Ulft, Netherlands

Swim to Fight Cancer Achterhoek gaat voor absolute recordeditie in Braamt

Zwemplas Stroombroek bij Braamt is zondag het decor van de vierde en grootste Achterhoekse editie van Swim to Fight Cancer. Met meer dan vierhonderd deelnemers en een stralend zonnetje belooft het een mooie dag te worden, mét een absolute recordopbrengst in het vooruitzicht voor onderzoek naar kanker.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 september 2023 20:07 | Aangepast op 7 september 2023 20:07
“De goden zijn ons zeer gunstig gezind op dit moment”, zegt een stralende Margot Verhagen van de organisatie. “We hebben bijna elke editie wel gedoe gehad, ik ben zó blij dat het nu mooi weer gaat zijn en dat er een recordaantal deelnemers zich hebben ingeschreven. Het is waanzinnig.” Vanwege het zomerse weer wordt er ook het nodige publiek verwacht. “We hebben wel een aantal fusten bier meer besteld”, vertelt mede-organisator Jeroen van Ree lachend. “We rekenen op veel bezoek, het wordt een mega-evenement.”

Het doel van Swim to Fight is om geld op te halen voor de bestrijding van kanker. De organisatie hoopt op meerdere tonnen, mede door de inzet van de familie van een voormalig deelnemer. “Dat doen ze binnen Team Chantal”, legt Verhagen uit. “Chantal was ons teamlid en zij is vorig jaar overleden. Het bedrijf Basil heeft besloten om het bedrag te verdubbelen tot een maximum van 50.000 euro. Als zij 50.000 euro binnenbrengen, verdubbelen ze het dus tot 100.000 euro. Daar word je stil van...”

‘Je komt anders uit het water’
Van Ree werd zelf drie keer geconfronteerd met de ziekte. Nu is hij onderdeel van de organisatie, maar als deelnemer raakte Swim to Fight Cancer hem diep. “Dat doet wat met je, je komt niet zonder tranen het water uit”, zegt de Doetinchemmer. “Dat zie je ook als mensen uit het water komen en je aan de kant staat. Ze gaan met veel praatjes het water in en ze komen er redelijk stil uit. Tót ze zich realiseren dat ze een flinke afstand gezwommen hebben, dan is het feest.”

Verhagen neemt afscheid
Voor Verhagen, sinds het begin in 2017 betrokken, is het de laatste editie als organisatie. Doetinchemmer Sjoerd Weikamp neemt haar taken over, waarbij Stroombroek de vaste locatie wordt van Swim to Fight Cancer Achterhoek en er een uitgebreidere organisatie moet komen. Maar eerst duikt Verhagen zelf zondag voor het laatst als organisator het water in: “Ik ga het vast niet droog houden, dat lukt me nu al bijna niet. Ik ben heel trots en blij.”

Live op REGIO8
Radiozender REGIO8 besteed zondag uitgebreid aandacht aan het Swim to Fight Cancer Achterhoek. Van 12.00 uur tot 17.00 uur is er een live-uitzending met schakelingen naar het zwemevenement bij Stroombroek. De uitzending wordt gepresenteerd door dj Jos van Elst. Balthazar van Puffelen is als verslaggever aanwezig in Braamt.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland

De volleyballers van Active Living Orion zijn kampioen van Nederland. Draisma Dynamo werd vrijdagav...

Groen licht van burgemeester, Doetinchem krijgt tweede coffeeshop

Doetinchem krijgt binnenkort een tweede coffeeshop. Magic, zoals de wietzaak aan de Veemarkt gaat he...

Drie miljoen Rijksgeld voor woningbouw in Doetinchem

Doetinchem krijgt een Rijksbijdrage van meer dan drie miljoen euro om de woningbouw op het Laborijn-...

Nieuwe stap voor Slingeland Ziekenhuis, financiering definitief rond

De financiering voor de bouw van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis aan de rand van Doetinchem is defi...

Active Living Orion verliest, twee kansen over voor landstitel

Active Living Orion heeft de eerste kans om landskampioen te worden woensdagavond laten liggen. In d...

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het g...