Ulft, Netherlands

Helder maakt alleen zonder Mos kans op coalitie in Montferland

ANALYSE | Montferland hoopt mogelijk al op donderdag 11 mei tijdens de raadsvergadering een nieuwe coalitie en een nieuw college van wethouders te presenteren. De sleutel ligt bij Rob Mos, die door zijn voormalige collega-wethouders niet langer gepruimd wordt. Wil zijn partij Helder opnieuw een plek in de coalitie, dan moet Mos afzien van een herbenoeming als wethouder.
Domien Esselink | 25 april 2023 15:21 | Aangepast op 25 april 2023 15:21
Eigen regels en een eigen koers. Mos wilde als wethouder zijn eigen piketpaaltjes slaan en had geen oog voor de politieke spelregels. Het doel heiligde de middelen voor de wethouder van Helder. Die eigenzinnige koers leidde tot steeds meer irritatie op de werkvloer en bij de gemeenteraad, met als gevolg dat er een wethouderscrisis ontstond. Mos haakte vervolgens ziek af. Ingrid Wolsing (PvdA) en Jeanette Derksen (Lokaal Belang Montferland) zegden het vertrouwen in Mos op. Henk Groote (Lijst Groot Montferland) weigerde zich uit te spreken, maar zou zich nu achter de andere twee wethouders hebben geschaard. Deze drie wethouders willen door in het nieuwe college.

Daarmee is een rentree van Mos als wethouder van de baan. Een treurige uitkomst voor de kartrekker van Helder, die de nieuwe partij naar vier zetels loodste tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. De politieke carrière van de met een nierziekte kampende Mos is (voorlopig) geknakt. Wil Helder kans maken op een hernieuwde plek in de coalitie, dan zal de partij een andere wethouderskandidaat naar voren moeten schuiven.

Externe deskundige
Een externe deskundige gaat zich buigen over de kwaliteiten van de beoogde wethouders en bepalen aan welke competenties ze moeten voldoen. Daarnaast gaat een andere externe deskundige het proces begeleiden om tot een nieuwe coalitie te komen. Nu een akkoord binnen het presidium (overleg van burgemeester, wethouders en fractievoorzitters, red.) over het nieuwe raadsprogramma niet ver weg meer lijkt, kan er een begin worden gemaakt met de formatie.

CDA als voortrekker
De verwachting is dat het CDA als grootste partij (zes zetels) een voortrekkersrol vervult tijdens de onderhandelingen en ook een nieuwe wethouder levert (fractievoorzitter John Teunissen?). Het CDA wordt mogelijk beschouwd als de stabiele factor voor een nieuwe coalitie en zo mogelijk nog belangrijker, het nieuwe college. Montferland zit te springen om een nieuw college, want alle belangrijke besluiten worden nu opgeschort.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Montferland|Didam|Politiek|

Meest gelezen

Elten werd 75 jaar geleden Nederlands, Eltenaren blikken terug

Anton Adelaar | Ruben Dales | 23 apr 2024 15:32

Mariënvelde glimt van trots door bezoek Koning Willem-Alexander

Tim Rondeel | Remco Geurts | 24 apr 2024 16:59

Lees ook

Annette Bronsvoort al tien jaar ‘helemaal op mijn plek’ in Oost Gelre

De eerste dag herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Een grote banner van de Feestfabriek bi...

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Zeventien appartementen in kerk Azewijn, toren blijft bestaan

Er komen zeventien appartementen in de Sint Matthëuskerk in Azewijn. De laatste mis was in 2015, sin...

Provincie moet keuze voor dieseltreinen op RegioExpres traject verbeteren

De provincie Gelderland moet beter uitleggen waarom ze kiezen voor dieseltreinen in plaats van elekt...

Saharazand zorgt voor topdrukte bij Achterhoekse wasstraten

Na dagen van overwaaiend Saharazand is het nu spitsuur bij wasstraten in de Achterhoek. Want naast m...

Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam

Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straa...