Ulft, Netherlands

Gift van Winterswijk zorgt voor verbazing

Aart de Leeuw betitelt de gemeentelijke gift van 75.000 euro voor het onderhoud van de synagoge in Winterswijk als een ‘jodenfooi’. “En ik mag dat zeggen”, zegt de 75-jarige Joodse ondernemer uit Winterswijk.
Tim Rondeel | 7 juni 2022 12:01 | Aangepast op 7 juni 2022 12:01
Een teleurgestelde De Leeuw reageert op de schenking ‘uit schaamte’ voor de afwikkeling van geroofd Joods erfgoed in Winterswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historicus Maarten-Jan Vos deed er onderzoek naar en concludeerde dat het toenmalige gemeentebestuur zich ‘zakelijk’ en ‘niet menselijk’ had opgesteld. Burgemeester Joris Bengevoord bekende van de uitkomst van het onderzoek te zijn geschrokken en hekelde het gebrek aan empathie bij de gemeente destijds. De burgemeester maakte op 25 mei tijdens de presentatie van het onderzoek bekend dat Winterswijk eenmalig 75.000 euro overmaakt aan de stichting Cultuurbehoud Winterswijk, die sinds een jaar eigenaar is van de synagoge in Winterswijk.

Bengevoord verklaarde dat er geen berekening onder lag, maar dat de gemeente een ‘substantieel bedrag’ wilde bijdragen. “Als gebaar om het Joodse verhaal in Winterswijk levend te houden”, zei Bengevoord in een reactie. De Leeuw vraagt zich af hoe de gemeente bij het bedrag van 75.000 euro is gekomen: “Het verbaast me dat ze dat met een natte vinger hebben gedaan. Omdat het ruim 75 jaar geleden is dat de oorlog is beëindigd? 1000 euro per jaar? Dat is helemaal niks. En er is geen overleg geweest met de Joodse nabestaanden, zo van: geef eens aan wat jullie zouden willen?”

'Veel te weinig'
“Ik vind dat als je de synagoge in goede staat wilt behouden, dat je dan jaarlijks iets moet doen. Dan praat je over continuïteit”, vervolgt De Leeuw, die onder meer wijst op de toegankelijkheid van de synagoge en de sanitaire voorzieningen, waaraan het nodige gedaan moet worden. “Er moet verbouwd worden. Een eenmalige gift van 75.000 euro is dan veel te weinig.”

Gebaar
Burgemeester Bengevoord benadrukt dat er ‘geen berekening’ aan vooraf is gegaan: “Het is een gebaar en het is ook geen bedrag voor de synagoge alleen. Twee stichtingen zijn met het onderhoud bezig en die helpen we nu. Het had een miljoen euro kunnen zijn, maar ook 75 euro. We willen laten zien dat het ons serieus is en dat we een gebaar naar de Joodse gemeenschap willen maken. Daar is een bedrag uitgekomen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Jodendom|Winterswijk|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Winterswijk vreest overlast van mogelijke aanvliegroute voor Schiphol over de Achterhoek

D66 Winterswijk maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe aanvliegroute voor Schiphol die deels bo...

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...