Ulft, Netherlands

Graf van historische Doetinchemmers opgeknapt door Misset

Als eerbetoon aan de voormalig eigenaren Kees en Henk Misset en vanwege het 150-jarig bestaan van het bedrijf, is hun duograf in opdracht van drukkerij Senefelder Misset hersteld. De broers hadden een grote invloed op het vooroorlogse Doetinchem, maar hun graf aan de Loolaan was in vergetelheid geraakt.
Jasper Hazelaar | 28 juli 2023 10:04 | Aangepast op 28 juli 2023 10:04
“Er is één collega die echt is gaan spitten in het verleden”, vertelt directeur Ronald van Rossum. Hij liet zich inspireren door een documentaire die meer dan tien jaar geleden is gemaakt en besloot te kijken bij de eeuwige rustplaats van de twee. “Wat hij aantrof was een behoorlijk vervallen graf”, geeft Van Rossum aan. “Met elkaar hebben we toen besloten dat dit onze historie is, en dat we het niet oké vinden om het zo te laten. We zijn er trots op dat we het een gedenkwaardige plek is geworden voor de mensen die aan de basis van ons bedrijf stonden.”

De broers kwamen alleen aan het roer van Misset te staan na het overlijden van hun vader in 1921. Onder hun leiding floreerde de drukkerij en uitgever. “Ze hebben het bedrijf een enorme slinger gegeven”, vertelt Van Rossum. Zo investeerde Misset onder meer in een openluchtzwembad, een wielerbaan, woningen en een heus vliegveld in Doetinchem. “Als je Misset zegt, gaat er bij heel veel mensen een belletje rinkelen, zeker als je praat met een oudere generatie”, zegt Van Rossum. “Je merkt zeker dat we nog altijd een begrip zijn in Doetinchem en de regio.”

‘Praten over Misset’
Inmiddels is het bedrijf gefuseerd en geeft het geen eigen bladen meer uit. Toch leeft de geschiedenis nog altijd voort in het huidige pand aan de Mercuriusstraat. “We zijn verhuisd, maar de meeste mensen die hier langer werken, praten niet over Senefelder Misset, maar over Misset”, aldus directeur Van Rossum. “Dan zie je dat de roots sterker zijn dan een fusie die dertig jaar geleden heet plaatsgevonden. Wij zijn van Misset, en niet van Senefelder Misset, maar het staat toevallig wel op de dak met de letters.”

Foto: Senefelder Misset

Lees ook

De Graafschap in eigen huis niet voorbij hekkensluiter Jong FC Utrecht

De Graafschap heeft vrijdagavond een modderfiguur geslagen in aanloop naar de play-offs om promotie ...

Straf voor De Graafschap, geen uitsupporters mee naar FC Emmen

De Graafschap heeft, opnieuw, een straf gekregen van voetbalbond KNVB vanwege het gedrag van de eige...

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...