Ulft, Netherlands

Varkens uit Halle te vinden in Ruurlose supermarkt

De tientallen wroetende varkens van boerin Bibi Dijkema-Wolters uit Halle liggen sinds deze maand in de Ruurlose supermarkt. Voordat de varkens in bakjes in de winkel liggen, krijgen ze het restafval van diezelfde supermarkt als maaltijd.
Redactie REGIO8 | 19 augustus 2022 10:01 | Aangepast op 19 augustus 2022 10:01
"Het zijn varkens die buiten worden gehouden. Als ze willen, kunnen ze in een schuilhut gaan liggen. Verder lopen ze dag en nacht, zomer en winter, buiten", legt Dijkema-Wolters uit tegenover Omroep Gelderland. "Wij proberen zoveel mogelijk aandacht te geven aan het natuurlijke gedrag van het varken." De varkens eten volgens de eigenaresse restjes van supermarkten, bakkers en groentezaken: "Ik rij meerdere keren per week rond met mijn auto en aanhanger om de reststromen op te halen."

Een van de supermarkten waar de boerin voedsel ophaalt, is bij de Plus in Ruurlo van Pieter Stam. "Eind januari vroeg ik daar of ik de reststromen mocht hebben. Maar hij kwam ineens met een heel ander idee”, vertelt Dijkema-Wolters. "Pieter vroeg me of ik varkensvlees zou kunnen leveren voor de supermarkt. Daar moest ik wel even over nadenken, want dat betekent dat ik elke week een varken moet leveren." Uiteindelijk heeft ze ja gezegd en sinds deze maand liggen haar varkens in de super.

Lokale leveranciers
Stam wil in zijn supermarkt producten van lokale leveranciers verkopen. Zo heeft hij ijs uit Borculo, zuivel uit Geesteren en eieren uit Lochem. "Het is beter voor het milieu want de producten hoeven minder afstand af te leggen en ik ondersteun graag de lokale leveranciers", vertelt hij. Daarnaast gaan bijna alle producten die eerder in de container verdwenen, nu naar de varkens, zegt Stam: "Dat betekent dat we circulair werken. Het restafval gaat naar de varkens en de varkens liggen uiteindelijk hier in de schappen."

Niet in de container
Supermarkteigenaar Stam en boerin Dijkema-Wolters willen beiden dat de klant weet dat producten niet in de container verdwijnen. De klant heeft nog steeds de keus om het 'bekende' product te kiezen. "We willen mensen ook een beleving meegeven", vertelt Stam. "We gaan dus ook varkensvlees laten proeven, want uiteindelijk proef je echt een verschil."

Even wennen
Voor de consument is het misschien even wennen. "We hebben nu per productgroep een lokaal artikel in het assortiment", legt Stam uit. "En we willen meer. Misschien is de volgende optie wel om met bijvoorbeeld een rundveehouder te praten, maar we moeten de klanten ook de tijd gunnen om aan deze producten te wennen."

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Uitstel nieuwe sporthal in Ruurlo, óók locatie bij voetbalclub onderzocht

Ruurlo krijgt vooralsnog geen nieuwe sporthal bij zwembad De Meene. Er zijn te veel twijfels of er d...

Van project naar werkwijze, Bronckhorst wil door met CPO

Bronckhorst is tevreden over woningbouwprojecten in de gemeente die zijn opgestart via het Collectie...

Montferland wil supermarkten meer ruimte geven op zondagen

De gemeente Montferland wil supermarkten toestaan om op zondagen eerder opengaan. Op dit moment moge...

CDA-wethouder Van Gijssel wil Berkelland verruilen voor Den Haag

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november krijgen Achterhoekse kandidaten bij REGIO...

Kop-staartaanrijding bij tijdelijk verkeerslicht tussen Groenlo en Ruurlo

Twee automobilisten zijn maandagochtend op elkaar geknald bij een tijdelijk verkeerslicht op de weg ...

Twijfel overheerst bij keuze voor nieuwe sporthal De Meene en verhuizing vv Ruurlo

De gemeenteraad van Berkelland beslist dinsdag 21 november over de eventuele komst van een nieuwe sp...