Ulft, Netherlands

Kunstenares ontgoocheld na 'diefstal' werken

Hoogstens een paar honderd euro, meer zijn de schilderijen niet waard. Maar kunstenares Diana Meijerink is er helemaal kapot van dat haar werken uit het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk zijn verdwenen.
Jasper Hazelaar | 4 juli 2022 16:09 | Aangepast op 4 juli 2022 16:09
“Ze hebben een grote emotionele waarde, het zijn mijn kindjes”, zegt Meijerink, die denkt dat de werken zijn gestolen, bij Omroep Gelderland. Begin april hing Meijerink haar schilderijen op in het SKB in Winterswijk. Drie maanden lang had ze in de poligangen een expositie. Zaterdag zou ze haar schilderijen verplaatsen naar een andere afdeling, waar ze nog een tijdje zouden hangen. Toen ze samen met haar dochter bij de expositie aankwam, ‘sloegen de stoppen even door’, vertelt de Winterswijkse. Drie schilderijen bleken te zijn verdwenen.

Gestolen, vermoedt Meijerink. “Waarom zou iemand ze van de muur afhalen?", vraagt ze zich hardop af. "Op een andere poli is ook werk van een exposant weg. Geen idee wat er aan de hand is. Ook in het ziekenhuis zijn ze vreselijk geschrokken, en staan ze voor een raadsel.” Het SKB laat weten dat ze er dit weekend achter zijn gekomen dat de schilderijen niet meer hangen op de bekende plek. "Maar het is ook niet bekend waar ze wel zijn", zegt woordvoerster Hanneke Groot Nibbelink.

‘Heel vervelend’
Ze geeft aan dat het ziekenhuis serieus gaat bekijken wat er is gebeurd is met de kunstwerken: "We weten nog niet of de vier schilderijen gestolen zijn of dat ze mogelijk op een andere plek staan. We vinden het heel vervelend voor de kunstenares en we vinden het dan ook belangrijk om dit uit te zoeken." Het SKB gaat nu intern collega's benaderen met de vraag of zij weten waar de schilderijen zijn.

Geen camera’s
"Er hangen geen camera's op de plek waar de schilderijen hingen", vertelt Groot Nibbelink. Als de doeken daadwerkelijk gestolen zijn, is het ook nog maar de vraag of dat terug te vinden is op camera's in het ziekenhuis. Het is namelijk niet duidelijk hoelang de schilderijen al weg zijn en camera's bewaren maar tijdelijk beelden.

Al langer verdwenen
De schilderijen zijn volgens Meijerink misschien al langer weg. Op foto’s die een vriendin half mei van haar expositie maakte, zijn ze ook al niet meer te zien, zo ontdekte ze dit weekend. Ook het ziekenhuis sluit dat niet uit. "We gaan kijken of we het moment van verdwijnen kunnen achterhalen."

‘Diepe betekenis’

Het zijn niet ‘zomaar drie doeken’ die weg zijn, vertelt de kunstenares. “Al mijn schilderijen gaan ergens over. Ze hebben een diepe betekenis. Eén van de schilderijen is zo persoonlijk, dat ik die nooit te koop aan zou bieden.” De andere schilderijen kosten volgens haar tussen de honderd en duizend euro

Dotpainting

Voor de werken maakte ze gebruik van dotpainting, een schildertechniek met allemaal stippen. Dat de doeken haar veel waard zijn, komt ook omdat Meijerink een spierziekte heeft. “Het is voor mij heel moeilijk om zulke schilderijen nog te maken.”

Aangifte bij de politie

Meijerink heeft nog de hoop dat de werken ergens opduiken. “Misschien dat mensen ze te koop krijgen aangeboden of ergens bij iemand thuis zien hangen.” Ze overlegt nog met het ziekenhuis over het doen van aangifte.

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Kunst|SKB|diefstal|

Meest gelezen

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Serena Speet | Charlotte van de Kant | 4 okt 2022 13:58

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Charlotte van de Kant | 3 okt 2022 10:47

Traumahelikopter landt bij woningen in Gaanderen

Redactie REGIO8 | 6 okt 2022 12:26

Lees ook

Doemscenario voor acute zorg SKB dreigt

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk lijkt bijna terug bij af. Minister Ernst ...

Politie waarschuwt voor ijzerdiefstal op erf

De politie is bezorgd over personen in een busje die mogelijk diefstal willen plegen op boerenerven ...

Man op slippers steelt brievenbus in Beek

De politie heeft beelden verspreid van de opmerkelijke diefstal van een brievenbus in Beek afgelopen...

Aaltense mag exposeren in New York

Ze schildert al vanaf jonge leeftijd, maar nooit eerder durfde de Aaltense Marleen Heusinkveld-Vinke...

Man neergeschoten op straat in Winterswijk

In Winterswijk is vrijdagochtend vroeg een man neergeschoten na een vermoedelijke diefstal. Hij zou ...

Duizend knuffeltjes voor ziekenhuis SKB Winterswijk

De spoedeisende hulp (SEH) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gaat voortaan troostknuffeltjes...