Ulft, Netherlands

Innovaties moeten Achterhoekse zorg ontlasten

Zorgpartijen hebben dinsdag tijdens een innovatie- en inspiratiemarkt bij innovatiecentrum CIVON in Ulft de nieuwste ontwikkelingen in de sector gepresenteerd. Organisator Technologie en Zorg Academie Achterhoek (TZA) hoopt met de dag mee te kunnen helpen aan het efficiënter werken in de zorg.
Rens van Schip | Lotte groot Wassink | 9 november 2022 16:51 | Aangepast op 9 november 2022 16:51
“De zorg staat niet alleen in de Achterhoek, maar in het hele land onder druk”, vertelt Marijn Schurink namens TZA. “Er zijn steeds minder mensen werkzaam in de zorg en er zijn steeds meer mensen die zorgbehoevend zijn”, vertelt Schurink over de reden waarom het evenement georganiseerd is. “Er is een grotere zorg vraag met steeds meer cliënten, en één van de oplossing daarvoor zou zorgtechnologie kunnen zijn.” Tijdens het evenement, waar verschillende partijen uit de zorgsector aanwezig zijn, hoopt Schurink deze aanwezigen te inspireren: “We hopen op deze manier mensen mee te nemen in de weg die we met elkaar zijn ingeslagen en hopelijk gaat dat een mooi gevolg geven.”

De afgelopen jaren kampt de zorgsector met personeelstekort, zo stonden in de Achterhoek in oktober zeshonderd vacatures voor de zorg open. Een van de deelnemers van de markt is Henk Westerveld van zorgverlener Estinea. Ook hij merkt de tekorten in de praktijk. “We merken op de werkvloer dat het verzuim nog steeds hoog is, vergeleken met de jaren voor corona”, aldus Westerveld. Hij ziet in dat vernieuwde innovaties kunnen bijdragen aan een lagere werkdruk. “Ik denk dat het heel belangrijk is om de technologie te gaan bekijken. Om mensen die zorg nodig hebben meer vrijheid en ruimte te bieden, maar ook om mensen die in de zorg werken te ontlasten. Zeker waar krapte is nu.”

Incontinentie
Willen Kraaij is een van de leveranciers die met zijn stand op de markt staat. “Wij hebben slim incontinentiemateriaal ontwikkeld”, aldus Kraaij. Volgens hem registreert zijn product het juiste moment van verschonen. “Daarmee kan onnodig te vroeg of te laat verschonen voorkomen worden.” In de Achterhoek wordt zijn product al in de praktijk gebruikt. “Op dit moment zijn er in de regio meerdere organisaties mee bezig, waaronder Elver en volgend jaar ook Markenheem.”

Minder afhankelijk
Ook het Flexobed staat op de markt, een innovatie die gebruikers minder afhankelijk maakt van zorgverleners. “Het zorgt er eigenlijk voor dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven”, aldus standhouder Wesley van de Pol. “Door middel van 2 knoppen kunnen mensen zelfstandig in en uit bed stappen. Dus hoeven ze minder lang te wachten en zijn ze niet afhankelijk van wanneer de thuiszorg komt.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

CIVON|zorg|Innovatie|

Meest gelezen

Hond overlijdt na ongeluk bij een lift in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 10 okt 2024 15:01

Lees ook

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Kreis Kleve en Nederland samen op zoek naar huisartsen

Kreis Kleve gaat samen met Nederlandse instanties onderzoeken hoe er meer huisartsen in het grensgeb...

Tweede groep statushouders opgeleid voor werk in Achterhoekse zorg

Een tweede groep statushouders is bij het Graafschap College opgeleid voor een baan in de Achterhoek...

Slingeland Ziekenhuis akkoord met zorgverzekeraars, ook Menzis tekent

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem heeft voor het nieuwe jaar afspraken gemaakt met de grote Ne...

Directeur van ziekenhuis in Winterswijk vertrekt naar Rotterdam

De directeur van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk stopt komend voorjaar. Inge de...

Mahler volgt Van Rixtel op als bestuurder bij zorgorganisatie Sensire

Margje Mahler is vanaf het nieuwe jaar bestuurder bij de Achterhoekse zorgorganisatie Sensire. Samen...