Ulft, Netherlands

Sanering van giftige grond in Doetinchem uitgesteld tot volgend jaar

Het schoonmaken van de grond op de Voltastraat in Doetinchem duurt langer dan verwacht. Er stonden jarenlang lekkende vaten met gevaarlijk blusschuim met daarin de schadelijke stof PFAS. De sanering zou eigenlijk volgende maand beginnen, maar het wordt uitgesteld omdat er extra onderzoek nodig is om het grondwater schoon te maken.
Davie Klein Gunnewiek | 2 november 2023 13:49 | Aangepast op 2 november 2023 13:49
De vervuiling op het terrein van het voormalige bedrijf Rutgers Milieu ontstond nadat er jarenlang 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim stonden. Daarbij zijn schadelijke stoffen in de grond terechtgekomen. In december 2020 begon de gemeente met het wegpompen van het blusschuim naar grote opslagtanks en werd het blusschuim verwijderd. Uiteindelijk heeft de gemeente een jaar geleden een plan gemaakt om de grond schoon te maken. Dit kost meer dan acht miljoen euro. “De eisen van het waterschap voor het lozen van PFAS-houdend water op het oppervlaktewater worden steeds strenger”, laat de gemeente in een verklaring weten. “Daarom vindt er aanvullend onderzoek plaats naar methoden waarbij de hoeveelheid te zuiveren grondwater wordt geminimaliseerd.”

Voordat de grond wordt schoongemaakt, gaat de gemeente dit jaar wel bomen kappen in het bosje achter het vervuilde terrein. De kap van de bomen is nodig om de bodemvervuiling op te ruimen. “Nadat de bodemvervuiling is opgeruimd, planten we nieuwe bomen terug”, aldus de gemeente. Ook worden de dieren in het bosje beschermd. “We hebben steenmarterkasten, marterhopen, takkenrillen en eekhoornhuisjes geplaatst in een niet-vervuild deel van het bosje. Daarnaast zijn er amfibieënschermen geplaatst om de dieren te beschermen tijdens de werkzaamheden.”

Rechtszaken om kosten te verhalen
De gemeente probeert de kosten voor de opslag van het gif (ongeveer 370.000 euro) en het verwijderen ervan (één miljoen euro) nog altijd te verhalen op de vroegere eigenaar van Rutgers Milieu. Er lopen meerdere rechtszaken. De voormalige eigenaar van Rutgers Milieu is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, er staat een nieuwe zitting gepland voor december. Er loopt ook een strafzaak tegen de voormalige eigenaar van Rutgers Milieu. Een nieuwe zitting voor die zaak is gepland voor februari 2024.

Meerdere vervuilde locaties
Er zijn nog twee andere locaties in Doetinchem waar de bodem vervuild is door activiteiten van Rutgers Milieu. “Op één locatie is de grondsanering al afgerond en zal de grondwatersanering op korte termijn starten. Op de andere locatie moet nog gestart worden met bodemsanering”, aldus de gemeente.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Kletsnatte grond in de Achterhoek geeft boeren kopzorgen

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 7 mei 2024 16:10

Lees ook

Bijzondere Rotary-onderscheiding voor Theo Hendriksen

In hetzelfde rijtje staan als de Amerikaanse president Jimmy Carter en de Russische president Boris ...

Achterhoekse Wandeldagen weer van start. 'Ons team is een geoliede machine'

Meer dan tweeduizend wandelaars begonnen woensdagochtend aan de achttiende editie van de Achterhoeks...

Olderwets Høken met Normaal in het openluchttheater in Lochem, net als 49 jaar geleden

De boerenrockers van Normaal hebben het startschot gegeven voor de drie volledig uitverkochte 'Hemel...

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Duitsers kiezen steeds vaker voor Achterhoekse crematoria

In Nederland hebben nabestaanden meer mogelijkheden dan in Duitsland. Dat merken ze bij crematoria l...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...