Ulft, Netherlands

Oud-Commandant stoort zich niet aan vlag

Als voormalig Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif de deur uitloopt in Laag-Keppel, ziet hij een stadje dat bezaaid is met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Hoewel de vlag voor hem als symbool heilig is, heeft hij alle begrip voor de manier waarop de boeren protesteren.
Jasper Hazelaar | 20 juli 2022 16:46 | Aangepast op 20 juli 2022 16:46
“Ik begrijp de wanhoop heel goed”, zegt De Kruif. “De vlag is best wel heilig als symbool, maar voor mij niet als stuk stof. Ik moedig het niet aan, maar ik ga ook geen vlaggen van lantaarnpalen ritsen.” Daarmee staat De Kruif anders in de wedstrijd dan Marco Kroon. De veteraan liet op zijn LinkedIn-pagina weten zich te storen aan het omgekeerde vlaggen, een symbool vanuit de maritieme wereld dat bekend staat als noodsignaal. “Ik heb hem daar kort over gesproken, bij toeval kwam ik hem tegen”, zegt De Kruif. “Marco zag die vlaggen op een viaduct hangen dat was vernoemd naar een veteraan die was overleden. Dat was zijn trigger.”

Overheden worstelen met de vraag of de vlaggen moeten worden weggehaald. De Kruif denkt dat er door het eventuele verwijderen alleen maar méér aandacht komt voor de actie. Bronckhorst is nog steeds van plan om de vlaggen langs gemeentelijke wegen te halen. De provincie, verantwoordelijk voor de doorgaande weg in Laag-Keppel, laat ze voorlopig hangen tenzij er een reden voor is. “Door onze weginspecteurs wordt afgewogen of er vanwege de verkeersveiligheid iets wordt verwijderd”, aldus een woordvoerder. “Dat is onze voornaamste lijn.”

‘Geen schoonheidsprijs’
De Kruif laat weten veel begrip te hebben voor de onvrede in de agrarische sector, los van de wijze van protesteren: “Voor mij laat het vooral de wanhoop van de boeren zien, het gebeurt niet zomaar. Ze zitten min of meer in een systeem dat gestuurd wordt door schaalvergroting, door innovatie. Dan is de wijze waarop nu gecommuniceerd wordt met boeren niet goed, terwijl je weet hoe ze met hun land verbonden zijn. Het heeft niet de schoonheidsprijs gehad, het was net of de overheid een kaartje over de schutting gooide.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Boerenprotest|vlaggen|boer|

Lees ook

Achterhoekse boeren in mindere mate naar demonstratie in Den Haag

Na een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) wordt er donderdag gedemonstreerd in Den Ha...

Protestvlaggen verdwijnen uit straatbeeld in Achterhoek, maar niet overal

Na de gigantische verkiezingsoverwinning van BBB verdwijnen omgekeerde Nederlandse vlaggen en andere...

Andra Weg uit Ruurlo gaat A12 blokkeren voor het klimaat

Zowel Farmers Defence Force als Extinction Rebellion gaan zaterdag naar Den Haag om te protesteren. ...

Farmers Defence Force gaat voor grootste actie ooit

Op zaterdag 11 maart wil Farmers Defence Force (FDF) 'de grootste demo aller tijden' organiseren in ...

Jaaroverzicht 2022 - Juli, augustus en september

In het derde kwartaal genoten duizenden Achterhoekers op de eerste Zwarte Cross sinds de coronacrisi...

Remkes neemt zorgen in de Achterhoek niet weg

Zowel de LTO, activistische boeren en gemeenteraadsleden in de Achterhoek blijven kritisch na het ra...