Ulft, Netherlands

Gezondheidsrisico's voor omwonenden steengroeve Winterswijk zeer klein

De gezondheidsrisico’s voor omwonenden rond de steengroeve van Sibelco in Winterswijk zijn zeer klein. Die conclusie trekt de GGD Noord- en Oost Gelderland na verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de depositie van gevaarlijke stoffen en zware metalen rond de steengroeve. Dit gebeurde op verzoek van onder meer omwonenden, provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk.
Davie Klein Gunnewiek | 30 maart 2023 16:16 | Aangepast op 30 maart 2023 16:16
De onderzoeken zijn in de zomer en het najaar van 2022 uitgevoerd door een ingenieursbureau en de Omgevingsdienst. Uit het depositie-onderzoek blijkt dat, in vergelijking met andere gebieden in Nederland, sprake is van een verhoogde neerslag van enkele metalen. Op één locatie is een loodgehalte van twee keer zo hoog gemeten, dat een gezondheidsrisico kan opleveren bij hele kleine kinderen. “De overschrijding van de loodnorm op deze locatie is gering en is berekend voor een zeer ongunstige situatie, een kind van één of twee jaar oud dat 260 dagen per jaar op die ene plek buiten speelt”, zo valt in het rapport van de GGD te lezen. Ook is volgens de gezondheidsdienst niet één op één te zeggen dat alleen Sibelco de oorzaak is van het probleem. “Het is aannemelijk dat de neerslag een gevolg is van lokale bronnen en van bronnen op grote afstand in Nederland en Duitsland.”

Omwonenden van Sibelco zijn niet gerust op de verhoogde waardes die zijn gemeten. “Er gaat een cocktail aan stoffen door de lucht en het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor dieren of als deze in je lichaam terecht komen”, aldus een omwonende. Zij betreuren het dat er niet meer onderzoek wordt gedaan naar de verhoogde waardes. “Wij zijn geschokt dat we na deze onderzoeksresultaten zo worden achtergelaten.” Omwonenden maken de vergelijking met Tata Steel in IJmuiden waar volwassenen significant meer last hebben van hart- en vaataandoeningen dan mensen buiten dat gebied. “Sibelco is zeker niet zo groot als Tata Steel, maar ook hier worden stoffen met verhoogde waardes gemeten”, aldus een omwonende.

Gaat niet op
Volgens de GGD gaat die vergelijking niet op. “De neerslag van metalen, zoals lood en andere stoffen, is in de omgeving van Tata Steel hoger. De maximale loodneerslag rondom Sibelco is twee keer zo hoog, terwijl voor Wijk aan Zee de verhoging ligt op gemiddeld negen en maximaal dertig keer”, aldus de GGD. De omwonenden beraden zich nog vervolgstappen: “Misschien willen we er alsnog een onafhankelijk expert naar laten kijken. Hoe dan ook, dit soort stoffen willen we niet in onze leefomgeving en dit hoort dan ook te stoppen.”

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Winterswijk|Steengroeve|

Meest gelezen

Middeleeuwse boerderij ontdekt in Varsseveld

Bart Sollman | 22 mrt 2024 13:05

De Graafschap tegen Schalke 04 live op REGIO8

Redactie REGIO8 | 22 mrt 2024 13:45

Lees ook

Automobilist zorgt voor ravage op grens tussen Nederland en Duitsland

Een automobilist heeft zaterdag op de grens bij Winterswijk voor een flinke ravage gezorgd. De man r...

Onrust in Winterswijk over mogelijke locaties nieuw bedrijventerrein

Winterswijk is al jaren op zoek naar een locatie voor een nieuw bedrijventerrein. In afgelopen perio...

Bestuurder raakt na heftig eenzijdig ongeval wonder boven wonder niet gewond

Een bestuurder heeft zondagochtend op de Kottenseweg een engeltje op zijn schouder gehad. Hij beland...

Frontale botsing na mogelijke inhaalactie Winterswijk

Op de Stationsstraat in Winterswijk zijn zondagmiddag twee auto's frontaal met elkaar in botsing gek...

Woningbrand door kortsluiting in Winterswijk

In een woning in Winterswijk is donderdagavond brand ontstaan. Bij de brand is niemand gewond geraak...

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld

Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 4...