Ulft, Netherlands

Nieuwe woongemeenschap voor woningzoekenden en asielzoekers in Doetinchem

De gemeente Doetinchem wil samen met woningcorporatie Sité en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een woongemeenschap creëren aan de Hamburgerbroeklaan, tegenover het huidige politiebureau. In de woongemeenschap moeten 150 mensen die een woning zoeken en 150 asielzoekers samen gaan leven.
Davie Klein Gunnewiek | 30 mei 2023 13:17 | Aangepast op 30 mei 2023 13:17
Op dit moment is er een groot tekort aan woningen voor woningzoekenden, maar ook aan opvangplekken voor asielzoekers. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden en biedt het een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen. Hoe het project er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. “We willen een uniek concept voor Nederland neerzetten”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “In deze woongemeenschap wonen mensen niet alleen bij elkaar maar ook met elkaar. Vluchtelingen die hier uiteindelijk in Nederland mogen blijven wonen, kunnen dan sneller en beter integreren in de Achterhoekse gemeenschap. Juist deze plek, dichtbij allerlei voorzieningen, leent zich hier goed voor.”

Het woonproject is onderdeel van de ruim vierhonderd nieuwe woningen die woningcorporatie Sité tot 2030 bouwt om de druk op de woningmarkt te verlichten en woningzoekenden een kans te geven op een passend huis. “Onze droom is een woongemeenschap te creëren waar mensen fijn kunnen wonen, werken en leven”, zegt directeur-bestuurder Els Birkenhäger van Sité. Ook Joeri Kapteijns, bestuurslid bij het COA, is blij met dit initiatief: “Het COA wil graag duurzame en structurele plekken voor asielzoekers creëren. Dit levert ook mooie kansen op voor asielzoekers om in de regio al te starten met hun integratie in de Nederlandse samenleving.”

Vroeg bekend
De gemeente Doetinchem zegt er bewust voor te kiezen om de plannen in een vroeg stadium bekend te maken. Op de website is een speciale pagina geplaatst met antwoorden op diverse vragen. “Tot aan het einde van dit jaar gaan we het plan concreter invullen”, meldt de gemeente daar. “Zodra het plan concreter is, betrekken we ook andere organisaties, bedrijven, omwonenden en inwoners erbij.” Ook de gemeenteraad bespreekt het plan nog. De nieuwe woongemeenschap zou niet ten koste gaan van woningen voor eigen inwoners.

Crisisnoodopvang
Doetinchem vangt op dit moment al ruim tweehonderd vluchtelingen op in een crisisnoodopvang bij het centraal station. Hoewel dit bedoeld was als tijdelijke locatie, is de sluitingstermijn al tweemaal opgeschoven. Voor nu staat in de planning dat de noodopvang eind september definitief de deuren sluit. Dan is de locatie ruim een jaar in dienst geweest, nadat het in augustus 2022 in Doetinchem kwam.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Önal terug in basis De Graafschap na blessure, Hillen start op de bank

Met Basar Önal op de linkervleugel en verdediger Rio Hillen op de bank gaat De Graafschap vrijdagavo...

Het Balrijk neemt afscheid, Bart Meijer nieuwe dj bij REGIO8

Dj Bart Meijer is de opvolger van Balthazar van Puffelen in de middagprogrammering van radiozender R...

Hongerig Orion kan eerste hoofdprijs in vijf jaar tijd bijna ruiken

Na vijf jaar is het hoog tijd voor de volleyballers van Active Living Orion om weer een hoofdprijs t...

DZC Vrouwen verslaat Mannen bij Doetinchemse Sportverkiezing

In een tot de nok toe gevuld Schouwburg Amphion zijn maandagavond de prijzen uitgedeeld voor de Doet...

De Graafschap verslaat beloften van Schalke 04 op lege Vijverberg

De Graafschap heeft vrijdagmiddag een besloten oefenduel met het tweede team van Schalke 04 gewonnen...

Stichting Doetinchem Herdenkt zoekt foto's oorlogsslachtoffers

Stichting Doetinchem Herdenkt hoopt in 2025, tachtig jaar na dato, de slachtoffers die vielen bij de...