Ulft, Netherlands

 

Groen licht voor nieuwbouw De Bongerd

De Raad van State heeft bezwaren die omwonenden hebben geuit over de nieuwe plannen voor winkelcentrum De Bongerd in Doetinchem van tafel geveegd. Buurtbewoners stapten begin dit jaar naar de Raad van State, omdat ze het niet eens zijn met de bouw van een toren voor het nieuwe winkelcentrum en vrezen voor verkeersoverlast.
Davie Klein Gunnewiek | 27 mei 2022 11:53 | Aangepast op 27 mei 2022 11:53
De gemeente Doetinchem wil het bestaande winkelcentrum De Bongerd moderniseren en uitbreiden. Zo wordt de bestaande Albert Heijn verplaatst en uitgebreid, komt er een tweede supermarkt, een nieuwe sporthal en een ondergrondse parkeergarage. Ook komt er een toren als zogenoemd hoogteaccent. Volgens omwonenden heeft de gemeenteraad geen rekening gehouden met de toename van verkeer op de Fruitweg waar de parkeergarage aan komt te liggen. De rechter oordeelt echter dat de gemeente wel degelijk rekening heeft gehouden met de toename van verkeer op de Fruitweg.

Uit een rapport van Royal Haskoning blijkt dat het aantal motorvoertuigen in de nieuwe situatie zal toenemen met 1400 per dag. Dat resulteert in een totaal van 2200 motervoertuigen per dag. Volgens het rapport van Royal Haskoning kan de Fruitweg maximaal 5000 voertuigen per dag aan. Daarmee vindt De Raad van State dat de huidige verkeersituatie en weginrichting op de Fruitweg meer dan voldoende ruimte biedt om de voorziene toename van het verkeer aan te kunnen. Ook verwacht de Raad van State geen onveilige verkeerssituaties met bevoorradingsverkeer, omdat de Fruitweg wordt aangepast naar een eenrichtingsweg.

Hoge toren
Ook waren de omwonenden het niet eens met de toegestane bouwhoogte van de twintig meter hoge toren. Daarbij zou de verlichting van de toren de dieren in het achterliggende park verstoren. Volgens de Raad van State hebben buurtbewoners onvoldoende onderbouwd waarom volgens hen een maximale hoogte van twintig meter onaanvaardbaar zou zijn, maar een maximale hoogte van 18 meter wel kan. Uit het plan van de gemeente blijkt verder dat de toren niet constant verlicht zal zijn. Daarmee vindt de rechter dat er onvoldoende kan worden bewezen dat de verlichting schadelijk zou zijn voor de dieren.

Foto: Gemeente Doetinchem

Meest gelezen

Negen jaar cel geëist tegen vrouw die Ben doodreed

Davie Klein Gunnewiek | 14 mrt 2023 21:48

Lees ook

Bouwproject ’t Spilkwatier’ in Beltrum stap dichterbij

Het college van de gemeente Berkeland heeft ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan voor ...

Appartementen op plek van oude school en Domushuis in Wehl

Op de plek van het Domushuis en een voormalige school aan de Keppelseweg in Wehl is ruimte voor meer...

Nieuwbouw van Laborijn bij het station in Doetinchem

Op het Laborijn-terrein aan de Terborgseweg in Doetinchem gaat nieuwbouw plaatsvinden. De sociale di...

Achterhoekse gemeenten ambitieuzer dan getekende woondeal

Bestuurders uit de Achterhoek hebben woensdag met minister Hugo de Jonge de woondeal ondertekend. Vo...

Inwoners in beroep tegen plan De Bongerd

Enkele inwoners van Doetinchem gaan woensdag in beroep bij de Raad van State in Den Haag tegen de ni...

Honderden nieuwe woningen in Varsseveld

Oude IJsselstreek geeft ruimte voor de bouw van minimaal vierhonderd woningen op de woningbouwlocati...