Ulft, Netherlands

Topturnsters willen via Varsseveld naar de Olympische Spelen

In de luwte van een sporthal in Varsseveld werken enkele toppers uit de Nederlandse turnwereld elke dag hard aan hun Olympische droom. Ruim een jaar geleden vertrokken Sanne en Lieke Wevers, Naomi Visser, Sara van Disseldorp en trainer Vincent Wevers uit het topsportcentrum van de turnbond in Heerenveen, waarna de Top Turnacademie Achterhoek (TTA) werd opgericht.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 12 september 2023 13:15 | Aangepast op 12 september 2023 13:15
“Tuurlijk was het even anders”, zegt de 22-jarige Visser, die zelf uit Papendrecht komt en in het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen alle faciliteiten voor handen had voor topsport. Toch besloot ze vorig jaar zomer de stap naar Varsseveld te maken, mede om bij trainer Vincent Wevers te kunnen blijven: “Ze hebben hier heel veel aangepast aan de zaal voor ons en het is gewoon superfijn om hier te trainen.” In totaal zijn vier topturnsters overgestapt naar het Achterhoekse team. Vissers, Van Disseldorp en Sanne en Lieke Wevers. Die eerste drie hebben uitgesproken voor de Olympische Spelen te gaan, Lieke Wevers hoopt eerst het plezier in de sport terug te vinden.

De stap naar Top Turnacademie biedt volgens de organisatie ook kansen voor talenten uit de regio, die vanuit hun eigen omgeving kunnen werken richting een eventuele topsportcarriere. “Het is fantastisch dat we in de Achterhoek een plek hebben waar de sporters kunnen blijven”, zegt trainster Willemijn van der Borg, ook bestuurslid van de TTA. “Oorspronkelijk was het idee om sporters op te leiden tot ze naar de middelbare school gingen, dan hadden ze toch de Achterhoek moeten verlaten om dit niveau te doen. Nu kunnen we dat hier in Varsseveld bieden.”

Thuis in de Achterhoek
Waar de andere turnsters doordeweeks in de Achterhoek wonen en in het weekend naar hun thuisplaatsen gaan, is het voor Van Disseldorp helemaal thuiskomen. Ze trainde eerder in Almelo en Heerenveen, maar kan nu in haar eigen regio blijven “Ik woon gewoon weer lekker thuis, dus het is hartstikke fijn om die combinatie weer zo te hebben”, zegt de turnster uit Vierakker. “En de trainers hier, iedereen werkt mee en heeft de focus op de doelen.”

Via WK naar de Spelen
Het grote doel voor de turnsters zijn de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, maar daar moet Nederland zich eerst voor kwalificeren. Op het WK in Antwerpen worden teamtickets vergeven. Visser en Wevers willen zich zaterdag tijdens een kwalificatiewedstrijd plaatsen voor dat toernooi. “Ik hoop dat ik in het team zit en naar het WK ga, daar willen we ons met het team plaatsen voor de Olympische Spelen”, legt Visser uit. “Dat is op korte termijn wel het doel.”

‘Achterhoeks kind naar grote toernooien’
Bestuurslid Van der Borg heeft ook een meer regionale droom met de turnacademie: “De topturnsters hebben hun ogen op Parijs gericht voor volgend jaar zomer, maar voor onze jongeren is het vooral zo verder bouwen”, legt ze uit. “Uiteindelijk hopen we de hele piramide van opleiden hier zelf te hebben. En wie weet, in 2032, sturen we misschien wel een Achterhoeks kind naar grote toernooien.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Sport|turnen|Varsseveld|Vierakker|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Stukken chalet door voorruit van auto na botsing op speciaal transport

Een automobilist is donderdagavond op de weg van Aalten naar Varsseveld op een speciaal transport da...

'Achterhoekse' turnsters gaan met Nederland naar het WK

Naomi Visser en Sanne Wevers van de Top Turnacademie Achterhoek (TTA) zijn opgenomen in de Nederland...

Oude IJsselstreek bestrijdt overlast arbeidsmigranten met regels

Oude IJsselstreek wil de overlast van arbeidsmigranten inperken en komt met nieuwe eisen voor verhuu...

Zeventienjarige jongen gewond na steekpartij bij station in Aalten

Een zeventienjarige jongen is in de nacht van zaterdag op zondag gewond geraakt nadat hij bij het st...

Hittegolf in Achterhoek, weerboer voorspelt snikheet weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...

Berkelland heeft te veel zwembaden en sportzalen

Zwemmen in de winter kan in Berkelland in 2032 nog in één binnenbad. Onderzoek heeft uitgewezen dat ...