Ulft, Netherlands

Koen Bouwman trots op ploeg na Tourwinst

Koen Bouwman zag vanuit Frankrijk, waar hij op hoogtestage was, zijn wielerploeg Jumbo-Visma de Tour de France winnen met de Deen Jonas Vingegaard. Eind augustus staat de Ulftenaar, in Utrecht, aan de start van de Ronde van Spanje.
Tim Rondeel | 29 juli 2022 10:13 | Aangepast op 29 juli 2022 10:13
"Supermooi wat wij daar gepresteerd hebben, echt uniek", aldus de wielrenner. "Het is gaaf onderdeel te zijn van zo'n ploeg. Je hebt dan zelf niet dat rugnummer op in Frankrijk, maar je bent wel het hele jaar met die jongens op stap en weet hoe hard ze er voor werken en hoe groot de droom is. Als ze het nu waar maken, dan maakt je dat zelf ook wel een beetje euforisch." Tijdens de Tour had Bouwman veel contact met zijn teamgenoten die bezig waren de gele trui te verdedigen. "Je kijkt gewoon met heel veel spanning en je hoopt dat ze het tot een goed einde kunnen brengen", blikt de Ulftenaar terug op het volgen van de prestaties van zijn ploegmaten. "Je ziet dat ze het supergoed doen en je hoort natuurlijk een beetje 'inside informatie' van de jongens zelf."

De klimmer hield lang een slag om de arm. "Bij de groene trui dacht ik denk ik al na etappe vijf dat Wout van Aert lekker bezig was. De gele trui was eigenlijk een dag voor de tijdrit, toen op de Hautacam de genade slag gegeven werd, echt zeker", blikt Bouwman terug. "Maar dan nog moet je altijd nog goed finishen en dat heeft Jonas gedaan en super mooi dat het dan zo lukt." De wielrenner hoopt volgend jaar deel uit te maken van de Tourselectie: "Dat is zeker een droom, maar de ploeg is zo goed op dit moment dat die droom ook realistisch moet zijn. Na de Giro van mij van dit jaar is het wel een stapje dichterbij gekomen, dus dat is afwachten en het ligt ook aan de Vuelta die ik ga doen."

Toch naar de Vuelta
In eerste instantie was het niet de bedoeling dat Bouwman de Vuelta ging rijden. "Ik kreeg eerst het telefoontje dat ik als laatste was afgevallen", schetst hij. "Natuurlijk was dat heel jammer maar zo werkt het nou eenmaal. Maar met het uitvallen van Steven kwam er toch weer een plekje vrij." Dit jaar start de Ronde van Spanje in Utrecht op 19 augustus met een ploegentijdrit. “Daar wilde ik echt supergraag bij zijn, een grote ronde is altijd bijzonder maar als het dan ook nog in je eigen land vertrekt, wil je daar wel heel graag aan de start staan.”

Eigen kans?
Bouwman weet nog niet wat zijn rol is: "Dat ligt ook een beetje aan het doel van de ploeg." Mocht Primož Roglic
wel mee gaan naar de Vuelta staat volgens Bouwman alles in het doel om de vierde overwinning op rij binnen te halen voor de Sloveen. Tijdens de Giro d'Italia won de klimmer nog het bergklassement. Zaterdag staat de Achterhoeker aan de start van de Ronde van Polen ter voorbereiding op de Vuelta. Daar wordt ook bekeken hoe hij er voor staat na zijn valpartij.

Naar de zin bij Jumbo-Visma
Door de toenemende concurrentie denkt de Ulftenaar ook goed na over zijn toekomst: "Je voelt de concurrentie en weet dat je scherp moet blijven en hard moet trainen. Dat maakt ook waarom de ploeg nu zulke stappen zet." Bouman geeft aan op korte termijn in gesprek te gaan met de ploeg. "Ik heb het zeker weten naar mijn zin en het is gewoon een van de beste ploegen nu ter wereld. Het is heel uniek om van zo'n ploeg deel uit te maken en dat moet je zeker niet vergeten."

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bouwman|Wielrennen|

Meest gelezen

Doetinchemse muziekdocent Arn schittert als CCR-bassist in Ziggo Dome

Jasper Hazelaar | Bart Sollman | 20 feb 2024 12:42

Lees ook

Oudste wielerkoers van Nederland keert terug in de Achterhoek

De Achterhoek speelt dit jaar een belangrijke rol in het slotweekend van Wielerkoers Olympia's Tour....

Start en finish van Ronde van de Achterhoek dit jaar in Neede

De Ronde van de Achterhoek start en finisht dit jaar in Neede. De datum is ook al geprikt met zondag...

Montferland heeft beste bid, maar gaat EK Veldrijden in 2026 niet organiseren

Montferland lag op pole position om het EK Veldrijden in 2026 te organiseren, maar de gemeente dient...

Nieuwenhuis blijft twee jaar langer bij Belgische wielerploeg

Het contract van veldrijder Joris Nieuwenhuis bij wielerploeg Baloise-Trek Lions is verlengd. De 27-...

Bouwman ontvangt eerste boek over de wielergeschiedenis van Gendringen

Na anderhalf jaar schrijven is woensdagavond het boek over de wielergeschiedenis van de voormalige g...

Wielrenner Ryan Gal uit Neede jaagt zijn wielerdroom na

Wielrenner Ryan Gal uit Neede staat klaar om vanaf 1 januari 2024 kilometers te maken voor zijn nieu...