Ulft, Netherlands

Oplichtster Gendringse familie loopt ondanks vordering nog steeds vrij rond

Een vrouw die een oudere man in Gendringen heeft opgelicht, loopt nog altijd op vrije voeten. Ze reageert op een contactadvertentie in de krant voor een maatje voor de man die ten onder gaat aan eenzaamheid, nadat zijn vrouw naar een verzorgingstehuis is gegaan. De vrouw lijkt in de reactie de perfecte match. In werkelijkheid kleedt ze de vader van Klaas van der Heide financieel uit. Een schrijnend verhaal over een vrouw die in Valkenburg een nieuw slachtoffer heeft gemaakt.  
Bart Sollman | 5 mei 2023 15:21 | Aangepast op 5 mei 2023 15:21
“Ik wil mensen echt waarschuwen voor deze vrouw, Ciska, ze is een beroepsoplichter”, zegt Van der Heide. Het is één van de redenen waarom hij zijn verhaal doet. “Ik denk namelijk dat er nog veel meer slachtoffers zijn waar wij niets vanaf weten.” De oplichting begon in 2010 en is tot op de dag van vandaag nog niet afgehandeld. Ondanks een vordering van de rechter heeft de familie het afgenomen geld nog niet teruggezien. Alles begint in 2011 met de contactadvertentie van zijn vader. “Toen ze daarop reageerde, had ze net vastgezeten. Ze zei dat dit voor drugssmokkel van haar ex-partner was. Dit was een smoes”, zegt Van der Heide. Dit bleek de eerste van vele smoezen te zijn. Zijn vader zocht een maatje, en Ciska leek de perfecte persoon hiervoor te zijn. Het vertrouwen van Klaas’ vader had ze in ieder geval snel gewonnen. Niet veel later huurt Ciska dan ook een huis in Terborg, dicht bij het verzorgingstehuis waar de moeder van Klaas op dat moment ligt. “Ze woonde in de buurt en bracht toen ook veel tijd door met mijn vader.”

“Toen ze in het huurhuis in Terborg zat, dat ze overigens met een valse inkomensverklaring heeft gekregen, begon de grootschalige oplichting”, aldus Van der Heide. Lokale ondernemers hebben het hele huis en de tuin onder handen genomen. Deze ondernemers wensen niet met naam genoemd te worden, maar ze zijn bekend bij de redactie. Van der Heide: “Tegen al die ondernemers werd verteld dat mijn vader garant zou staan. Hier wisten we niks vanaf, hijzelf ook niet.” De werkzaamheden aan het huis hebben tienduizenden euro's gekost. De lokale schilders, tuinmannen, timmermannen en elektriciens hebben hier echter nooit een cent van gekregen. Niet veel later is de moeder van Klaas overleden.

Spaargeld
Om zogenaamd alle werkzaamheden te betalen, stelt Ciska samen met meneer Van der Heide een leencontract op. Ze leent wat van zijn vermogen. “Maar daar bleef het niet bij”, zegt Klaas. “Ze had nog niet genoeg, en het geld van mijn ouders was nog niet op.” De oplichter verzint een manier om nog meer geld afhandig te maken. “Ze vroeg mijn vader hoeveel rente hij op zijn spaargeld kreeg. Ze wist wel een bank waar die rente veel hoger lag.” Met een zelf in elkaar gezette phishing mail liet de vrouw Van der Heide al zijn spaargeld overboeken naar haar rekening. Er is in totaal 63.000 euro verdwenen.

Oplichting aan het licht
Het weggesluisde bedrag kwam aan het licht tijdens de belastingaangifte. “We waren de belastingaangifte van mijn vader aan het doen, toen we ineens zagen dat al zijn geld ontbrak. Ook een bankafschrift van de rekening waar het op zou staan had hij niet. Alleen een nepmailtje gemaakt door Ciska.” De familie snelt naar de politie, volgens Van der Heide wilden ze niet gelijk meewerken. Uiteindelijk werd Ciska even later opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Ook moest ze al het geld terugbetalen. “Eind goed al goed zou je denken, maar ze kwam op een gegeven moment ook weer vrij.”

Ciska komt terug
In 2014 kwam Ciska vrij, ze kwam zelfs weer terug bij meneer Van der Heide. “We waren woest”, zegt Klaas, “We hebben toen als familie geprobeerd haar uit huis te zetten, zonder succes.” Een paar dagen later belandt zijn vader in het ziekenhuis met een herseninfarct. “Maar wat heeft Ciska gedaan; ze heeft in het medisch dossier laten zetten, en verklaard tegen de politie, dat mijn vader mishandeld is door zijn oudste zoon.” Even later overleed vader aan de gevolgen van de beroerte. Door de verklaring van Ciska moest er na zijn dood onderzoek worden gedaan naar de doodsoorzaak. Van het verhaal van de mishandeling bleek niets waar te zijn. 

Nog meer oplichting
“Na het overlijden van mijn vader bleek dat ze nog veel meer geprobeerd heeft. Ze wilde bijvoorbeeld het huis van mijn ouders op haar naam krijgen. Dat is door een oplettende notaris gelukkig niet gelukt. Ook heeft ze een brief geschreven naar de justitieel incassobureau dat ze het geld van mijn vader niet terug hoefde te betalen, inclusief handtekening van mijn vader. Dat kan en mag helemaal niet, hij stond namelijk onder curatele van mij. Men ging hier echter wel mee akkoord en de maandelijkse incasso werd stopgezet.” Mocht de familie dit geld nog willen, dan moeten ze weer opnieuw aangifte doen en het hele proces opnieuw doorlopen.

Undercover in Nederland
De reden dat deze zaak nu in de aandacht komt is de uitzending van Undercover in Nederland van aanstaande zondag. Klaas en zijn broer werken hier aan mee. Ze gaan opzoek naar Ciska. “Ze zei alles betaald te hebben, maar hier is niets van waar.” Ciska D. werd gevonden in een woning in Valkenburg, die van een oudere, overleden man was. Hetzelfde verhaal als in Gendringen, maar dan in het zuiden. Het is haar in Limburg wel gelukt om het huis te krijgen. “Wat we echt willen is dat Ciska haar straf krijgt. Ze heeft namelijk niet betaald, dat zou betekenen dat ze weer opgepakt moet worden. Dit is onacceptabel. We willen dat justitie ingrijpt”, zegt Van der Heide.

De uitzending van Undercover in Nederland is zondag om 21.30 uur te zien op SBS6.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

De Graafschap wil langer door met Vreman als hoofdtrainer

De Graafschap wil dat Jan Vreman ook volgend seizoen hoofdtrainer is op De Vijverberg. Technisch dir...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...

Belangenverenigingen boos nu vrachtwagens weer door Terborg mogen

Het besluit van Oude IJsselstreek om vrachtverkeer weer toe te staan in de kern van Terborg, zet kwa...

Van New York tot VOC, onderzoek werpt nieuw licht op 'de Achterhoeker'

Het onderzoek van Natalya Staring en Willem Willemsen van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers l...