Ulft, Netherlands

 

Opvang voor statushouders Lichtenvoorde is voorbeeld voor Gelderland

In Lichtenvoorde hebben vier gemeenten, Aalten, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, de krachten gebundeld en worden statushouders tijdelijk op één locatie opgevangen totdat er een woning voor hun beschikbaar is. Dat gemeenten op deze manier samen statushouders tijdelijk opvangen is uniek in Gelderland en kan rekenen op complimenten vanuit het provinciehuis.
Davie Klein Gunnewiek | 16 februari 2023 11:30 | Aangepast op 16 februari 2023 11:26
“Deze voorziening in Lichtenvoorde was bij mijn weten de eerste in Gelderland, die op deze manier statushouders opvangt”, zegt gedeputeerde Peter Kerris die onlangs een bezoek bracht aan de opvang. “Wat mij betreft is dit een goed voorbeeld om verder te verspreiden, want de druk op de asielketen is enorm.” De provinciebestuurder kan zich nog goed de beelden van een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel herinneren. “Dat hopen we natuurlijk voor de toekomst te voorkomen. Dan is deze voorziening in Lichtenvoorde een goed voorbeeld van hoe het wel kan. Ik hoop dat het navolging gaat krijgen in de rest van de provincie."

Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Ze krijgen begeleiding vanuit de gemeente, onder andere als het gaat om inburgering. Er wachten op dit moment nog duizenden statushouders in azc’s op huisvesting in de gemeenten. Door het huisvesten van statushouders komt er weer ruimte vrij in de azc’s. In de tijdelijke opvang De Kievit in Lichtenvoorde krijgen statushouders een eigen woonruimte aangeboden en worden ze geholpen met de inburgering, zoals werk en onderwijs.“Uiteindelijk moeten deze mensen ook echt in een woning terechtkomen”, zegt wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre. “Dat wordt steeds lastiger om die te vinden, maar we hebben er vertrouwen in dat het voor komend half jaar nog gaat lukken.”

'Blij hoe ze ons hier behandelen'
Het Syrische gezin Kocho verblijft nu een maand in de opvang in Lichtenvoorde. Ze hebben een kleine woonkamer, met aparte slaapkamers en een kleine badkamer. Op dezelfde verdieping delen ze een grote huiskamer met keuken met andere statushouders. “We zijn blij hoe ze ons hier behandelen”, zegt de vader van het gezin. “De kinderen gaan ook naar school en daar zijn we heel blij mee.”Het gezin hoopt op een betere toekomst in de Achterhoek. “We zijn hier veilig en de toekomst van onze kinderen ligt ook hier. Ik was buschauffeur in Syrië en ik hoop dat straks ook hier te kunnen doen.”

Flexwoningen of andere tijdelijke huisvesting
Kerris hoopt met meer gemeenten het gesprek aan te gaan over hoe statushouders een plek in de samenleving kunnen krijgen. “Deze vier gemeenten laten zien dat het kan”, zegt de gedeputeerde. “Ik voer daarom ook gesprekken met andere regio’s waar dit voorbeeld wordt benoemd.” Daarbij kan volgens Kerris ook gekeken worden naar flexwoningen of andere tijdelijke huisvesting. “Maar het belangrijkste om deze wooncrisis te bestrijden is om meer huizen te bouwen voor onze jongeren, senioren, maar ook voor statushouders.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Startschotgala blijft bij eerste en enige editie

Het driedaagse festival Startschotgala blijft bij één editie. Het evenement trok in april ongeveer...

Zonnebloemlint brengt 2500 euro op voor voedselbank

De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge heeft 2500 euro gedoneerd aan Voedselbank...

Petitie tegen uuthuuskes in park Zeskamp Ulft

Na een fysieke petitie eerder, hebben de omwonenden van de Zeskamp een digitale petitie geopend tege...

Zeven corsogroepen in Lichtenvoorde krijgen nieuwe plek

Aan de Boschlaan in Lichtenvoorde mogen zeven nieuwe corsohallen worden gerealiseerd waar corsowagen...

Eerste Achterhoekse statushouders hebben zorgdiploma

De eerste groep Achterhoekse statushouders heeft donderdag hun zorgdiploma in ontvangst genomen. Met...

Automobilist overleden na aanrijding met vrachtwagen op N18

Een automobilist is woensdagmiddag om het leven gekomen bij een ernstig ongeval op de N18. De bestuu...