Ulft, Netherlands

Montferland heeft beste bid, maar gaat EK Veldrijden in 2026 niet organiseren

Montferland lag op pole position om het EK Veldrijden in 2026 te organiseren, maar de gemeente dient toch geen bid in vanwege de negatieve ervaring met het NK Wielrennen in 2017. Al het werk dat de afgelopen twee jaar is verricht in voorbereiding op het evenement kan daardoor de prullenbak in.
Jasper Hazelaar | 21 november 2023 14:34 | Aangepast op 21 november 2023 14:34
In mei 2023 werd een bid ingediend bij de Europese wielerbond UEC. Nu blijkt dat het Montferlandse voorstel vermoedelijk het winnende is, trekt de gemeente alsnog de stekker uit het voornemen. Dat is een hard gelag voor onder meer de nationale wielerbond KNWU en Achterhoek in Beweging, die samen met de gemeente aan het ingediende bid hebben gewerkt. “We zijn helaas teleurgesteld”, reageert directeur-bestuurder Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging op de keuze van Montferland. “We hebben er bijna twee jaar voorbereiding en lobby aan besteed, dit op verzoek van acht gemeenten.”

Ook de KNWU reageert teleurgesteld op het besluit van Montferland om het voorbereide bid niet in te dienen. “In het proces om dit kampioenschap definitief te verkrijgen, wilde de Europese wielerbond UEC van alle betrokkenen garanties dat deze organisatie zou tekenen voor dit EK”, legt een woordvoerder uit. “Die konden niet worden gegeven. De KNWU had graag opnieuw een topevenement op veldritgebied in deze regio gezien en heeft zich hier ten volle voor ingezet, maar zal nu met andere organisatoren kijken of het EK Veldrijden in 2026 alsnog elders in Nederland plaats kan vinden.''

NK Wielrennen in 2017
Montferland organiseerde eerder het WK Veldrijden in 2006 en het NK Wielrennen in 2017. De negatieve ervaring met het NK van zes jaar geleden is reden om het bid nu niet in te dienen. Het organiseren van het evenement viel toen meer dan vier ton duurder uit dan begroot, mede door een tekort aan verkeersregelaars. “Op basis van alle kennis is er nu definitief besloten geen definitief bid uit te brengen”, meldt een woordvoerder van de gemeente, die aangeeft dat er tot nu toe alleen ambtelijke uren in de voorbereiding van het EK Veldrijden 2026 zijn gaan zitten.

'Komt niet meer voorbij'
Volgens Kamperman van Achterhoek in Beweging was een dergelijk debacle als in 2017 bij het EK Veldrijden in 2026 niet aan de orde geweest. “Rekening houdend met ervaringen van het NK Wielrennen 2017 en de impact van succesvolle WK Veldrijden in 2006 lag er een goed voorstel dat nu niet meer snel voorbij zal komen”, geeft directeur-bestuurder Kamperman aan. “Maar we gaan door met het onderzoeken en lobbyen om prachtige internationale topsportevenementen en dus ook wielerevenementen naar de Achterhoek te halen.”

‘Heel jammer’
Ook topveldrijder Joris Nieuwenhuis ziet het als een gemiste kans. “Het zou enorm gaaf zijn natuurlijk, met name omdat er enorm veel historie in Zeddam zit”, zegt de Zelhemmer, die zelf kennismaakte met de sport tijdens het WK Veldrijden in 2006. “Alle oudere veldrijders die ik ken hebben goede herinneringen aan het parcours. Dat is ook mijn allereerste keer dat ik bij het veldrijden kwam kijken. Het werkt heel inspirerend voor jongeren om zo'n groot evenement naar de Achterhoek te halen. Het is gewoon heel jammer, want ik denk dat een mooie kans was om Montferland op de kaart te zetten.”

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Grens met Nederland is een van de sterkste punten van Duitse stad Bocholt

Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 apr 2024 17:04

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

Onderzoek naar dakloosheid brengt 423 'Achterhoekers' in beeld

Doetinchem heeft in beeld hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn, als voorbode voor nieuw be...