Ulft, Netherlands

Meer plaats voor Oekraïners in Bronckhorst

Bronckhorst vergroot het aantal gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. Er komt nu plek voor ongeveer 110 Oost-Europeanen in de gemeentelijke plekken, waaronder in stacaravans in Vierakker en Hengelo.
Jasper Hazelaar | 7 juli 2022 13:35 | Aangepast op 7 juli 2022 13:35
Bronckhorst voldoet daarmee aan de opdracht vanuit de Veiligheidsregio om in ieder geval honderd opvangplekken voor langere termijn te hebben. De opvanglocatie op camping De Hooge Weide in Vorden bestond al, maar vanaf midden augustus kunnen er voor zes maanden dertig vluchtelingen verblijven. Op camping Kom es An in Hengelo bieden vijf gehuurde stacaravans het komende halfjaar plek aan in totaal 23 vluchtelingen, dit was eerst particuliere opvang, maar wordt nu door Bronckhorst overgenomen. Voor allebei deze plekken kan de gemeente de opvang verlengen met zes maanden.

Daarnaast heeft de gemeente zeven stacaravans in Vierakker staan (42 personen) en zijn twee woningen aan de Zomerweg in Drempt (zes personen) en aan het Baaksevoetpad in Hengelo (acht personen) gehuurd. Met alle bovengenoemde locaties is er plek voor ongeveer 110 vluchtelingen uit Oekraïne. Bronckhorst streeft ernaar om maximaal 150 opvangplekken te bieden.

‘Geweldig wat inwoners doen’
Nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, hebben tussen de 140 en 180 vluchtelingen een tijdelijke thuis gevonden in de gemeente. Dit gebeurde veelal bij mensen thuis. Deze vluchtelingen kunnen nu doorstromen naar een van de gemeentelijke plekken. Burgemeester Marianne Besselink looft de bevolking voor de inzet: “Het is geweldig wat inwoners hebben gedaan en nog steeds doen voor mensen in nood. Zij vangen hen al enkele maanden op en begeleiden hen bij allerhande zaken.”

Infrastructuur
Bronckhorst heef daarnaast zelf de nodige infrastructuur opgetuigd voor Oekraïners. Zo zijn er in Hengelo twee steunpunten ingericht in samenwerking met de bibliotheek, Vluchtelingenwerk en de kerk. “Ook bij ons gemeentehuis is een aantal ambtenaren aanspreekpunt voor de betrokkenen”, vult Besselink aan. “Het is ook heel mooi om te zien dat scholen, huisartsen, verenigingen, buurtbewoners allemaal hun uiterste best doen om hen te helpen.“

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuwe opvangplekken voor Oekraïners in ’s-Heerenberg en Didam

Montferland heeft twee nieuwe locaties aangewezen voor de opvang van Oekraïeners. Het gaat om een be...

Bronckhorst gaat tachtig jonge vluchtelingen opvangen naast gemeentehuis

De gemeente Bronckhorst gaat een opvang voor jonge vluchtelingen realiseren naast het gemeentehuis i...

Gorsselse brandweermannen reizen met lading spullen af naar Oekraïne

Brandweermannen Albert Wichers en Rick Bruggeman uit Gorssel zijn zondag begonnen aan een 1.400 kilo...

Dertig extra opvangplekken in Gaanderen, mogelijk nog meer op komst

Doetinchem heeft extra opvangplekken voor dertig Oekraïners ingericht in het voormalig verpleeghuis ...

Montferland door het stof nadat Nieuw-Dijk wordt overvallen met vluchtelingen

Inwoners van Nieuw-Dijk werden volledig overvallen door het plan van Montferland om vijftig Oekraïne...

Oekraïeners na onrust voorlopig niet opgevangen in Nieuw-Dijk

De opvang van Oekraïners in het voormalige restaurant Steak’M in Nieuw-Dijk gaat voorlopig niet door...