Ulft, Netherlands

Sanering van giftige grond in Doetinchem uitgesteld tot volgend jaar

Het schoonmaken van de grond op de Voltastraat in Doetinchem duurt langer dan verwacht. Er stonden jarenlang lekkende vaten met gevaarlijk blusschuim met daarin de schadelijke stof PFAS. De sanering zou eigenlijk volgende maand beginnen, maar het wordt uitgesteld omdat er extra onderzoek nodig is om het grondwater schoon te maken.
Davie Klein Gunnewiek | 2 november 2023 13:49 | Aangepast op 2 november 2023 13:49
De vervuiling op het terrein van het voormalige bedrijf Rutgers Milieu ontstond nadat er jarenlang 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim stonden. Daarbij zijn schadelijke stoffen in de grond terechtgekomen. In december 2020 begon de gemeente met het wegpompen van het blusschuim naar grote opslagtanks en werd het blusschuim verwijderd. Uiteindelijk heeft de gemeente een jaar geleden een plan gemaakt om de grond schoon te maken. Dit kost meer dan acht miljoen euro. “De eisen van het waterschap voor het lozen van PFAS-houdend water op het oppervlaktewater worden steeds strenger”, laat de gemeente in een verklaring weten. “Daarom vindt er aanvullend onderzoek plaats naar methoden waarbij de hoeveelheid te zuiveren grondwater wordt geminimaliseerd.”

Voordat de grond wordt schoongemaakt, gaat de gemeente dit jaar wel bomen kappen in het bosje achter het vervuilde terrein. De kap van de bomen is nodig om de bodemvervuiling op te ruimen. “Nadat de bodemvervuiling is opgeruimd, planten we nieuwe bomen terug”, aldus de gemeente. Ook worden de dieren in het bosje beschermd. “We hebben steenmarterkasten, marterhopen, takkenrillen en eekhoornhuisjes geplaatst in een niet-vervuild deel van het bosje. Daarnaast zijn er amfibieënschermen geplaatst om de dieren te beschermen tijdens de werkzaamheden.”

Rechtszaken om kosten te verhalen
De gemeente probeert de kosten voor de opslag van het gif (ongeveer 370.000 euro) en het verwijderen ervan (één miljoen euro) nog altijd te verhalen op de vroegere eigenaar van Rutgers Milieu. Er lopen meerdere rechtszaken. De voormalige eigenaar van Rutgers Milieu is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, er staat een nieuwe zitting gepland voor december. Er loopt ook een strafzaak tegen de voormalige eigenaar van Rutgers Milieu. Een nieuwe zitting voor die zaak is gepland voor februari 2024.

Meerdere vervuilde locaties
Er zijn nog twee andere locaties in Doetinchem waar de bodem vervuild is door activiteiten van Rutgers Milieu. “Op één locatie is de grondsanering al afgerond en zal de grondwatersanering op korte termijn starten. Op de andere locatie moet nog gestart worden met bodemsanering”, aldus de gemeente.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Ook komende vijf jaar forse investering in binnenstad van Doetinchem

Vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente investeren tot en met 2028 meer dan vier ton in de bin...

Onvrede bij inwoners Gaanderen na rijverbod vrachtwagens Terborg

Oude IJsselstreek heeft een rijverbod voor vrachtverkeer op de Ettensestraat en de Walstraat in Terb...

De Graafschap speelt inhaalduel met FC Dordrecht op maandag

De Graafschap speelt het inhaalduel met FC Dordrecht op maandagavond 4 december. De wedstrijd zou ei...

Duitse windmolens achter je huis, inwoners Ratum zijn verbijsterd

Inwoners van buurtschap Ratum bij Winterswijk voelen zich volledig overvallen. Er ligt een plan voor...

Man uit Lochem cel in voor verkrachting, vrouw ontkwam pas in ochtend

Een 31-jarige man uit Lochem is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardeli...

Berkelland zet komende twee jaar in op 225 openbare laadpalen

Berkelland wil het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto’s in de gemeente uitbreiden. De g...