Ulft, Netherlands

'Rust terug' na wegsturen van drie asielzoekers uit Doetinchem

Drie bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem zijn op verzoek van de gemeente verplaatst vanwege het onder druk zetten van medebewoners. De asielzoekers uitten zondag met een protestactie hun klachten over de opvang en de Nederlandse procedure.
Jasper Hazelaar | 9 januari 2023 16:48 | Aangepast op 9 januari 2023 16:48
De drie asielzoekers die zijn verplaatst zouden andere bewoners hebben geïntimideerd en onder druk hebben gezet. Dat was reden voor de gemeente om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te vragen om een verplaatsing. Van een straf is geen sprake, bevestigt een woordvoerder van het COA, die het wel als een zeldzame maatregel betitelt. “De situatie op de opvang is nu weer stabiel en rustig”, geeft een woordvoerder van de gemeente Doetinchem aan. “We merken een zekere mate van opluchting onder bewoners.”

Enkele tientallen bewoners protesteerden zondag tegen de langdurige procedure, waardoor ze te lang in de noodopvang moeten verblijven. “Op dit moment duurt het vaak (te) lang voordat ze duidelijkheid hebben over de vervolgprocedure en de duur daarvan vanuit COA en IND”, aldus de woordvoerder, die evenals burgmeeester Mark Boumans begrip heeft voor die klachten. “Dat is de kern van het probleem dat zij willen aankaarten. Wij hebben daar als gemeente helaas geen invloed op, maar vragen daar wel aandacht voor bij de Rijksoverheid.”

Andere voorzieningen dan AZC
Daarnaast waren er concrete klachten over de opvanglocatie in Doetinchem. De asielzoekers zouden onder meer vinden dat er te weinig ruimte is om te douchen en dat de toiletten te ver verwijderd zijn van de slaapplekken. “In een crisisnoodopvang waar mensen met verschillende achtergronden wonen, kun je het niet altijd iedereen volledig naar de zin maken”, aldus de woordvoerder. “Ook moeten we ons realiseren dat het nog steeds om een crisisnoodopvang locatie gaat. Die is niet ingericht op langdurig verblijf en heeft andere faciliteiten en voorzieningen dan een AZC.”

Kerstdiner en De Graafschap
Tegenover het protest staan ook meerdere asielzoekers die de afgelopen tijd juist vol lof spraken over de opvang in Doetinchem. Zo kunnen voetbalwedstrijden van De Graafschap regelmatig worden bezocht en was er rond de kerstdagen een gratis driegangendiner op stadion De Vijverberg. “Wij horen gelukkig overwegend positieve geluiden de afgelopen maanden en zijn van mening dat we de opvang op de locatie naar behoren geregeld hebben”, aldus de woordvoerder van Doetinchem.

‘Niet op straat gezet’
De bewoners die zijn verplaatst, krijgen nu een andere opvangplek. Zo stond er maandag een vrouw met haar minderjarige kind voor de deur van het aanmeldcentrum in Ter Apel. “Ze is vanuit die locatie doorverwezen naar een andere crisisnoodopvang”, aldus een woordvoerder van het COA. “Er is voor haar vervoer geregeld, maar dat heeft ze geweigerd. Dan moet je maar op eigen gelegenheid kijken hoe je daar komt. Er is in ieder geval geen sprake van dat ze op straat is gezet.”

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...