Ulft, Netherlands

Gijzeling en mishandeling alweer 4,5 jaar geleden, straf voor Winterswijker valt lager uit

Een 41-jarige man uit Winterswijk moet 180 dagen de cel in, waarvan 134 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Als deze taakstraf niet naar behoren wordt uitgevoerd, dan kan hij 120 dagen in de cel doorbrengen.
Domien Esselink | 1 november 2022 14:55 | Aangepast op 1 november 2022 14:55
De rechtbank had zestien maanden cel geëist voor het gijzelen en mishandelen van een plaatsgenoot in zijn bedrijfspand in Winterswijk. De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie, omdat de delicten ruim 4,5 jaar geleden zijn gepleegd. Hiermee is de redelijke termijn voor behandeling van de strafzaak overschreden.

Een 58-jarige man uit Almelo, de schoonvader van de Winterswijker die door de rechtbank als de initiator van de gijzeling en mishandeling wordt beschouwd, krijgt een gevangenisstraf van eveneens 180 dagen. Daarvan zijn 135 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij moet de man een werkstraf van 180 uur uitvoeren. Als de man deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, dan kan hij 90 dagen de cel in.

Minder grote rol
De straf van de 39-jarige man uit Borne valt lager uit dan de eis, omdat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt dan de officier van justitie en hij als medeplichtige een minder grote rol speelde. De man is volgens de rechtbank medeplichtig is aan de poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade, tot een taakstraf van 60 uur. Als hij deze taakstraf niet naar behoren uitvoert, kan de verdachte 30 dagen de cel in.

Verborgen groep stond klaar
De plaatsgenoot en ex-werknemer werd in maart 2018 door de 41-jarige werkgever gevraagd naar zijn bedrijfspand te komen. In dat pand stond een groep personen verborgen klaar. Het slachtoffer is vervolgens – samen met zijn vriendin – tegen hun wil in vast gehouden in het pand. Ze dwongen het slachtoffer een negatief krantenbericht over het bedrijf van de 41-jarige man van Facebook te verwijderen en hebben hem ernstig mishandeld. De drie mannen ontkenden 18 oktober tijdens zitting de gijzeling, de dwang en de mishandeling. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak, onder meer omdat de verklaringen van de ex-werknemer en zijn toenmalige vriendin niet betrouwbaar zouden zijn.

3.300 euro
De rechtbank wijst de door de ex-werknemer gevorderde materiele en immateriële schade gedeeltelijk toe. De drie mannen moeten hem in totaal bijna 3.300 euro betalen. Als zij het toegewezen bedrag niet betalen, dan kunnen ze elk 42 dagen worden vastgehouden, zonder dat de betalingsverplichting vervalt.

Foto: REGIO8

Lees ook

Gewonde na kop-staartaanrijding bij verkeerslicht in Etten

Een automobilist is woensdagmiddag gewond geraakt bij een kop-staartaanrijding in Etten. Hij botste ...

Brandweer redt weggevlogen papegaai uit boom in Westendorp

De brandweer is dinsdagavond uitgerukt om een papegaai te vangen die was ontsnapt uit een huis in Va...

Veel rook bij uitslaande brand in vrijstaande woning in Ulft

In een vrijstaande woning in Ulft is maandagmiddag een uitslaande brand ontstaan. De bewoners wisten...

Politie pakt Doetinchemmers op in een groot drugsonderzoek

De politie heeft vier mannen aangehouden in een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs. Twee Do...

Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek tot leven gebracht op het toneel

Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons l...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...