Ulft, Netherlands

Tevredenheid over opvang asielzoekers in Doetinchem: 'Jammer dat het eindigt'

Na een ruim een jaar vertrekken de laatste asielzoekers deze week uit de crisisnoodopvang bij het station in Doetinchem. Over de totale gemaakte kosten geven de betrokken partijen geen duidelijkheid, wel vinden gemeente, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de politie dat de opvang goed is verlopen.
Jasper Hazelaar | 27 september 2023 15:57 | Aangepast op 27 september 2023 15:57
De overgebleven tientallen bewoners, volgens de gemeente nog negentig, vertrekken vóór zondag vanuit Doetinchem naar een andere opvangplek in het land. Sinds augustus 2022 hadden ongeveer tweehonderd asielzoekers een tijdelijk thuis op de locatie. Aanvankelijk tot het einde van dat jaar, maar deze termijn werd twee keer verlengd. Incidenten zijn er zeker geweest, er was zelfs een protestactie van de bewoners, maar over het algemeen zijn de betrokken partijen tevreden. De gemeente Doetinchem heeft het volgens een woordvoerder als ‘positief’ ervaren: “Alle asielzoekers hebben rustig op het terrein kunnen wonen en zijn hartelijk ontvangen door alle medewerkers en ook door heel veel vrijwilligers uit onze gemeente."

Dat beeld wordt onderkend door wijkagent Herbert Kreunen, die het jammer vindt dat de asielzoekers vertrekken. Als politie waren zij bijna directe buren van de opvanglocatie. “Ik had er in het begin vraagtekens bij, maar eigenlijk verliep alles vlekkeloos”, zegt de wijkagent over het contact met beveiligers, de gemeente en het COA. Een woordvoerder van het COA sluit zich hierbij aan: “Wij kijken terug op een uiterst constructieve samenwerking en het COA is blij dat de gemeente Doetinchem deze mogelijkheid heeft geboden. Wij hopen op verdere samenwerking in de toekomst.”

‘Relatieproblemen’
Incidenten waren er zeker. Zo spraken bewoners hun zorgen uit over de noodopvang, zeker in de winter was het erg koud. Ook de asielzoekers zelf hadden conflicten. Zo spreekt de wijkagent over ‘relatieproblemen’ die enige inzet vergden. “Maar dat zijn privéproblemen”, schetst Kreunen. “Ook stonden de jongeren weleens op het station, want er was op de opvang niet veel te doen. Maar dat heeft niet geleid tot grote overlastproblemen. De locatie is ook heel gunstig, buiten de woonwijken op een bedrijventerrein. Ik vind het zelfs dat jammer dat iets dat goed loopt nu eindigt. Zeker omdat er heel veel noodopvang noodzakelijk is.”

Materieel terug naar verhuurder
De opvang sluit voor 1 oktober definitief de deuren. Na een verzoek van het COA kijkt de gemeente wel of er op korte termijn een nieuwe plek voor honderd asielzoekers kan worden gevonden in het werkgebied. “We onderzoeken op welke locatie dit kan”, meldt de woordvoerder. De containers en tenten op de crisisnoodopvang worden de komende dagen afgebroken. “Al het materiaal zoals woonunits, sanitairunits en de grote paviljoentent waren gehuurd en gaan dus terug naar de verhuurders”, laat de gemeentelijke woordvoerder weten.

Hoeveel kost het?
Met de gehuurde materialen, de catering, het verplaatsen van de tijdelijke bewoners en het inhuren van beveiligers zijn er de afgelopen maanden ongetwijfeld flinke kosten gemaakt voor de noodopvang. Zowel het COA als de gemeente kan hier nu geen duidelijkheid over verschaffen. “De totale kosten hebben we nu nog niet in beeld”, meldt een woordvoerder van Doetinchem. “Deze worden uiteindelijk betaald door het Rijk.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

De politie heeft donderdagmiddag twee overleden personen gevonden in een woning ter hoogte van de St...

Ook Achterhoekse politiebureaus sluiten de deuren

In heel Nederland voeren politiekorpsen dinsdag actie om aandacht te vragen voor 'een fatsoenlijk vr...

Duitsland voert grenscontroles uit vanwege EK Voetbal

Wie de komende tijd de grens oversteekt naar Duitsland moet rekening houden met grenscontroles. Vanw...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Jongen met groot mes aangehouden in Winterswijk

Een vijftienjarige inwoner van Winterswijk is zaterdagavond aangehouden voor het overtreden van de W...