bij radiozender REGIO8. Zij gingen kort in op hun speerpunt voor de aankomende verkiezing:

Otto Willemsen uit Netterden, lijsttrekker Ondernemend Water:
“We gaan over 120 tot 130 miljoen euro per jaar, waar we verantwoord en goed mee om moeten gaan”, zegt Otto Willemsen, die de afgelopen acht jaar een geborgde zetel innam. Als speerpunt van zijn partij ziet hij ‘toekomstgerichtheid’. “Hoe ga je verstandig met je geld om, hoe ga je verstandig investeren”, aldus Willemsen. “Zodat je de rekening nu kan betalen, en morgen ook. Je kan allerlei dingen verzinnen die je erbij wil doen als Waterschap, maar eerst de boel goed op orde hebben en de taken die op je af komen door klimaat en wetgeving vanuit Europa en het Rijk. Die taken zijn zo groot, dat we goed om moeten gaan met ons geld en de investeringen. Wij willen daar op een verstandige manier in koersen.”

Dennis Wolsink uit Ruurlo, lijsttrekker BBB:
“Ik denk dat er wat moet veranderen”, zegt Wolsink over de reden om mee te doen. Na de grote boerendemonstratie in Stroe besloot Wolsink, ook beëdigd rentmeester, zich aan te sluiten bij de BBB. Als speerpunten ziet hij de droogte en de behandeling van het rioolwater. “Het water vasthouden is vooral in de Achterhoek heel belangrijk. Nu wordt alles zo snel mogelijk afgevoerd richting de Rijn en de IJssel en stroomt het de Noordzee in en zijn we het kwijt. We moeten investeren in het vasthouden van water. Er kunnen daar heel veel technische oplossingen voor worden ingezet, zoals stuwen, dammen en het aanpassen van drainagesystemen.”

Antoinet Looman uit Didam, lijsttrekker Water Natuurlijk:
“Ik geloof in een mooiere en betere wereld, en water is de bron van al het leven”, zegt Looman, huidig heemraad bij het waterschap, over de reden om mee te doen. Als speerpunt noemt zij drinkbare rivieren. “Er zijn partijen die zeggen dat het nooit kan. Misschien kan het nu niet, maar misschien ooit wel. Misschien mogen we wel met elkaar investeren in gezond water en in een gezonde leefomgeving. Dat is wat we willen doen.” Daarnaast heeft ze nog een boodschap voor ontwikkelaars van woningen: “We gebruiken drinkwater nu nog om wc’s door te spoelen. Dat is niet te begrijpen. Denk bij alle woningen die we gaan bouwen na over het hergebruik van water.”

Floor Wissing-Kunst uit Terborg, lijsttrekker VVD:
“Ik heb ooit geroepen dat er teveel mannen van een bepaalde leeftijd met een agrarische achtergrond in de waterschapsbesturen zitten, zo ben ik binnengekomen”, zegt Wissing-Kunst, sinds 2015 VVD-fractievoorzitter binnen het waterschap en vanaf 2022 ook heemraad. Ze ziet het maken van keuzes als speerpunt richting de verkiezen, zeker met beperkte budgetten en mankracht: “Er komen zo ontzettend veel grote onderwerpen op ons af. We moeten kiezen hoe schoon ons water is. PFAS en medicijnresten moeten eruit, maar we kunnen niet alles tegelijk. We moeten kijken wat we wel en niet doen.”

Anna-Lena Penninx uit Ulft, lijsttrekker PvdA:
“Sociaal en groen, dat zijn de twee zaken die ik heel erg belangrijk vindt”, aldus Penninx, die eerder al raadslid en Statenlid was, en nu voor een tweede periode in het bestuur van het waterschap gaat. Speerpunt voor de sociaaldemocraten is een ‘sociaal waterschap’. “We staan voor gigantische opgaven, de droogte, wateroverlast, veiligheid, schoon water”, somt Penninx op. “Gigantisch veel dingen moeten er gebeuren en dat kost veel geld. Wij vinden het belangrijk dat die kosten op een eerlijke manier worden verdeeld. Vervuilers moeten meer betalen. Daarnaast moeten kwetsbare groepen, minima, een ruimhartig kwijtscheldingsbeleid krijgen.”

Danielle Robbertsen-Boon uit Doesburg, lijsttrekker CDA:
“Ik denk dat we trots mogen zijn op onze lijst, we hebben uit alle gemeentes een kandidaat”, zegt Robbertsen-Boon, die de afgelopen vier jaar ook al in het waterschapsbestuur zat. Eigenlijk zou Hans Martijn Ostendorp lijsttrekker zijn voor het CDA, maar hij is net aangesteld als burgemeester in Buren. Als speerpunt voor de christendemocraten bij het waterschap noemt Robbertsen-Boon ‘droogtegevoelig gebied’. “Je merkt de afgelopen jaren dat er enorm veel droogte is. Je wil kijken hoe je dat kan voorkomen. Met stuwtjes en ballonnen, je wil water langer vasthouden. Dat is een heel belangrijk speerpunt.”

Han Meijer uit Ellecom, lijsttrekker AWP:
“Water is niet links of rechts, een redelijke verdeling van de kosten, daar gaan wij voor”, aldus lijsttrekker Meijer over de AWP. Eerder deed de partij mee als Algemene Waterschapspartij. Omdat de partij nu ook meedoet bij de provinciale verkiezingen, is gekozen voor AWP als naam op het biljet. Speerpunt voor de partij is waterbeheer, waarbij Meijer zichzelf ziet als ‘waterdrammer van deze generatie’. Hij waarschuwt voor de gevolgen van piekbuien: “De hoeveelheden die we uit onder meer Duitsland hiernaartoe krijgen worden enorm veel groter. Dan zul je dus ruimte moeten creëren voor de rivier. Dan zorg je dat er ervoor tijdens de buien geen wateroverlast of overstromingen gebeuren.”

De andere deelnemende partijen, Vrienden van de Berkel en 50Plus, zagen geen kans om in aanloop naar de Waterschapsverkiezing te reageren bij REGIO8.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Automobilisten tanken een uur accijnsvrij in Doetinchem

Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 18 sep 2024 17:07

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Bruggen en sluizen Oude IJssel krijgen broodnodige opknapbeurt

Met een grote onderhoudsbeurt wil Waterschap Rijn en IJssel ervoor zorgen dat zowel de vaarweg over ...

'Achterhoeks Plateau' moet water nu juist langer vasthouden

In het oosten van de Achterhoek is gestart met het opnieuw inrichten van de Beurzerbeek. De wateren ...

Problemen voor pleziervaart, brug over Oude IJssel blijft gesloten

De brug over de Oude IJssel bij Terborg blijft voorlopig dicht in afwachting van een reparatie. Voor...

PVV en BBB grote winnaars in de Achterhoek, opkomst hoger dan in 2019

Tijdens de Europese verkiezingen zijn de PVV en de BBB de grote winnaars geworden in de Achterhoek. ...

Slechtzienden kunnen voor het eerst zelfstandig stemmen in Lochem

Geen volmachten meer voor inwoners van Lochem met een visuele beperking. Voor de allereerste keer we...

Water uit Duitsland komt eraan, geen zorgen bij Waterschap Rijn en IJssel

Het hoge water dat op dit moment Duitsland teistert, stroomt de komende dagen deels richting de Acht...