Ulft, Netherlands

 

'Rust terug' na wegsturen van drie asielzoekers uit Doetinchem

Drie bewoners van de crisisnoodopvang in Doetinchem zijn op verzoek van de gemeente verplaatst vanwege het onder druk zetten van medebewoners. De asielzoekers uitten zondag met een protestactie hun klachten over de opvang en de Nederlandse procedure.
Jasper Hazelaar | 9 januari 2023 16:48 | Aangepast op 9 januari 2023 16:48
De drie asielzoekers die zijn verplaatst zouden andere bewoners hebben geïntimideerd en onder druk hebben gezet. Dat was reden voor de gemeente om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) te vragen om een verplaatsing. Van een straf is geen sprake, bevestigt een woordvoerder van het COA, die het wel als een zeldzame maatregel betitelt. “De situatie op de opvang is nu weer stabiel en rustig”, geeft een woordvoerder van de gemeente Doetinchem aan. “We merken een zekere mate van opluchting onder bewoners.”

Enkele tientallen bewoners protesteerden zondag tegen de langdurige procedure, waardoor ze te lang in de noodopvang moeten verblijven. “Op dit moment duurt het vaak (te) lang voordat ze duidelijkheid hebben over de vervolgprocedure en de duur daarvan vanuit COA en IND”, aldus de woordvoerder, die evenals burgmeeester Mark Boumans begrip heeft voor die klachten. “Dat is de kern van het probleem dat zij willen aankaarten. Wij hebben daar als gemeente helaas geen invloed op, maar vragen daar wel aandacht voor bij de Rijksoverheid.”

Andere voorzieningen dan AZC
Daarnaast waren er concrete klachten over de opvanglocatie in Doetinchem. De asielzoekers zouden onder meer vinden dat er te weinig ruimte is om te douchen en dat de toiletten te ver verwijderd zijn van de slaapplekken. “In een crisisnoodopvang waar mensen met verschillende achtergronden wonen, kun je het niet altijd iedereen volledig naar de zin maken”, aldus de woordvoerder. “Ook moeten we ons realiseren dat het nog steeds om een crisisnoodopvang locatie gaat. Die is niet ingericht op langdurig verblijf en heeft andere faciliteiten en voorzieningen dan een AZC.”

Kerstdiner en De Graafschap
Tegenover het protest staan ook meerdere asielzoekers die de afgelopen tijd juist vol lof spraken over de opvang in Doetinchem. Zo kunnen voetbalwedstrijden van De Graafschap regelmatig worden bezocht en was er rond de kerstdagen een gratis driegangendiner op stadion De Vijverberg. “Wij horen gelukkig overwegend positieve geluiden de afgelopen maanden en zijn van mening dat we de opvang op de locatie naar behoren geregeld hebben”, aldus de woordvoerder van Doetinchem.

‘Niet op straat gezet’
De bewoners die zijn verplaatst, krijgen nu een andere opvangplek. Zo stond er maandag een vrouw met haar minderjarige kind voor de deur van het aanmeldcentrum in Ter Apel. “Ze is vanuit die locatie doorverwezen naar een andere crisisnoodopvang”, aldus een woordvoerder van het COA. “Er is voor haar vervoer geregeld, maar dat heeft ze geweigerd. Dan moet je maar op eigen gelegenheid kijken hoe je daar komt. Er is in ieder geval geen sprake van dat ze op straat is gezet.”

Foto: REGIO8 (archief)

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Opvang voor vluchtelingen in Gaanderen

Deze week openen de eerste opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in Doetinchem. De eerste ...

Tolk helpt vluchtelingen in Montferland

Het voormalige familiehotel Engelbarts is een van de opvanglocaties die in Montferland is gerealisee...

Auto te water in Doetinchem

In een beek in Doetinchem is vrijdagochtend vroeg een auto aangetroffen. Een voorbijganger zag het v...

Schuur uitgebrand bij woning in Doetinchem

Een schuur in een woonwijk heeft zaterdagavond vlam gevat in Doetinchem. Niemand is gewond geraakt, ...

Botsing met drie auto's in Doetinchem

Drie automobilisten zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst in Doetinchem. Niemand raakte bij het onge...

Hogenkamp stopt met tennis en start bij De Graafschap

Richèl Hogenkamp uit Doetinchem stopt met tennissen en treedt in dienst bij De Graafschap als teamm...