Ulft, Netherlands

Plek voor vluchtelingen uit Oekraïne in kapel

Oekraïners die de oorlog in hun thuisland zijn ontvlucht ontmoeten elkaar sinds deze week in de Driekoningenkapel in Doetinchem. Alle hulp die in de gemeente loskomt om de vluchtelingen te helpen is gebundeld in de locatie bij het centrum.
Jasper Hazelaar | 25 maart 2022 15:13 | Aangepast op 25 maart 2022 15:13
“Het is een ontmoetingsplek voor en door Oekraïners”, zegt Henk Wubbels, mede-initiatiefnemer van de locatie aan de Gasthuissteeg. Alle partijen in de gemeente die hulp bieden aan de vluchtelingen, zoals de Voedselbank, de Kledingbank en het door Wubbels geïnitieerde Platform Ondersteuning Nieuwe Doetinchemmers, kunnen de ruimte gebruiken. “Het is de plek waar heel veel organisaties zich presenteren en vertellen wat ze kunnen betekenen in deze lastige omstandigheden”, vertelt Wubbels. Ook worden activiteiten bekend gemaakt voor de vluchtelingen, zo staat er zaterdag een bezoek aan het Land van Jan Klaassen in Braamt op het programma.

De Oekraïners weten de locatie al goed te vinden. Een van hen is Lena Hlushko. Zij groeide op in Donetsk, waarna ze in Kiev Psychologie ging studeren. Toen de oorlog uitbrak, besloot ze met haar twee dochters te vluchten naar een kennis in Nederland. Ze is blij dat ze nu een plek heeft waar ze meerdere landgenoten kan ontmoeten. “Van buiten lachen wij, maar van binnen is ons hart verscheurd”, zo omschrijft ze het gevoel dat zij en haar landgenoten hebben. “Het is dan ook mooi dat we hier bij elkaar kunnen komen. Misschien dat dat de drempel om te vragen om hulp weer wat lager maakt.”

‘Plek genoeg’
Tot nu toe hebben ongeveer vijftig Oekraïners een tijdelijk thuis gevonden bij particulieren in Doetinchem. De gemeente zelf neemt deze week een opvanglocatie in Gaanderen in gebruik, terwijl ’t Weerdje wordt onderzocht als opvangplek. “Hoe langer het duurt voor ze terug kunnen, hoe groter de kans is dat ze hier zullen blijven”, geeft burgemeester Mark Boumans aan, die vrijdag de opening van de ontmoetingsplek verrichte. “Dan hoop ik ook dat de mensen hun plekje kunnen vinden. dat ze kunnen integreren, de taal leren en kunnen gaan werken. Het is heel ellendig voor deze mensen, maar er is hier plek genoeg.”

‘Ik wil mijn dankbaarheid tonen’
Ook Hlushko heeft met haar tweeling een thuis gevonden bij een gastgezin in de gemeente. Ze heeft geen idee hoe lang ze in de Achterhoek blijft. “Ik hoop met heel mijn hart dat het snel achter de rug is”, zegt de Oekraïense. “Maar met mijn verstand begrijp ik dat dat niet snel zal gebeuren. Ik heb voor mezelf wel besloten dat ik niet stil ga zitten, maar dat ik actie onderneem. Ik wacht af tot ik geregistreerd word, zodat ik kan werken om mijn dankbaarheid te tonen aan mijn gastgezin.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Vluchtelingen|Oekraïne|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Bronckhorst gaat tachtig jonge vluchtelingen opvangen naast gemeentehuis

De gemeente Bronckhorst gaat een opvang voor jonge vluchtelingen realiseren naast het gemeentehuis i...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Oekraïeners na onrust voorlopig niet opgevangen in Nieuw-Dijk

De opvang van Oekraïners in het voormalige restaurant Steak’M in Nieuw-Dijk gaat voorlopig niet door...