Ulft, Netherlands

Opvang in Doetinchem kostte in 2023 elke dag 187 euro per asielzoeker

Foto: REGIO8
De crisisnoodopvang (CNO) in Doetinchem kostte in 2023 omgerekend per asielzoeker 187 euro per dag, dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Dat is meer dan 110 euro per dag méér dan de Rijksoverheid gemiddeld rekent voor de opvang van een individu. In totaal is er over de jaren 2022 en 2023 meer dan 15,5 miljoen euro uitgegeven aan de opvangplek.
Jasper Hazelaar | 16 april 2024 12:13 | Aangepast op 16 april 2024 12:13
De opvanglocatie voor ongeveer tweehonderd vluchtelingen bij het station werd eind augustus 2022 geopend. Het zou gaan om een tijdelijke locatie, maar tot tweemaal toe besloot de gemeente de deuren langer open te houden. Uiteindelijk vertrokken de laatste bewoners vorig jaar september. De gemeente heeft nu de kosten gepresenteerd die over 2023 zijn gemaakt, waarin de noodopvang dus negen maanden in bedrijf is geweest. De beveiliging kostte in die tijdspanne in totaal 2,6 miljoen euro, aan de huur werd 2,1 miljoen euro uitgeven, terwijl de catering voor ruim 1,7 miljoen euro de boeken ingaat. Dat blijkt uit de begroting. Al deze uitgaven worden vergoed door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Gemiddeld leefden er in de crisisnoodopvang tweehonderd mensen, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Het cateringbedrag van 1,7 miljoen euro over negen maanden, komt dus neer op een bedrag van ongeveer 31,50 euro per persoon, per dag. Het zou ook kunnen dat personeel heeft meegegeten, maar hier geven het COA en de gemeente geen duidelijkheid over. Andere opvallende kostenposten uit de begroting zijn onder meer de huur van de gebruikte opvangunits. Dit was begroot op ongeveer 1,3 miljoen euro. Door het langer openhouden is dit opgelopen tot bijna 2,2 miljoen euro. De schoonmaakkosten voor de locatie bedroegen in 2023 ongeveer 575.000 euro, de medische uitgaven waren bijna 725.000 euro.

Managers en coördinator
De beveiliging van de CNO kostte ongeveer 2,6 miljoen euro. Daarnaast staat in de begroting een post van 429.000 euro opgenomen voor de ‘operationeel coördinator’ van het beveiligingsbedrijf. Of het om één persoon gaat die deze rol vervulde of meerdere, doen de gemeente en het COA geen uitlatingen. Dit staat dus buiten de begroting voor de beveiliging. Verder staan de ‘2 ZZP-locatiemanagers’ voor een totaalbedrag van 300.000 euro in de boeken over 2023. Dat is omgerekend een bedrag van bijna 17.000 euro per maand, per persoon.

Tolken en activiteiten
De rest van het geld is uitgegeven aan uiteenlopende posten. Zo is er bijna 530.000 euro besteed aan tolken en is er 150.000 euro uitgetrokken aan een activiteitenprogramma, bijna 125.000 euro meer dan begroot. Ook het inlenen van extra personeel was in 2023 met bijna 550.000 euro een forse post. De totale kosten aan ‘personeel’ waren dat jaar ongeveer 1,4 miljoen euro. Al deze uitgaven zijn door de gemeente Doetinchem nu op een rijtje gezet voor de eindafrekening met het COA.

‘Niet gedetailleerder’
Ondanks de vragen die de begroting oproept, wil zowel de Gemeente Doetinchem als het COA niet concreet ingaan op de uitgaven. “We kunnen niet gedetailleerder ingaan op vergoedingen, individuele posten en bedragen”, meldt de gemeentelijke woordvoerder. “De bedragen (…) zijn de reële kosten voor een crisisopvang zoals we deze in Doetinchem hebben vormgegeven.” De voorlichter van het COA vult aan: “Wij gaan er vanuit dat gemeentelijke declaraties afdoende zijn onderbouwd en conform de begrotingsrichtlijnen worden ingediend. Deze worden ook als zodanig gecontroleerd en afgehandeld.”

Meer dan 100 euro per persoon
De Rijksoverheid geeft aan dat de opvang van een individuele asielzoeker gemiddeld 76,70 euro per dag kost. Dit gaat zowel om de huisvesting, het personeel, de gezondheidszorg als het levensonderhoud. In 2023 ging de opvang in Doetinchem over ongeveer 270 dagen, terwijl de totale kosten ruim 10,1 miljoen euro waren. Met een gemiddelde bezetting van tweehonderd asielzoekers, komt dat neer op een kostenpost van ongeveer 187 euro per asielzoeker, per dag. Een dagelijkse overschrijding van meer dan 100 euro op het eigen gemiddelde.

‘Noodopvang is duurder’
Ingaan op de specifieke bedragen uit de begroting willen de partijen dus niet. Het COA geeft wel een korte reactie op de overschrijding van meer dan 110 euro per asielzoeker, per dag. “Crisisnoodopvang is over het algemeen duurder dan de opvang op een regulier asielzoekerscentrum”, aldus een woordvoerder van het COA. “En een opvangplek in een hotel is weer duurder dan een andersoortige locatie, maar het is altijd lastig vergelijken.”

Meest gelezen

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Bökkers, Keuper en Keizer slaan handen ineen voor optreden Zwarte Cross

Remco Geurts | Bart Sollman | 22 jul 2024 15:07

Lees ook

Historisch vliegtuig boven Doetinchem voor onderzoek bombardementen

Inwoners van de Achterhoek en specifiek van Doetinchem kunnen op zaterdag 17 augustus een DC-3 Dakot...

Overlast in Achterhoek door regen, dak van bedrijfspand in Doetinchem ingezakt

Een bedrijfshal in Doetinchem is zondagmiddag ingestort. Het dak van het pand kwam naar beneden door...

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...