Ulft, Netherlands

Jarenlange celstraf geëist voor misbruik bij zorginstelling Azora

Een 36-jarige man moet mogelijk jarenlang de cel in vanwege ontucht die hij zou hebben gepleegd met zes cliënten van de Achterhoekse zorgorganisatie Azora. De verdachte, die al eerder was veroordeeld voor grensoverschrijdend gedrag, was actief als fysiotherapeut en stond vrijdag voor de rechter.
Redactie REGIO8 | 4 december 2023 12:37 | Aangepast op 4 december 2023 12:37
Azora ontsloeg de man uit Dieren eerder dit jaar, nadat duidelijk werd dat hij bij een vorige werkgever ook al over de scheef was gegaan. De zorgorganisatie opende een meldpunt, waar ook klachten binnenkwamen. Van zes verklaringen van slachtoffers is nu een zaak gemaakt. De man zou tussen december 2021 en maart 2023 , dus ook ná de eerdere veroordeling, ontucht hebben gepleegd met de cliënten. Dat gebeurde zowel bij de slachtoffers thuis als in de praktijkruimte. “Dat is tamelijk brutaal”, vindt de officier van justitie. “Het getuigt van een gebrek aan inzicht in de kwalijkheid van zijn handelen in zijn rol als fysiotherapeut.”

Het Openbaar Ministerie wil een celstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. Ook moet er een beroepsverbod van vijf jaar komen voor de man. De houding van de verdachte speelde daarbij mee. “Hij erkent niet dat hij als fysiotherapeut ontucht heeft gepleegd en cliënten heeft misbruikt”, aldus de officier. “Hij bagatelliseert hun verklaringen. Ziet zichzelf als slachtoffer, kent weinig empathie. Zo ontkent hij dat bepaalde handelingen waarover slachtoffers hebben verteld hebben plaatsgevonden en ontkent dat hij seksuele intenties had. Feitelijk zet hij hen daarmee weg als leugenaars, als fantasten, wat het voor de slachtoffers extra pijnlijk maakt.”

‘Leven mee met betrokkenen’
Tijdens de zitting bleek dat de slachtoffers nog altijd psychische en fysieke gevolgen hebben van de ontucht. Hoewel er door een persoonlijkheidsstoornis sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid, vindt de officier een onvoorwaardelijke celstraf passend. De uitspraak in de zaak is op vrijdag 29 december. Tot die tijd onthoudt zorgorganisatie Azora zich van een reactie. “Wij verwijzen door naar de politie, zo is dat ook afgesproken”, aldus een woordvoerder. “Wij leven verder mee met alle betrokkenen.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Niet ontploft vuurwerk gevonden in 's-Heerenberg, EOD sluit straat af

De Explosieven Opruimingsdienst is zondag uitgerukt naar 's-Heerenberg vanwege niet ontploft vuurwer...

Twee personen gewond na 'geweldsincident' bij huis in Wehl

Twee personen zijn vrijdagmiddag gewond geraakt bij een geweldsincident bij een huis in Wehl. De pol...

Ook drugsafval gevonden in Didam, tuin bij huis is vervuild geraakt

In een tuin in Didam is begin deze maand ook drugsafval gevonden. In de eerste dagen van het nieuwe ...

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en E...

Man uit Hengelo veroordeeld voor betrokkenheid bij dodelijk ongeval

De 44-jarige man uit Hengelo die in september 2022 een ongeval veroorzaakte waarbij een 75-jarige do...

Ravage op weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik na ernstig ongeval

Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Deventer en twee Duitse automobilisten zijn maandagochtend zw...