´Dat is lekker... not! Oftewel: allemaal weer tegels in de tuin?´, ´En hoe gaan we dat dan wegbrengen? Ik heb geen trekhaak of aanhanger´ en ´Ik heb gehoord dat iedereen een vuurton krijgt van Remondis´, zijn enkele reacties op sociale media van inwoners nadat de verandering onder de aandacht werd gebracht. De gemeente heeft ook reacties gehad op het besluit. ´Bij ons zijn tot nu toe twee reacties binnengekomen op de berichtgeving dat we grof snoeiafval niet meer ophalen. Op social media zijn er ook enkele vragen over gesteld´, laat een woordvoerder van Oude IJsselstreek weten.
De gemeente voert de wijzing door op basis van een pilot in 2024. Dat jaar was het, naast vier ophaalrondes, voor het eerst mogelijk om op acht zaterdagen zelf snoeiafval te brengen. ´Veel inwoners hebben de werf kunnen vinden. De pilot was een succes. Er zijn in 2024 ook vier ophaalrondes geweest door Buha. Tijdens de vier ophaalrondes is een vergelijkbare hoeveelheid opgehaald, als is gebracht´, aldus een woordvoerder. Oude IJsselstreek zag dat het aantal aanmeldingen voor het ophalen van snoeiafval afnam, terwijl er in totaal 75 ton meer grof snoeiafval binnenkwam.
Kostenbesparing
Eén van de voornaamste reden voor het veranderen van de tactiek is de kosten. ´Bovendien zijn er hoge kosten verbonden aan het ophalen van grof snoeiafval. Het brengen is efficiënter en goedkoper, en inwoners kunnen nu vaker hun grof snoeiafval inleveren: in plaats van vier ophaalrondes zijn er in 2025 tien zaterdagen waarop inwoners grof snoeiafval kunnen brengen´, zegt de woordvoerder. De verandering heeft niets te maken met het feit dat de Buha niet meer de inzamelaar van afval is, maar Remondis. ´Bij de aanbesteding voor een nieuwe inzamelaar, is het ophalen van grof snoeiafval niet opgenomen, omdat we een goed alternatief hadden in het brengen van snoeiafval.'