Ulft, Netherlands

Kleine vijf ton brengt horeca en verbinding in Gaanderen

Gaanderen kan een kleine vijf ton steken in plannen om de leefbaarheid in het dorp te vergroten. Met het bedrag dat voortvloeit uit een dorpendeal met de provincie moet er door het aanstellen van een ‘dorpsverbinder’ meer samenwerking komen tussen de verschillende verenigingen, ook komt er een horecaplein bij Sportpark de Pol.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 15 juni 2023 13:39 | Aangepast op 15 juni 2023 13:39
De afgesloten dorpendeal richt zich op drie thema's: ontmoeten, wonen en samenwerken. Vanuit de provincie is ruim 220.000 euro uitgetrokken voor de plannen in Gaanderen, ook de gemeente Doetinchem en het dorp zelf dragen geld bij, waardoor er in totaal ongeveer 450.000 euro beschikbaar is. Een deel van dat bedrag gaat naar het creëren van een horecaplein bij Sportpark de Pol. “Gaanderen is een dorp dat aan het vergrijzen is en we hebben bijna geen horeca”, zegt buurtcoach Coen Stevens over de noodzaak. “Hier moet een horecapleintje ontstaan voor een beetje livemuziek buiten. En zodat je hier een terrasje kunt pakken.”

Omdat verenigingen kampen met een vrijwilligerstekort en het lastig is om bestuursleden te vinden, moet er vanuit de stuurgroep voor twee jaar een 'dorpsverbinder' worden aangesteld. “Verenigingen laten zelf ook weten dat ze meer in verbinding kunnen zijn zodat ze elkaar kunnen versterken”, zegt wethouder Robbert Hummelink, die namens de gemeente zijn handtekening onder de deal zette. “Ik denk dat het daar met name in Gaanderen heel erg gaat helpen.” Gedeputeerde Peter van ’t Hoog vult aan: “In plaats van om allemaal zelf naar het maximum te streven, kiezen ze ervoor om te kijken hoe ze dat samen kunnen doen.”

‘Dorpsverbinder overbodig maken’
Twaalf organisaties, waaronder de dorpsraad, voetbalclub VVG'25 en het Gaanderhuus, zijn betrokken bij de plannen. Stevens ziet veel kansen rondom de verbinding. “Dan denk ik dat je samen met het onderwijs, het bedrijfsleven en alle sport- en cultuurverenigingen een sterke bundeling van krachten kunt maken”, zegt de buurtcoach over de rol van de dorpsverbinder. “Daardoor kun je voor de inwoner, de deelnemende doelgroep, het nog beter maken.” Wethouder Hummelink: “Het mooiste zou zijn als de dorpsverbinder zichzelf overbodig maakt, omdat ze elkaar daarna van nature goed weten te vinden.”

‘Honderd dorpen- en wijkdeals’
In 2021 werd in Rekken de eerste dorpendeal van de Achterhoek gesloten, de deal voor Gaanderen is de dertiende afspraak met de provincie. Hoewel er nog een aantal deals in de pen zitten, zeven stuks, is door het toekomstige provinciebestuur al aangegeven dat er wordt doorgegaan met de projecten in cofinanciering. “We willen de komende jaren honderd dorpen- en wijkdeals maken, dus ook in steden”, gaf kandidaat-gedeputeerde Peter Drenth woensdag aan bij de presentatie van het coalitieakkoord.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Het Wapen van Ulft is omgetoverd tot Britse pub

Bart Sollman | 17 jun 2024 13:59

Lees ook

Asfalttrein tussen Ruurlo en Borculo kan voorbeeld zijn voor Gelderland

In het buitengebied van Ruurlo is geëxperimenteerd met de comeback van een techniek om asfalt opnieu...

Eenrichtingswegen en landbouwsluis bij Keppel, nieuwe proef duurt een jaar

Bronckhorst en de Provincie Gelderland willen bij wijze van proef de Hummelosweg en de Wehlsedijk in...

Bewoners blussen woningbrand zelf en redden dieren uit huis in Gaanderen

Op de slaapkamer van een woning in Gaanderen is donderdagavond een kleine brand ontstaan. Bij de bra...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Provincie neemt N315 tussen Doetinchem en Ruurlo onder handen

De Provincie Gelderland wil in het voorjaar van 2026 de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo aanpakken. ...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...