Ulft, Netherlands

Henk Groote stopt per direct als wethouder in Montferland

Henk Groote stopt per direct als wethouder in de gemeente Montferland. De voormalig oppositieleider van Lijst Groot Montferland voelt geen vertrouwen van een deel van de gemeenteraad nadat er een motie van wantrouwen werd aangekondigd tijdens de vorige raadsvergadering. Dit omdat hij zou hebben gelogen, wat Groote zelf bestrijdt.
Jasper Hazelaar | Domien Esselink | Nick Hermsen | 21 november 2023 17:02 | Aangepast op 21 november 2023 17:02
“De afgelopen periode heb ik te vaak te horen gekregen dat ik heb gelogen”, zegt Groote, die vindt dat hij is beschadigd en daardoor niet door kan als wethouder. “Mensen kunnen veel van me zeggen, maar niet dat ik lieg. Ik weet zeker dat ik heel erg integer ben.” De motie werd door Helder aangekondigd vanwege gesprekken met ondernemers over de mogelijke komst van een supermarkt in de wijk ’s-Heerenberg Oost. Volgens voormalig wethouder en teruggekeerd raadslid Rob Mos heeft de wethouder gelogen, wat reden was voor de gemeente om een onderzoek in te stellen.

Uit dat onderzoek blijkt volgens Groote dat er niks klopt van de aantijging dat hij niet de waarheid zou hebben gesproken: “Dat onderzoek is klaar en daaruit blijkt klip en klaar dat ik niet gelogen heb.” Raadsleden hebben het rapport inmiddels kunnen inzien, maar de media nog niet. Mos bestrijdt de conclusie die Groote uit het onderzoek haalt: “Dat is een interpretatie van het woord liegen. Het feit is dat Henk heeft gezegd dat er een ander plan lag. Dat is voor mij voldoende, want daarmee zet hij mij in een kwaad daglicht.”

Bromance voorbij
Dat het conflict zich juist tussen Groote en Mos afspeelt is opvallend, want zij trokken in de vorige collegeperiode juist veelvuldig gezamenlijk op. “Dat betreur ik”, zegt Mos over de gewezen vriendschap. “Dit gaat echt over de inhoud, niet over de persoon. Dat vind ik ook niet relevant. Wethouder Groote heeft iets gedaan dat niet correct is en dan moet je daar conclusies uit halen. Wij konden het vroeger inderdaad ontzettend goed vinden, maar ik snap dat Henk zegt dat hij daar geen ruimte meer voor heeft.”

Politieke toekomst?
De politieke toekomst van Groote is onzeker. De voormalig oppositieleider wil in deze periode in ieder geval niet terugkeren in de raad, wat Mos na zijn ontslag als wethouder wel deed. “Ik zal op de achtergrond mijn collega’s van Lijst Groot Montferland ondersteunen waar kan. Ik ga gewoon rust nemen, en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

'Wij zijn Henk dankbaar'
Namens het Montferlandse college reageert burgemeester Harry de Vries op het stoppen van Groote: “Wij zijn Henk dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de Montferlandse samenleving. Eerst als raadslid en fractievoorzitter en later zeker ook als wethouder. Wij hopen dat hij deze teleurstelling een plek kan geven en wensen hem alle goeds in de toekomst!”

Tweede wethouder
Het is binnen deze collegeperiode de tweede wethouder die stopt in de gemeente Montferland. Mos, die nu als raadslid forse kritiek heeft op Groote, werd eerder ontslagen als wethouder. Dat was voor hem reden om terug te keren in de gemeenteraad, waar hij het stoeltje van Helder-raadslid Jan Mentink overnam.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees ook

Inwoners Ulft willen geliefd park behouden, petitie tegen bouw flexwoningen

Omwonenden van park de Zeskamp in Ulft hebben voor de raadsvergadering van Oude IJsselstreek een pet...

Ravage op weg tussen 's-Heerenberg en Emmerik na ernstig ongeval

Een 59-jarige vrachtwagenchauffeur uit Deventer en twee Duitse automobilisten zijn maandagochtend zw...

Vrouw neemt binnenbocht en botst frontaal op tegenligger bij Zeddam

Twee automobilisten zijn dinsdagavond frontaal op elkaar gebotst op de weg tussen ’s-Heerenberg en Z...

Gerritsen begint nog geen procedure tegen Montferland: ‘Eerst een gesprek’

Zelfstandig raadslid Joost Gerritsen begint voorlopig geen juridische procedure tegen de gemeente Mo...

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrij...

Bijna negen ton én lap grond voor groei bedrijventerrein ‘s-Heerenberg

Montferland wil bijna negen ton en een stuk agrarisch land inzetten om twee stukken grond aan te kop...