“Het was ook nog eens een echt familie-uitje. Ik had gevraagd of ik mijn laatste wedstrijd in de buurt mocht fluiten. Bij ’t Peeske in Beek is het extra speciaal omdat mijn kleinzoon daar speelt en mijn zoon grensrechter is”, zegt Kok. Aan de boarding kwam veel familie kijken naar het laatste kunstje op het voetbalveld van (o)pa. Een makkelijk potje was het voor de ervaren scheidsrechter echter niet. “De wedstrijd eindigde in 3-4, het was wel een hectische pot. Ik heb maar liefst zeven gele kaarten uit moeten delen.”
De reden van het stoppen van Kok na 51 jaar is wat minder. “Ik heb twee keer in het ziekenhuis gelegen afgelopen jaar. Het blijkt aan mijn evenwichtsorgaan te liggen”, zegt hij. Hij stopt dan ook op advies van de dokter. “Hij zei dat ik een sport moest kiezen waar ik minder snel van links naar rechts moest kijken. Met fluiten kijk je natuurlijk voortdurend om je heen.” Het doet hem wel pijn, maar hij heeft er vrede mee gezien zijn gezondheid.
Vanuit de kelder opgeklommen
Toen de Ulftenaar ruim een kwart eeuw geleden begon met fluiten moest hij helemaal in de kelder beginnen. “Ik moest mezelf echt opwerken als scheids. Steeds ging ik weer een stapje hoger fluiten. Op mijn hoogtepunt heb ik een aantal jaren in de hoofdklasse gefloten.” Na die tijd is hij dezelfde weg rustig terug bewandeld. “Als je ouder wordt, wil je ook niet meer de hele dag weg zijn. Daarnaast wilde ik ook plek maken voor jonge talenten.
Mentaliteitsverandering
De voetbalwereld waar de scheidsrechter nu afscheid van neemt, is niet te vergelijken met de wereld waar hij ooit in begon. “De grootste verandering is de mentaliteit van de spelers en supporters. Vroeger namen ze iets aan van de scheids, nu is er vrijwel bij elke beslissing commentaar.” Kok ziet dat dit ook per niveau verschilt. “Het lijkt wel hoe lager je fluit, hoe slechter de spelers de regels kennen. Dan hebben ze ook meer commentaar.”
Geen bedankje van KNVB
Toch liet hij zich door commentaar nooit uit het veld slaan. “Ik heb het echt altijd leuk gevonden, anders houd je het niet zolang vol. Je hebt tegenwoordig als scheidsrechter gewoon een hele dikke huid nodig.” Scheidsrechters houden het vaak niet zolang vol als Kok. “Bij de KNVB hebben ze speldjes voor tien, twintig en dertig jaar fluiten. Dan houdt het op. Bij veertig en vijftig jaar krijg je niets.”
Andere hobby
Nu de scheidsrechter niet meer fluit, moet hij een andere sport zoeken. “Die heb ik al gevonden. Ik zet nu de fiets-, en wandelroutes voor de VVV uit. Dat is een stuk rustiger dan op een voetbalveld rennen.”