Ulft, Netherlands

Peter wil werken als uitvaartmedewerker, maar wordt niet overal geaccepteerd

Hij liet zien dat ook mensen met een verstandelijke beperking als volwaardig collega mee kunnen draaien binnen een bedrijf. Peter Dibbets (49) was actief als uitvaartmedewerker bij een landelijke uitvaartondernemer, maar werd twee jaar geleden ernstig ziek. Inmiddels gaat het weer de goede kant op en wil de Winterswijker niets anders dan terugkeren in de uitvaartbranche.
Davie Klein Gunnewiek | 23 augustus 2023 15:29 | Aangepast op 23 augustus 2023 15:29
Hij is gefascineerd door de dood en het afscheid nemen van dierbaren. Jaren geleden kwam hij tijdens zijn stage in een verzorgingshuis in aanraking met 'de dood' toen een conciërge hem vroeg of hij een doodskist mee naar boven wilde tillen. “Daarvoor was ik als de dood voor de dood, maar dat was toen gelijk weg”, zegt Dibbets. “Sinds die tijd wil ik ook verder in dit vak.” Voor de coronaperiode werkte hij via een Achterhoeks werkleerbedrijf bij een landelijke uitvaartondernemer in Oldenzaal. “Ik vervoerde daar samen met een collega overledenen naar het mortuarium”, zegt Dibbets.

“Maar ik deed ook koffietafels, rouwbezoeken, buikpuncties of het weghalen van pacemakers. Eigenlijk alles wat hoort bij een medewerker van een uitvaartcentrum.” Maar zodra familie van de nabestaande langskwam moest Peter aan de kant. “Waarom moet iemand met een beperking dan naar de achtergrond verdwijnen?”, vraagt Dibbets.

In 2014 liepen onze collega's van Omroep Gelderland een dagje mee met Peter
Ernstig ziek
Zijn werk als uitvaartmedewerker moest Dibbets vanwege een ziekte twee jaar geleden neerleggen. “Ik kreeg een hele dikke buik, omdat veel vocht zich ophoopte”, vertelt Dibbets. Ze hebben 4,5 liter eruit gehaald. Ik kon slecht zien en moest lopen met een rollator. Uiteindelijk ben ik daar gelukkig langzaam van hersteld.”

Momenteel doet Dibbets wat inpakwerk, maar het liefste zou hij weer terugkeren naar de uitvaartbranche. Daarom plaatste hij een oproep op LinkedIn. In de zoektocht naar een passende baan merkt hij dat zijn verstandelijke beperking nogal een belemmering is.

'Leren in de praktijk'
“Ben ik dan echt zo anders dan een ander?”, vraagt Dibbets zich af. “Ga eerst eens met mij in gesprek. In Oldenzaal werd ik ook gewoon als een normale collega gezien.”Peter heeft de wens om zich verder te ontwikkelen als uitvaartmedewerker. “Ik ben bereid om daarvoor verdere cursussen te volgen. Door mijn beperking is leren uit een boek wat lastig, dus leer ik het liever in de praktijk. Al moet ik er voor naar Amsterdam.”

Foto: Peter Dibbets

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Schrik zit er goed in na vondst van mogelijk drugslab in Zelhem

De schrik zit er volgens Marianne Besselink goed in bij buurtbewoners na de vondst van een mogelijk ...

Woningbouw op plek van De Hoevert in Didam start in zomer

Op de plek van voormalig zwembad De Hoevert in Didam komen meer dan dertig woningen. Eerder deze wee...

Lachende gezichten door terugkeer van Okidoki Radio op REGIO8

Een kleine tien jaar na het stoppen is het geliefde radioprogramma Okidoki Radio teruggekeerd op rad...

Handbalster Housheer stapt over naar Hongaarse topclub Györ

Dione Housheer uit Ulft stapt komende zomer over naar de Hongaarse topclub Györ. Naast de 24-jarige ...

Knal leidt hulpdiensten naar vermoedelijk xtc-drugslab in Zelhem

In Zelhem is maandagavond na een knal in een pand op een bedrijventerrein een vermoedelijk drugslab ...

Achterhoek gaat voor nieuwe Regiodeal van 32 miljoen

De Achterhoek gaat bij het Rijk voor een nieuwe Regiodeal van 32 miljoen. Dat betekent een cofinanci...