Ulft, Netherlands

Vluchtelingen genieten van feestelijk kerstdiner op de Vijverberg

Ruim 150 vluchtelingen van de crisisnoodopvang in Doetinchem kregen woensdagavond een feestelijke kerstmaaltijd aangeboden op stadion De Vijverberg. Het initiatief voor dit kerstdiner kwam van voetbalclub De Graafschap, stichting Welkom in Doetinchem en twaalf restaurants uit de stad.
Davie Klein Gunnewiek | 22 december 2022 15:33 | Aangepast op 22 december 2022 15:33
“Met een klein groepje vrijwilligers proberen we activiteiten buiten de noodopvang te organiseren om de mensen er ook even uit te halen”, zegt bestuurslid Henk van Weeghel van stichting Welkom in Doetinchem. “Dat is ook de reden dat we hier op de Vijverberg zijn voor het kerstdiner en niet op de noodopvang zelf. Daar staat, met de beste bedoelingen, een hele grote tent die erg ongezellig is. Hier zijn de mensen er even uit en kunnen ze even alle sores vergeten." Omdat de vluchtelingen uit diverse landen komen hebben de restaurants rekening gehouden met de verschillende eetwensen en is er vooral halal gekookt. “Er staat kip-curry en rendang op het menu, aardappels, groente, rijst, wat koude voorgerechten, salades en een nagerecht”, somt horecaondernemer Robby Welling op. “Ze kunnen lekker uitgebreid tafelen.”De oer-Nederlandse koks slaagden er volgens de dankbare vluchtelingen prima in om een geslaagde maaltijd te maken. “Het is een goed idee voor de mensen, want we hebben volgens mij al de hele tijd hetzelfde eten”, zegt Syriër Neif. “Er is veel verschillend eten met veel smaak, dus we zijn dankbaar.” Ook Nabeel uit Pakistan genoot van het eten: “Ze hebben een prachtige avond georganiseerd voor mensen uit andere delen van de wereld die als vluchteling hier zijn gekomen. Het is een geweldige poging om mensen betrokken en bezig te houden. Dat is geweldig, ik heb genoten.”

'Iedereen zwaait naar je'
De vluchtelingen, die nu een aantal maanden op de opvang wonen, zijn blij verrast door de positieve ontvangst vanuit de Doetinchemse samenleving. “We hebben eerder in een opvang in andere landen gezeten”, vertelt Deniz uit Turkije, die samen met haar man Ilyas aan tafel zit. “Amsterdam is zo druk, Ter Apel vonden we niet leuk omdat het zo druk was. Apeldoorn is mooi, Doetinchem is mooi, want het centrum is dichtbij”, vertelt Ilyas. “En iedereen zwaait hier de hele tijd vriendelijk naar je” vult Ilyas aan.

'Zonder opstootjes en spandoeken'
Van Weeghel kijkt tevreden terug op de feestelijke avond met de vluchtelingen. Ook is hij lovend over de manier hoe Doetinchem omgaat met de opvanglocatie bij het station. “Ik wil niet overdrijven, maar volgens mij doen we toch wel iets unieks voor Nederland", aldus het bestuurslid. "Zonder opstootjes en zonder spandoeken bieden we alle mensen uit de noodopvang hier een verzetje. Dat is prachtig om te zien."

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchemse trainer Meijer één jaar langer bij NEC Nijmegen

Rogier Meijer is ook volgend seizoen trainer van eredivisionist NEC uit Nijmegen. De 42-jarige Doeti...

Na tien jaar is De Zumpe compleet, rondleidingen door bijzondere natuur

Tien jaar na de start van het project, is De Zumpe in Doetinchem uitgegroeid tot een gebied waar kwe...

De Graafschap gebrand op verbetering tegen ploeg in vorm Telstar

De Graafschap is erop gebrand om vrijdagavond drie punten te pakken op de eigen Vijverberg en de min...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Politie zegt 'sorry' voor falend arrestantenvervoer in Achterhoek

Agenten in de Achterhoek zijn nog steeds teveel tijd kwijt met het vervoeren van arrestanten naar ce...