Ulft, Netherlands

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons land. Heleen Kuipers-Rietberg, beter bekend als Tante Riek, uit Winterswijk. Duizenden mensen werden door het werk van deze verzetsorganisatie uit Duitse handen gehouden. Nu komt er ook een theatervoorstelling over het leven van Tante Riek.
Davie Klein Gunnewiek | 17 april 2024 14:06 | Aangepast op 17 april 2024 14:06
“Het idee om een voorstelling te maken over het leven van Tante Riek is ontstaan toen 75 jaar vrijheid gevierd zou worden in 2020”, zegt Willem Naaijkens van toneelvereniging T.O.E.P die het toneelstuk gaan uitvoeren. “Door corona is het stuk toen niet opgevoerd en op de plank blijven liggen. Wij vonden het als vereniging te belangrijk om er niets mee te doen.” Inmiddels is de toneelvereniging uit het buurtschap Kotten bij Winterswijk al een aantal maanden druk aan het repeteren. “Een aantal vrouwelijke speelsters kreeg al tranen in de ogen toen ze het stuk rond kerst voor het eerst lazen”, zegt Naaijkens. “Met name door de toevoeging van ‘Heleentje’, de dochter van Tante Riek, merk je dat het stuk echt bij mensen binnenkomt.”

De 11-jarige Carly Nijenhuis mag ‘Heleentje’ spelen. Het is voor haar de eerste ervaring op een groot podium. “Dat je zo’n grote rol mag spelen is wel cool om te doen”, vindt Carly. In één van de scenes zien we ‘Heleentje’ op het orgel spelen dat in de woonkamer staat. “Eigenlijk mag dat niet van mijn moeder”, vertelt Carly. “Daarna hadden we een scene waarbij ik samen met mijn broers de tuin moet opruimen. We doen een bladgevecht, maar dan wordt moeder een beetje boos.” Volgens Naaijkens kun je in de voorstelling de worsteling van Tante Riek als moeder en verzetsstrijdster goed terugzien. “Die gaat over heel veel grenzen heen. Aan de ene kant wil ze rekening houden met haar gezin, maar aan de andere kant ook met mensen die haar hulp nodig hebben”, aldus Naaijkens. Tante Riek overleed op 27 december 1944 in concentratiekamp Ravensbrück. “De weg daarnaartoe en hoe ze tot bepaalde besluiten komt is in het stuk heel goed neergezet.”

Leren over Tante Riek
Ook op de basisschool van Carly in het buurtschap Kotten wordt er aandacht besteed aan het theaterstuk en leert haar klas over de geschiedenis van Tante Riek. “Ze heeft veel mensen geholpen en is na haar dood heel beroemd geworden. Dat is best interessant om te weten”, vindt Carly. “Die verbinding tussen het theaterstuk en haar klas vind ik heel mooi”, zegt Naaijkens. “Het is zo knap hoe Carly daar mee omgaat, hoe sterk kan een kind daarin zijn.”

Struikelsteen
Later dit jaar moet er, op initiatief van Naaijkens, ook een struikelsteen komen voor Tante Riek. Deze moet komen te liggen voor haar voormalig woonhuis aan de Willinkstraat. “We hebben hier een aanvraag voor gedaan bij de gemeente en de stichting ‘Stolpersteinen’ heeft ook haar goedkeuring gegeven”, aldus Naaijkens. “Tegenwoordig kun je niet alleen een struikelsteen late plaatsen voor joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden, maar ook voor mensen die veel betekend hebben voor bijvoorbeeld het onderduiken of het verzet.”

De komende weken wordt er nog druk gerepeteerd voor het theaterstuk dat in Mei in Winterswijk is te zien. “We zijn druk bezig om de muziek met het koor in te studeren, het decor is nog niet af, dus we hebben nog een behoorlijke klus te klaren”, zegt Naaijkens.

Lees ook

'Parel' Raterink tekent eerste profcontract bij De Graafschap

Othniël Raterink heeft zijn eerste profcontract getekend bij De Graafschap. De jeugdinternational ui...

Zelhemmers hopen wens Aalderink te verwezenlijken op plek opgegraven Lancaster

Als het Bert Schieven, Jan Wolsink en Gerrie Evers uit Zelhem ligt, komt er nog dit jaar een monumen...

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Het is dinsdag precies 75 jaar geleden dat Elten onderdeel werd van Nederlands grondgebied. Op 23 ap...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Onthoofd konijn gedumpt bij kinderboerderij in Winterswijk

Bij een kinderboerderij in Winterswijk is in het weekend een onthoofd konijn gevonden. Ook zijn er v...

Crash met Britse bommenwerper boven Hummelo krijgt blijvend eerbetoon

Boven de Hummelose boerderij 'de Balen' werd in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 een Britse bommenwe...