Ulft, Netherlands

Vluchtelingen vullen gaten op in horeca

Oekraïense vluchtelingen zijn volgens VNO-NCW een deeloplossing voor het grote personeelstekort bij Achterhoekse bedrijven. Horeca-ondernemer Robby Welling uit Doetinchem heeft inmiddels drie Oekraïners in dienst genomen bij Stadscafé Simons.
Anna Weirath | 13 mei 2022 16:10 | Aangepast op 13 mei 2022 16:10
“Dit is tot stand gekomen door kennissen die Oekraïners in huis hebben,” vertelt Welling. “Zij wilden hen graag wat te doen geven en wij hebben veel medewerkers nodig, dus zodoende kwam het contact. Tot nu toe bevalt dat heel goed.” Welling is naast café-eigenaar ook de lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Hij ziet een groot tekort aan horecapersoneel en wijst als voorbeeld naar zijn keuken: “Waar er eerder op een vacature vier of vijf koks reageerden, reageert er nu geen één.” Volgens VNO-NCW worstelen veel ondernemers met de contractduur. Welling heeft daarbij gekozen voor een korte verbintenis. “Ze zitten hier met de intentie om toch wel weer terug te gaan en dat is heel anders dan andere mensen die we hier aan het werk hebben,” vertelt de café-eigenaar. “We hebben ook mensen uit Syrië hier werken bijvoorbeeld. Zij zitten hier permanent dus dat geeft een heel ander perspectief.”

Volgens de VNO-NCW is er veel belangstelling naar het werken met Oekraïners. Zo was er dinsdagavond een webinar voor bedrijven over het onderwerp, waarbij er veel vragen kwamen vanuit werkgevers. De VNO-NCW ziet de inzet van Oekraïners als een prima deeloplossing. “Voor het personeelstekort is er niet één oplossing, je moet heel veel doen als werkgever", vertelt regiomanager Wilma Elbertsen namens VNO-NCW. "Je moet je dan ook goed realiseren als je deze doelgroep binnenhaalt, dat deze mensen gevlucht zijn en daar nog familie hebben zitten. Ze willen gemiddeld genomen wel heel graag een steentje bijdragen en ze zijn al gewend om lange dagen te maken in Oekraïne. Maar we moeten er wel voor waken dat we zeggen: ‘We hebben een probleem, dus de oplossing zijn Oekraïners.’”

Taalbarrière maakt het lastig
De taalbarrière maakt het werken in de bediening nog lastig, maar de Oekraïense Alina Burtniak, is al tevreden met wat ze doet in onder meer de spoelkeuken: “Ik ben blij dat ik hier kan werken, omdat er veel mensen zijn", zegt de werkneemster van Stadscafe Simons. "Ik vergeet een paar uur hoe de situatie in Oekraïne is. Ik spreek met mensen en dat doet me goed.”

Foto: REGI08

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Leerlingen halen ruim 13.000 euro op voor Oekraïne

Leerlingen van de Mariaschool uit Ulft hadden vrijdag een sponsorloop voor hulp aan vluchtelingen ui...

Tolk helpt vluchtelingen in Montferland

Het voormalige familiehotel Engelbarts is een van de opvanglocaties die in Montferland is gerealisee...

Bijna helft omwonenden wil dat azc inkrimpt

Het azc in Winterswijk herbergt tot eind oktober honderd extra asielzoekers, dus vijfhonderd in plaa...

Honderd Oekraïners vinden plek in de regio

Een honderdtal vluchtelingen uit Oekraïne heeft via de Stichting Thuisopvang Oekraïners Bronckhors...

Dertig vluchtelingen in Geesterense kerk

Een dertigtal vluchtelingen uit Oekraïne is dinsdagavond aangekomen bij de opvanglocatie in de voor...

Smeden steunen Oekraïense collega's op DRU

Tijdens het internationale evenement 'Smeden voor de Vrede' op het DRU Industriepark in Ulft hoopt d...