Ulft, Netherlands

'Kwetsbare mensen' moeten weg van camping bij Terborg

Oude IJsselstreek gaat handhavend optreden bij camping Halfweg in het buitengebied van Terborg. Meerdere ‘kwetsbare personen’ wonen illegaal op de locatie, dat moet binnen een jaar stoppen, anders volgt een dwangsom. De gemeente heeft zelf in het verleden actief mensen naar de camping gestuurd nadat ze hun eigen onderkomen verloren.
Jasper Hazelaar | 13 december 2022 10:55 | Aangepast op 13 december 2022 10:55
“Dat schuurt inderdaad, dat erken ik ook”, zegt burgemeester Otwin van Dijk, die aangeeft dat het momenteel om vijf kwetsbare mensen gaat die bij de camping wonen. Nieuw is de situatie niet, al jaren wordt de locatie gebruikt als tijdelijke woonruimte. Ook Oude IJsselstreek zelf verwees mensen actief door naar de camping. “Dat zijn mensen die bijvoorbeeld uit hun huis waren gezet omdat ze in financiële problemen kwamen”, legt Van Dijk uit. “Je wil niet dat mensen op straat verblijven, dus die zijn in het verleden weleens naar de camping geholpen. Dat leek een oplossing, maar dat mag niet.”

Buren die enkele jaren geleden naast de camping zijn komen wonen ervaren nu overlast en hebben de gemeente gevraagd om te handhaven. “Die hebben een brief geschreven en ons gevraagd om in te grijpen”, verklaart Van Dijk. “Dan zijn wij als gemeente gehouden om dat ook te doen. Er mag zeker een camping zijn, maar er mag niet permanent worden gewoond. We gaan met de mensen en de campingeigenaar in gesprek om te zorgen dat de mensen die daar verblijven een fatsoenlijk dak boven hun hoofd krijgen.”

'Dit moeten we niet willen'
Want Van Dijk ziet ook dat de situatie schuurt en belooft een helpende hand vanuit het gemeentehuis. “Dit is ook wat we niet moeten willen als gemeente, iedereen in dit land heeft recht op een fatsoenlijk dak boven zijn of haar hoofd”, aldus de burgemeester. “Dat betekent dat we de vijf mensen die het betreft gaan helpen aan een goed en echt huis, soms met wat zorg en begeleiding.”

Last onder dwangsom
Als stok achter de deur heeft de gemeente wel een last onder dwangsom opgelegd van 1.250 euro per ‘object’ per week. Dit kan oplopen tot een maximaal bedrag van 12.500 euro per object. Eerst krijgt de eigenaar echter een jaar de tijd om de situatie op te lossen, langer dan de gangbare termijn van acht weken.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Terborg|

Meest gelezen

Omleidingsroute door landbouwsluis zorgt voor chaos in Wehl

Tim Rondeel | Remco Geurts | 22 sep 2023 16:24

Lees ook

Oude IJsselstreek wil alle basisscholen openhouden, maar geld is het probleem

Een garantie kunnen schoolbesturen en de gemeente niet geven, maar de partijen hebben de ambitie om ...

Grote brand bij winkelpand in Terborg

In een winkelpand in Terborg is dinsdagmiddag brand ontstaan. Toen de brandweer ter plaatse kwam is ...

Automobilist die hondje achterliet in auto na ongeval meldt zich

De automobilist die maandagochtend na een botsing op een boom in Terborg een hondje achterliet in de...

Automobilist laat hondje in auto achter na crash in Terborg

Een automobilist is maandagochtend op een boom gecrasht in het buitengebied van Terborg. De bestuurd...

Graafmachine nodig om overleden man (60) uit huis te krijgen

De man die in Terborg in zijn eigen woning dood is aangetroffen tussen zijn huisdieren, is door een ...

Pontonbrug brengt fietsers en wandelaars over Oude IJssel

De brug over de Oude IJssel in Terborg is vanaf maandag drie weken afgesloten voor gemotoriseerd ver...