Ulft, Netherlands

 

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Tegen een 37-jarige vrouw uit Ede heeft justitie dinsdag negen jaar gevangenisstraf geëist. Ze wordt ervan verdacht de 64-jarige Ben uit Gaanderen te hebben doodgereden op een parkeerplaats in het centrum van Ede. Volgens het Openbaar Ministerie zou de vrouw meerdere malen over het slachtoffer zijn gereden nadat ze tegen de bus van de Achterhoeker was gebotst. Haar advocaat pleit voor vrijspraak.
Davie Klein Gunnewiek | 14 maart 2023 21:48 | Aangepast op 14 maart 2023 21:48
De vrouw reed vorig jaar maart op een parkeerplaats aan De Halte in Ede tegen het busje van Ben aan. Hij was aan het werk als beveiliger en vervoerde cliënten van het Leger des Heils uit Lunteren. Ze gingen boodschappen doen bij het winkelcentrum. Toen hij de vrouw na de aanrijding aansprak ontstond er een woordenwisseling. De vrouw bleef in de auto zitten en reed daarna in volle vaart weg, waarbij ze meerdere keren over de man heen reed. Het 64-jarige slachtoffer uit Gaanderen raakte zwaargewond aan het hoofd, buik en borst en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. De vrouw werd vlak na het incident aangehouden.

"Het heeft mij overvallen en ik was in paniek", verklaarde de vrouw dinsdag meerdere malen tegen de rechtbank. "Ik ben geestelijk en lichamelijk dichtgeklapt. Ik ben weggereden van de parkeerplaats om niet nog meer problemen te krijgen."De vrouw heeft al enkele jaren PTSS en is wantrouwend en angstig jegens anderen. Ze kan niet goed omgaan met heftige emoties. Volgens de vrouw zou de Achterhoeker haar na de aanrijding geïrriteerd en angstaanjagend hebben aangekeken, waardoor ze de situatie wilde ontvluchten. Maar volgens het Openbaar Ministerie is het tegendeel waar. "Uit verklaringen van getuigen blijkt juist dat hij rustig was en de schade wilde regelen", aldus de officier. "Er was geen reden voor paniek bij de verdachte."

'Goedzak'
Het verdriet bij de nabestaanden van Ben is nog steeds groot. Ook zij schetsen de Gaanderenaar als een 'goedzak'. "Hij is op een brute en laffe manier van ons weggenomen", reageerde zijn weduwe tijdens de zitting. Haar zoon herkent zijn moeder niet meer na de dood van haar man. "Ze is totaal veranderd. Ons leven wordt nooit meer hetzelfde." De verdachte zegt de boosheid en het verdriet van de familie heel goed te kunnen begrijpen. "Ik heb dit niet gewild, het was geen opzet", aldus de verdachte.

Doodslag
Het Openbaar Ministerie ziet dat toch anders en gaat uit van opzet. "Ze was in degelijke mate in staat om haar eigen keuzes te maken", aldus de officier. "Ze is twee keer over de man heen gereden en dat is doodslag. Als het echt een ongeluk was geweest, dan was verdachte meteen gestopt, paniek of niet. Misschien had Ben dan nog geleefd."
De advocaat van de verdachte pleitte voor vrijspraak en noemde de reconstructie die in januari heeft plaatsgevonden van het incident onzorgvuldig. Hij verzocht de rechtbank om een schorsing. De rechtbank gaat daar vooralsnog niet in mee en komt over twee weken met een uitspraak.

Foto: Persbureau Heitink

Lees meer over:

Gaanderen|

Meest gelezen

Vier doden na ernstig ongeval op snelweg A3 bij Emmerik

Redactie REGIO8 | 26 mrt 2023 18:00

Lees ook

Bestuurder onwel tijdens het rijden in Gaanderen

De bestuurder van een busje is woensdagmiddag in Gaanderen onwel geworden tijdens het rijden. Hij ei...

Odion denkt op reünie terug aan Europacup-avontuur

Tafeltennisvereniging Odion uit Gaanderen viert zaterdag het 60 + 2-jarig bestaan in het eigen clubh...

Minderjarigen aangehouden voor poging tot doodslag

Drie jongens uit de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek zijn aangehouden op verdenking van pog...

Fietser geschept door automobilist nabij Doetinchem

Een fietser is in de nacht van donderdag op vrijdag gewond geraakt bij een aanrijding in het buiteng...

Automobilisten botsen op elkaar in Gaanderen

Twee automobilisten zijn donderdagavond op elkaar gebotst in Gaanderen. Ondanks de impact hoefde er ...

Fietsster gewond na aanrijding in Gaanderen

Een fietsster is maandagochtend door een aanrijding met een auto gewond geraakt in Gaanderen. De vro...