Ulft, Netherlands

Orion mist matchpoints en grijpt naast beker

Active Living Orion heeft maandag de finale om de Nederlandse beker verloren. De lange mannen van trainer Dirk Sparidans kregen in Ede negen matchpoints, maar moesten de overwinning na vijf sets laten aan tegenstander Lycurgus.
Jasper Hazelaar | 22 april 2022 12:07 | Aangepast op 22 april 2022 12:07
Orion werd in de Van der Knaaphal in Ede gesteund door ruim 150 supporters, waarvan tientallen in de groene kleur van de Doetinchemse volleybalvereniging waren gekleed. De Achterhoekers, die sterkhouder Adam White mistten vanwege een blessure, namen in de eerste set een voorsprong van 16-10. Via een goede servicebeurt van Joël Schneidmiller kwam Lycurgus wat terug, maar de Doetinchemmers bleven een gat houden. Toen Jasper Diefenbach namens de Doetinchemmers de 19-13 binnensloeg, was het verzet van de Groningers in de eerste set gebroken. De score liep ondanks wissels bij Lycurgus op tot 25-18.

Sfeermaker Joonas Jokela zweepte het Doetinchemse publiek op voor aanvang van de tweede set, maar hij zag al snel dat Lycurgus een stuk sterker was dan in het eerste bedrijf. Nadat Orion één setpoint weg wist te werken, wonnen de Groningers met 23-25. Ook in de derde set ontliepen de ploegen elkaar weinig, tot het einde. Orion sloeg een gat, onder meer door een ace, waarna de set met 25-20 een prooi was voor de ploeg van trainer Dirk Sparidans.

Strijden om elk punt
Ook in de vierde set gingen de teams lange tijd gelijk op. Waar Sparidans zijn eerste eremetaal als Orion-trainer bijna kon ruiken, bleef Lycurgus het gat klein houden. Op 24-23 kreeg Orion het eerste matchpoint, maar deze werd weggewerkt. Ook de negen daaropvolgende punten waren niet aan Orion besteed, waarna Lycurgus het initiatief overpakte. Het derde setpoint werd door de Groningers gemaakt: 33-35.

Beslissende set
In de beslissende set lieten Lycurgus en Orion wederom zien waarom ze rivalen zijn. Met strijd en passie bij de beide ploegen wisselden de punten elkaar af. De Doetinchemmers kwamen halverwege de set op 7-6, maar Lycurgus knokte niet voor het eerst terug. Twee aces van Schneidmiller zetten de Groningers op 10-13, waarna Lycurgus op 11-14 het eerste matchpoint kreeg. Deze werd gemist, maar het tweede matchpoint werd gemaakt: 12-15.

Landstitel
Orion bereikte de finale door in voorgaande rondes af te rekenen met Sliedrecht Sport, Taurus en Computer VCN. Het had de vierde bekerwinst voor de Doetinchemmers kunnen zijn, na 1979, 2013 en 2017. Nu rest voor Orion de strijd om de landstitel. Daarin wacht een beste-of-five serie tegen Dynamo Draisma. De Apeldoorners bezorgden Orion afgelopen zaterdag de eerste nederlaag in de Nederlandse competitie door met 3-1 in sets te winnen in de laatste wedstrijd van de kampioenspoule.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Orion|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Orion verslaat Lycurgus en staat in finale van de beker

Active Living Orion is er zondag in geslaagd de finale te behalen van de beker. Na de 3-1 nederlaag ...

Active Living Orion pakt rol van underdog in aanloop naar nieuw volleybalseizoen

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is enkele weken onderweg voor de volleyballers van Active Liv...

Volleyballers van Orion naar Slowakije of Luxemburg

Active Living Orion stroomt dit seizoen in de zestiende finale van de Europese Challenge Cup in. De ...

Scandinavische nieuwkomers voor volleybalclub Orion

Active Living Orion heeft twee Scandinavische spelers vastgelegd voor het nieuwe seizoen. Lucas Gust...

Orion versterkt selectie met Nederlandse Amerikaan Talbott

Active Living Orion heeft zich voor het volgende seizoen versterkt met de negentienjarige Sam Talbot...

Hoge Bavel keert terug bij jeugdliefde Orion in Doetinchem

De 21-jarige volleyballer Luuk Hoge Bavel keert terug bij zijn jeugdliefde Active Living Orion. Na d...