Ulft, Netherlands

Hummelose quiz over Bronckhorster monumenten

Iedere dag, stipt om 18.00 uur, zit Han van der Lans in Hummelo klaar achter zijn laptop om tien quizvragen online te zetten over monumenten in de gemeente Bronckhorst. Het blijkt een schot in de roos: zeshonderd Achterhoekers testen dagelijks hun kennis.
Redactie REGIO8 | 20 augustus 2022 17:38 | Aangepast op 20 augustus 2022 17:38
Zelfs in Amerika en Spanje spelen er volgens Van der Lans mensen mee. "Achterhoekers die zijn verhuisd houden zo toch nog een beetje binding met de regio", zegt hij in gesprek met Omroep Gelderland. In totaal telt Bronckhorst ruim 815 monumenten, en die krijgen volgens Van der Lans veel te weinig aandacht. Als voorzitter van de Open Monumentendag Bronckhorst bedacht hij daarom een spel, zodat mensen dagelijks wat leren over het erfgoed in hun omgeving. In één maand verzon Van der Lans drieduizend vragen over de monumenten.

"Niet iedereen realiseert zich dat veel mooie panden hier monumenten zijn", zegt hij, gevraagd naar zijn motiviatie. "Op Open Monumentendag laten we de monumenten zien, maar eigenlijk wil je het hele jaar door aandacht voor dit erfgoed. Zodat mensen gaan beseffen wat het verhaal is achter een gebouw en zodat ze zien dat er mensen zijn die deze plekken in stand houden. Iedere dag publiceer ik daarom op onze website een spel. Uit de database met 3000 vragen selecteer ik er elke dag tien. Altijd een mix van kastelen, molens, boerderijen en verschillende plaatsen."

'Ook in Groningen en Rotterdam spelen ze mee'
Van der Lans geeft aan vooral deelnemers te hebben uit Hengelo, Vorden, Keijenborg, Drempt en Hummelo: "Maar ook mensen in Groningen en Rotterdam spelen mee. Op de Facebookpagina's van de dorpen deel ik het spel iedere avond, en daar reageren mensen ook fanatiek op. Deelnemers zijn heel enthousiast, er zijn echt mensen die zitten te wachten tot 18.00 uur. Ik heb overigens nooit een dag overgeslagen de afgelopen twee jaar, maar laatst ben ik het wel voor het eerst vergeten. Toen was ik een half uurtje te laat."

Antiekwinkel
"De interesse voor geschiedenis zat er al vanaf jongs af aan in", zegt Van der Lans over zijn liefde voor monumenten. "Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en we hebben een antiekwinkel gehad. Wat mij daaraan trekt is dat je met antiek en met monumenten in het verleden kan kijken. Dat fascineert me, dat er heel veel dingen voor je zitten in de tijd. Er hoort vaak ook een stukje emotie bij en je leert er van. Daarnaast zijn monumenten ook gewoon heel erg mooi om te zien, ze zijn niet voor niets eeuwenlang bewaard gebleven."

Landgoed Keppel
Hoewel Van der Lans zich veel bezig houdt met Bronckhorster monumenten, komt hij oorspronkelijk uit het westen. "En ik kende dus de omgeving hier niet", zegt de quizmaster. "We zijn in 2016 naar Hummelo verhuisd omdat we op zoek waren naar meer rust en ruimte. Deze monumentale boerderij op Landgoed Keppel uit 1916 hebben we toen gerestaureerd. Wat me meteen opviel toen we hier kwamen wonen is dat hier heel veel cultuurhistorie is, maar dat is helemaal niet zo bekend. Daarom ben ik in eerste instantie een overzicht met foto's en omschrijving gaan maken van alle monumenten in Bronckhorst."

Open Monumentendag
"Dit jaar openen 39 monumenten in de gemeente Bronckhorst de deuren, die allemaal de moeite waard zijn. Maar ga zeker een molen in. Als ze draaien kun de techniek erachter zien. De molenaars leggen je ondertussen van alles uit en zijn hartstikke enthousiast. Onze hoofdlocatie, de Remigiuskerk in Hengelo, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken."

Foto: Omroep Gelderland

Lees meer over:

Hummelo|

Lees ook

Crash met Britse bommenwerper boven Hummelo krijgt blijvend eerbetoon

Boven de Hummelose boerderij 'de Balen' werd in de nacht van 1 op 2 oktober 1940 een Britse bommenwe...

Kunstwandelroute Hummelo brengt kunst en natuur samen

Verstopt in de bossen bij Hummelo staan meer dan dertig bijzondere objecten. Landgoed Enghuizen is d...

Provincie ziet niks in doortrekken Sliekstraat, twee nieuwe proeven in Laag-Keppel en Hummelo

De Provincie Gelderland komt met twee nieuwe proeven om tot een oplossing te komen voor de verkeerss...

Hummelo blijft hopen op ontbrekende schakel: 'Neem ons serieus'

De landbouwsluizen zijn weg en de Dorpsstraat in Laag-Keppel is, in ieder geval voorlopig, weer open...

Normaal-zanger Jolink spreekt zich uit tegen polarisatie na boerenacties op snelwegen

Bennie Jolink heeft vorige week op social media een oproep uitgedaan tegen de groeiende polarisatie ...

Automobilist gewond nadat hij de berm in schiet bij Hummelo

Een automobilist uit Twello is vrijdagochtend in de berm terechtgekomen nabij Hummelo. Hij is onder ...